Nieuwe hygiënecode biedt meer duidelijkheid

Nieuwe hygiënecode biedt meer duidelijkheid

Het Voedingscentrum heeft een nieuwe hygiënecode gepubliceerd: de 'Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie'. Tot 1 juli 2023 kunnen de vorige edities nog worden gebruikt, maar na die datum geldt alleen nog de nieuwe versie.

Met deze nieuwe editie zijn de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie' (editie 2014) en de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen' (editie 2016) samengevoegd. Het Voedingscentrum heeft een nieuwe code gepubliceerd, omdat in de praktijk bleek dat in zorgorganisaties geregeld onduidelijk bestond over welke hygiënecode gebruikt moest worden. Door het samenvoegen van de twee hygiënecodes bepaalt de vorm van zorg niet meer welke maatregelen moeten worden uitgevoerd voor de voedselveiligheid.

Processen zijn belangrijk

De processen op gebied van eten en drinken bepalen nu wat moet gebeuren om de voedselveiligheid te garanderen. In woonvormen was bijvoorbeeld niet altijd duidelijk dat voor het bereiden en terugkoelen van bijvoorbeeld een pan zelfgemaakte erwtensoep of hachee, de instructies moesten worden toegepast zoals die beschreven stonden in de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie' (editie 2014). Het is bij het terugkoelen namelijk belangrijk dat producten snel tot de juiste temperatuur worden gekoeld. Anders krijgen ziekmakers te veel kans uit te groeien tot aantallen waar mensen ziek van kunnen worden. Met het samenvoegen hoeven organisaties niet langer te wisselen tussen twee hygiënecodes.

Minder standaard registraties

Verder zijn er enkele standaardregistraties voor zorginstellingen geschrapt. Het blijft natuurlijk belangrijk dat de temperatuur van producten in de opslag en bij ontvangst in orde is en gecontroleerd wordt, maar het is niet meer nodig om hier standaard een formulier voor in te vullen. “Het is belangrijker dat medewerkers weten op welke temperatuur de koelkast moet staan, dat ze dit controleren en ook actie ondernemen als de temperatuur niet op orde is”, geeft het Voedingscentrum aan. De nieuwe hygiënecode is te vinden op de website van het Voedingscentrum.

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.