Er verandert het een en ander aan de RI&E

In de loop van dit jaar worden maatregelen van kracht die de kwaliteit van de RI&E moeten verbeteren. Veiligheidskundige Wim van Alphen legt bij (link: https://www.arbo-online.nl/24467/dit-jaar-gaat-er-een-en-ander-veranderen-in-de-eisen-aan-de-rie text: zustermagazine Arbo target: _blank) uit wat de nieuwe eisen aan de RI&E zijn en waarom dat gebeurt.

Onderzoek laat zien dat de kwaliteit van de RI&E in veel bedrijven onder de maat is. Daarom zijn er veranderingen op til. Van Alphen is veiligheidskundige en arbeidshygiënist en al dertig jaar werkzaam op het gebied van veiligheid. Aan de hand van veel voorbeelden uit zijn praktijk vertelt hij wat er zo allemaal verkeerd gaat met de RI&E.

Een goed diagnose-instrument

Veel bedrijven hebben nog geen RI&E en de kwaliteit van de RI&E bij bedrijven die ‘m wel hebben laat nogal eens te wensen over. Wim: “Heel jammer want de RI&E is een fantastisch diagnose-instrument om vast te stellen hoe het gaat met de veiligheid en gezondheid in een bedrijf. En genereert goede ideeën om werkomstandigheden te verbeteren.”

Presenteren als verplichting

Veel managers gaan heel fanatiek voor hun bedrijf en arbo komt er maar een beetje bij. "De kwaliteit van de RIE is onder andere zo slecht doordat de arbodeskundigen de RI&E presenteren als een verplichting. We laten te weinig de bedrijfsvoordelen zien. We zoomen te veel in op dingen die niet goed zijn en benadrukken te weinig de meerwaarde. Dus denkt de gemiddelde manager ‘wat moet ik ermee?' Het interesseert hem niet en hij ziet het als een verplicht nummer."

Te hoge werkdruk

Soms kun je volgens Wim als deskundige goed inzoomen op de problemen die spelen in een organisatie. Bijvoorbeeld op het ziekteverzuimpercentage, want dat kost immers heel veel geld. De RI&E kan helpen om dit soort problemen kleiner te maken. Een financieel directeur is daar bijvoorbeeld heel erg in geïnteresseerd. Of kijk eens naar een te hoge werkdruk. Soms werken mensen heel betrokken maar tegelijkertijd ook heel ineffectief. Dat veroorzaakt problemen en met behulp van de RI&E valt daar geld te verdienen.

Op omstandigheden aanspreken

Soms kun je managers ook op bepaalde bedrijfsomstandigheden aanspreken. Een slecht binnenklimaat is vervelend voor de werknemers. Maar kan ook slecht zijn voor apparatuur. Bij sommigen slaat die laatste boodschap beter aan. En dan sla je als deskundige twee vliegen in één klap. Arboprofessionals kunnen hun boodschap dus ook anders verkopen. Wim: “Je boodschap klinkt dan blijer en dat kan een trigger zijn om met arbo aan de slag te gaan.”

Wat verandert er in de eisen aan de RI&E?

In 2022 gaan dus een aantal zaken veranderen rond de RI&E. Het doel is kwaliteit van de RI&E verbeteren. Er was al de overgang van OHSAS 18001 naar ISO 45001. In dit nieuwe kwaliteitssysteem voor arbo ligt de nadruk op het positief benutten van kansen. Zo ontstaat veel meer een prikkel om actie te ondernemen. Daarnaast gaan een aantal zaken echt anders worden.

Onderliggende oorzaken benoemen

Veel RI&E’s zijn symptomenlijstjes met vinkjes. Maar er ontstaan steeds weer nieuwe symptomen die je moet wegwerken. Dus je loopt vaak achter met de maatregelen. Het gaat erom dat je weet waar die symptomen vandaan komen: wat zijn de oorzaken? Daarom wordt het verplicht om ook de onderliggende oorzaken van die symptomen te benoemen.

Hoe komt het bijvoorbeeld dat er in een hal een onveilige machine staat? Komt dat doordat de inkoper niet op veiligheid let? Of is de handleiding niet gebruikt? Of: hoe komt het dat er steeds spullen voor de nooduitgang staan? Misschien is er te weinig ruimte of onvoldoende toezicht. Dat soort zaken moeten voortaan ook in de RI&E staan. Dus niet alleen een risico met een maatregel.

Beoordelen effectiviteit maatregelen

Maar er is binnenkort nog een verandering. Het wordt ook verplicht om ook de effectiviteit van de genomen maatregelen de beoordelen.

Andere eisen aan kerndeskundigen

Verder gelden er nu geen eisen voor degene die de RI&E opstelt. Om de kwaliteit toch enigszins is te borgen, moet de RI&E in veel gevallen getoetst worden door een kerndeskundige. In de praktijk gaat dat niet altijd goed. Daarom worden ook hogere eisen gesteld aan de kerndeskundigen die de RI&E toetsen.

Wanneer van kracht?

Deze maatregelen zijn in de Staatscourant gepubliceerd en worden halverwege dit jaar 2022 van kracht. De Nederlandse Arbeidsinspectie zal dit ook strenger gaan controleren.

Blog Saskia Stender (Vakblad Voedingsindustrie): Gezonde werkcul­tuur

Blog Saskia Stender (Vakblad Voedingsindustrie): Gezonde werkcul­tuur

Hygiëne in de voedingsindustrie laat geen ruimte voor half werk: de kwaliteit van je eindproduct en de gezondheid van de consument staan voorop. Dat is een feit. Nóg een feit: over voedselveiligheid maak je geen compromissen. Maar hoe zit het met de veiligheid van de mensen die daar dag in dag uit voor zorgen?

Blog Maurice Rutgrink: Bonden luiden noodklok over versoepeling Arboregels 

Blog Maurice Rutgrink: Bonden luiden noodklok over versoepeling...

In een gepeperde brief aan staatssecretaris Nobel van Participatie en Integratie en de Tweede Kamer fileren vakbonden FNV, VCP en CNV drie recent aangenomen Kamermoties. De vakbonden maken zich vanwege de moties grote zorgen over de veiligheid op de werkvloer.

Veiligheidskundige Maurice Rutgrink zet veiligheid in schoonmaak op agenda

Veiligheidskundige Maurice Rutgrink zet veiligheid in schoonmaak op...

Maurice Rutgrink schreef zijn scriptie over het gebruik van harnasgordels en lijnen in de glasbewassing. Dat glazenwassers en de schoonmaakbranche op arbogebied 'van ver moeten komen', is volgens hem het understatement van het jaar. Zelf is hij 38 jaar glazenwasser geweest en eigenaar van een schoonmaakbedrijf. Na te zijn gevormd in een wereld van wurgtarieven en 'meters maken', gunt hij zichzelf als veiligheidskundige een nieuwe, verfrissende blik op zaken. Een blik die hij bovendien enthousiast met anderen deelt.

Tips voor omgaan met wintertijd op het werk

Tips voor omgaan met wintertijd op het werk

Wintertijd en zomertijd, het is al jaren onderwerp van discussie. Maar nog steeds verzetten we elk jaar twee keer de klok. Enkele tips om de eerste week wintertijd goed door te komen.