Nieuwe hygiënecode biedt meer duidelijkheid

Nieuwe hygiënecode biedt meer duidelijkheid

Het Voedingscentrum heeft een nieuwe hygiënecode gepubliceerd: de 'Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie'. Tot 1 juli 2023 kunnen de vorige edities nog worden gebruikt, maar na die datum geldt alleen nog de nieuwe versie.

Met deze nieuwe editie zijn de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie' (editie 2014) en de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen' (editie 2016) samengevoegd. Het Voedingscentrum heeft een nieuwe code gepubliceerd, omdat in de praktijk bleek dat in zorgorganisaties geregeld onduidelijk bestond over welke hygiënecode gebruikt moest worden. Door het samenvoegen van de twee hygiënecodes bepaalt de vorm van zorg niet meer welke maatregelen moeten worden uitgevoerd voor de voedselveiligheid.

Processen zijn belangrijk

De processen op gebied van eten en drinken bepalen nu wat moet gebeuren om de voedselveiligheid te garanderen. In woonvormen was bijvoorbeeld niet altijd duidelijk dat voor het bereiden en terugkoelen van bijvoorbeeld een pan zelfgemaakte erwtensoep of hachee, de instructies moesten worden toegepast zoals die beschreven stonden in de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie' (editie 2014). Het is bij het terugkoelen namelijk belangrijk dat producten snel tot de juiste temperatuur worden gekoeld. Anders krijgen ziekmakers te veel kans uit te groeien tot aantallen waar mensen ziek van kunnen worden. Met het samenvoegen hoeven organisaties niet langer te wisselen tussen twee hygiënecodes.

Minder standaard registraties

Verder zijn er enkele standaardregistraties voor zorginstellingen geschrapt. Het blijft natuurlijk belangrijk dat de temperatuur van producten in de opslag en bij ontvangst in orde is en gecontroleerd wordt, maar het is niet meer nodig om hier standaard een formulier voor in te vullen. “Het is belangrijker dat medewerkers weten op welke temperatuur de koelkast moet staan, dat ze dit controleren en ook actie ondernemen als de temperatuur niet op orde is”, geeft het Voedingscentrum aan. De nieuwe hygiënecode is te vinden op de website van het Voedingscentrum.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.

Ruim helft mensen met uitnodiging griepvaccinatie liet zich vaccineren in 2023

Ruim helft mensen met uitnodiging griepvaccinatie liet zich...

In 2023 lag de vaccinatiegraad voor griep op 55 procent, in 2021 was deze 58 procent. Wat de pneumokokkenvaccinatie betreft werd 56 procent van de mensen die daartoe waren uitgenodigd door de huisarts daadwerkelijk gevaccineerd. Dit blijkt uit de jaarlijkse Monitor Vaccinatiegraad NPG (Nationaal Programma Grieppreventie) en NPPV (Nationaal Programma Pneumokokken Vaccinatie Volwassenen) van het Nivel, in opdracht van het RIVM.