Schoonmaak in verkiezingsprogramma's: SP wil minimumloon van 14 euro per uur

Schoonmaak in verkiezingsprogramma's: SP wil minimumloon van 14 euro per uur

Van VVD tot aan Forum voor Democratie… Op volgorde van de huidige zetelverdeling spitte Service Management de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen voor de Tweede Kamerverkiezingen door. Op zoek naar de plannen die relevant zijn voor de schoonmaakbranche. Dat hebben we gebundeld in een gratis whitepaper (die je HIER kunt downloaden). Elke dag zetten we de spotlight op een andere partij. Met vandaag: de SP.

Zonder de werkenden is er geen winst, stelt de Socialistische Partij (14 zetels op dit moment). “Niet alleen de bestuurders en de aandeelhouders, maar ook alle medewerkers krijgen voortaan het recht op een deel van de winst. Zo profiteren ook de werknemers op het moment dat dividend wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Werknemers zullen als collectief profiteren van dividenduitkeringen, boven op hun reguliere salaris. Het minimale percentage van de winstdeling leggen we vast in een wet.”

Aanbestedingen mkb-vriendelijk

Het midden- en kleinbedrijf is volgens de SP ontzettend belangrijk voor onze economie. “Lokale ondernemers krijgen hulp, onder meer door aanbestedingen voortaan mkb-vriendelijk te maken, betere huurbescherming van panden en ondersteuning bij ziekte van werknemers. Met een nationale investeringsbank voor het mkb kunnen kleine en startende bedrijven makkelijker lenen en bevorderen we duurzame vernieuwing.” De SP wil voorkomen dat de zorg per gemeente verschilt. “Door invoering van een gemeentelijk basispakket voor onder andere de huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding en ondersteuning voor mantelzorg (respijtzorg).”

Vanaf 65 jaar stoppen met werken

De SP verlaagt de AOW-leeftijd naar 65 jaar. “Zodat iedereen voortaan vanaf 65 jaar kan stoppen met werken. Werknemers krijgen het recht om na hun 65ste door te werken, als mensen daar bewust voor kiezen. Wij verlagen de lasten op arbeid voor iedereen tot en met een modaal inkomen en verhogen in deze periode het minimumloon tot 14 euro per uur. De AOW-uitkering, de Wajong, de WIA en het sociaal minimum (bijstand) stijgen automatisch mee. Een verhoging van het minimumloon leidt ook tot verhoging van de overige inkomens. Het minimumjeugdloon vanaf 18 jaar schaffen we af, zodat ook de jongeren een gelijk loon krijgen voor gelijk werk.”

Loon- en investeringsakkoord

De SP wil een loon- en investeringsakkoord met vakbonden en werkgevers om “de loonachterstand voor alle werknemers in te halen.” De SP wil voorkomen dat mensen gedwongen als zelfstandige aan de slag moeten. “Zoals in de bouw, de zorg of de platformeconomie (Uber, Deliveroo, etc.). Voor zzp’ers verbeteren we de sociale zekerheid, onder meer door recht op een goed pensioen en een collectieve verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. We stoppen met de uitbuiting van werknemers door een einde te maken aan onzekere arbeidscontracten.”

Ondersteunen mkb

SP zegt het midden- en kleinbedrijf te ondersteunen. “Bijvoorbeeld door de zogenoemde kleinschaligheidsinvesteringsaftrek te verhogen. We stoppen met cadeaus aan grote bedrijven, zoals de baangerelateerde investeringskorting. De lasten van het doorbetalen van ziek personeel worden eerlijker verdeeld, zonder dat dit ten koste gaat van de zieke werknemers. Bij alle opdrachten van de overheid garanderen we dat grote bedrijven geen voorkeur hebben en kleine ondernemers meer kans krijgen.”

Bij alle opdrachten van de overheid garanderen we dat grote bedrijven geen voorkeur hebben en kleine ondernemers meer kans krijgen

Nieuwe sociale werkplaatsen

Mensen met een arbeidsbeperking krijgen het recht op (begeleiding naar) werk, stelt de SP. “Daarvoor maken we nieuwe sociale werkplaatsen (sociale ontwikkelbedrijven). Jonggehandicapten kunnen rekenen op een nieuwe en hogere Wajong uitkering. De arbeidsongeschiktheidsverzekering (WIA) maken we beter. Ieder werk moet lonen, daarom komt er een nieuwe cao voor mensen op een beschutte werkplek. Mensen die gelijk werk doen, hebben ook gelijke rechten. Uitbuiting van werknemers gaan we tegen. We willen voorkomen dat in ons land banen tegen lage lonen worden weggeconcurreerd en werknemers worden uitgebuit. Daarom reguleren we de arbeidsmarkt door het invoeren van (tijdelijke) werkvergunningen. Arbeidsmigranten worden beschermd tegen hun werkgever door niet langer toe te staan dat die ook hun huisbaas is.”

Aanvalsplan voor tegengaan schulden

Er komt wat betreft de socialisten een landelijk aanvalsplan om armoede en schulden te bestrijden (en te voorkomen). “Armoede onder kinderen moet zo snel mogelijk worden uitgebannen. Mensen met schulden worden voortaan beter geholpen, door een goede en toegankelijke schuldhulpverlening met één herkenbaar verwijsloket. Incassobureaus die zich misdragen verliezen hun vergunning. Deurwaarders mogen niet commercieel zijn, dit wordt een publieke taak. De maximale rente op kredieten wordt verlaagd. Voedselbanken moeten overbodig worden.”

Recyclen van grondstoffen

De SP wil bouwen aan een circulaire economie, door het recyclen van grondstoffen en stimuleren van nieuwe technologieën. “Daarbij willen we meer ruimte voor alternatieve energiedragers, waaronder waterstofgas. We bestrijden de wegwerpeconomie. Bedrijven maken helaas vaak producten met een te korte levensduur. Met regels en heffingen dwingen we af dat producten langer meegaan en veel schoner worden gemaakt.”

De arbeidsinspectie krijgt meer mogelijkheden en middelen om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken. “We benoemen en veroordelen bedrijven die discrimineren. Zij verliezen eventuele subsidies en komen niet meer in aanmerking voor overheidsopdrachten. We accepteren niet dat vrouwen hetzelfde werk doen en daarvoor minder verdienen dan mannen.”

Goed onderwijs voor migranten

Voor een succesvolle integratie krijgen statushouders en migranten wat betreft de SP zo snel mogelijk goed onderwijs door de overheid. “In taal, voor het werk en de inburgering, met aandacht voor de grondwettelijke rechten en plichten die we in ons land kennen. Een specifiek integratiebeleid komt er voor mensen met grote afstand tot onze samenleving, zodat problemen als taal en werkloosheid, maar ook eergerelateerd geweld en genitale verminking worden aangepakt.”

De SP wil uitbuiting van werknemers tegengaan. “Om te voorkomen dat arbeidsmigranten worden uitgebuit reguleren we uitzendbureaus en voeren we (tijdelijke) werkvergunningen in. We maken een einde aan de dubbele pet van werkgever en huisbaas. We gaan uit van gelijk loon voor gelijk werk, de bedrijven betalen alle werknemers volgens de geldende cao-afspraken. Stagediscriminatie door bedrijven gaan we vervolgen.”

Bedrijven die discrimineren komen niet meer in aanmerking voor overheidsopdrachten

Euro is onhoudbaar

Als munt is de euro volgens de SP onhoudbaar. “Omdat de economieën van de eurolanden te veel verschillen. De huidige muntunie met haar beklemmende regels is zowel voor de zuidelijke als voor de noordelijke landen een financieel dwangbuis. Daarom is het goed om in de komende periode voorbereidingen te treffen en op zoek te gaan naar alternatieven die veel beter zijn voor de economieën van de aangesloten landen.”

Bron: SP