Met deze nieuwe editie zijn de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie' (editie 2014) en de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen' (editie 2016) samengevoegd. Het Voedingscentrum heeft een nieuwe code gepubliceerd, omdat in de praktijk bleek dat in zorgorganisaties geregeld onduidelijk bestond over welke hygiënecode gebruikt moest worden. Door het samenvoegen van de twee hygiënecodes bepaalt de vorm van zorg niet meer welke maatregelen moeten worden uitgevoerd voor de voedselveiligheid.
Processen zijn belangrijk
De processen op gebied van eten en drinken bepalen nu wat moet gebeuren om de voedselveiligheid te garanderen. In woonvormen was bijvoorbeeld niet altijd duidelijk dat voor het bereiden en terugkoelen van bijvoorbeeld een pan zelfgemaakte erwtensoep of hachee, de instructies moesten worden toegepast zoals die beschreven stonden in de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie' (editie 2014). Het is bij het terugkoelen namelijk belangrijk dat producten snel tot de juiste temperatuur worden gekoeld. Anders krijgen ziekmakers te veel kans uit te groeien tot aantallen waar mensen ziek van kunnen worden. Met het samenvoegen hoeven organisaties niet langer te wisselen tussen twee hygiënecodes.
Minder standaard registraties
Verder zijn er enkele standaardregistraties voor zorginstellingen geschrapt. Het blijft natuurlijk belangrijk dat de temperatuur van producten in de opslag en bij ontvangst in orde is en gecontroleerd wordt, maar het is niet meer nodig om hier standaard een formulier voor in te vullen. “Het is belangrijker dat medewerkers weten op welke temperatuur de koelkast moet staan, dat ze dit controleren en ook actie ondernemen als de temperatuur niet op orde is”, geeft het Voedingscentrum aan. De nieuwe hygiënecode is te vinden op de website van het Voedingscentrum.