Oudere werknemers minder gestimuleerd gezond te leven

Oudere werknemers minder gestimuleerd gezond te leven

We worden in Nederland steeds ouder en moeten daarom ook steeds langer doorwerken. Het is dan wel fijn om gezond het pensioen te halen en daarna ook nog te kunnen genieten. Toch blijkt dat bedrijven met veel oudere werknemers hun personeel minder stimuleren om gezond te leven dan bedrijven met veel jongere werknemers.

Dit blijkt uit onderzoek in sociologisch vakblad Demos. Het onderzoek is uitgevoerd onder 4300 werknemers in negen landen door heel Europa. De deelnemers vulden vragen in over kantinemaaltijden, sporten met collega's en vergoedingen voor bijvoorbeeld de aanschaf van een fiets. Het blijkt dat bedrijven met een oudere demografie minder vaak gezonde opties op het menu in de bedrijfskantine hebben staan en dat er minder sportevenementen worden georganiseerd dan bij bedrijven met jonger personeel.

Vergrijzing in de schoonmaak

In de schoonmaak staat de vergrijzing van de branche al langer op de agenda. Er werken relatief veel oudere medewerkers in de schoonmaak, een beroep dat fysiek ook wat vergt van het personeel. Veel schoonmaakbedrijven zijn dan ook al bezig met thema's als vitaliteit en gezondheid. Het onderzoek van Demos laat zien dat bedrijven in Nederland al goed bezig zijn op het gebied van gezonde voeding, maar wat betreft bewegen vallen we in de middenmoot. Net als in de rest van Europa gaat daarbij de minste aandacht uit naar oudere werknemers.

Binnenkort weer netwerken bij nieuwe editie Captains of Cleaning Connect

Binnenkort weer netwerken bij nieuwe editie Captains of Cleaning...

Op 27 november 2024 is het zover: de vierde editie van Captains of Cleaning Connect. Voor de vierde keer op rij komen alle Captains of Cleaning live samen in één arena. Een mooie netwerkgelegenheid voor beslissers uit de schoonmaakbranche en facility management.

VSR Zomerevent 2024: "Van taakgedrag naar talentgedrag"

VSR Zomerevent 2024: "Van taakgedrag naar talentgedrag"

Op 4 september verzamelden branchegenoten uit de schoonmaak zich bij UP Events in Weesp voor het jaarlijkse VSR Zomerevent. Het was weer een dag vol inspiratie, kennis en netwerken.

Edgar van Engelen. Foto: Henk Snaterse.

Blog Edgar van Engelen: Samenwerken

Nog een paar maanden en het jaar 2024 komt ten einde. Voor mij persoonlijk was het een emotioneel jaar, waarin ik het verlies van onze oudste zoon een plek moest zien te geven. Ik kan eerlijk zeggen dat dit een moeilijke opgave is en dat ik nog dagelijks bezig ben met het verwerken, alsof de wereld stil staat en aan ons voorbijgaat. Het is een wereld waarin tegenstellingen steeds verder worden uitvergroot. Een wereld die eigenlijk meer zou kunnen leren van de zienswijze van mijn oudste zoon (en ook van mijn jongste zoon). Een manier van kijken naar andere mensen, als mensen en niet als iemand met een andere mening of religieuze achtergrond. Niet als iemand met een andere culturele achtergrond of etniciteit. Nee, de wereld kan veel leren van onze medemensen met een verstandelijke beperking. Vaak denk ik dat juist de zogenaamd 'gezonde' mensen een beperking hebben als je leest wat ze elkaar toewensen op sociale media. De wereld gaat aan mij voorbij en toch sta ik er middenin. Dagelijks mag ik ervaren dat er meer is dan elkaar de maat nemen op de socials.

Vebego zet schoonmaker centraal in campagne Cruciale schakels

Vebego zet schoonmaker centraal in campagne Cruciale schakels

Op 16 september is Vebego Cleaning Services gestart met de campagne 'cruciale schakels', waarin ze hun schoonmaakcollega's centraal stellen. Dit als navolging van het onderzoek dat Vebego samen met onderzoeksbureau Markteffect heeft uitgevoerd onder 1.008 werkenden in Nederland.