Arbo: ''Uitbuiting en onderbetaling van uitzendkrachten komt nog vaak voor''

Arbo: ''Uitbuiting en onderbetaling van uitzendkrachten komt nog vaak voor''

In Nederland wordt veel gebruik gemaakt van uitzendarbeid. In de uitzendsector zijn ruim 16.000 bedrijven actief en jaarlijks werken er bijna een miljoen mensen een of meerdere dagen als uitzendkracht. Naast het uitzendcontract, worden ook flexibele contract aangeboden zoals tijdelijk-, oproep- en zzp-contracten. Nog maar 56 procent van werkend Nederland heeft een vast contract. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Hiermee behoort Nederland tot de top 5 in Europa van landen met de meeste werknemer met een flexibel contract. De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft de afgelopen drie jaar 1.304 uitzendbureaus en hun inleners gecontroleerd. De inspectie constateert nog veel overtredingen in de uitzendsector, waaronder onderbetaling.

De inspecties vonden plaats in de sectoren waarbij snel mensen nodig zijn en waar sprake is van laagbetaald werk, zoals in de transport en logistiek. Bij 873 werkgevers werd een overtreding geconstateerd en daarvoor zijn boetes of waarschuwingen uitgedeeld. In totaal gaat het om een bedrag van 1.500.000 euro aan boetes. Uit de boetes komen twee onderwerpen veelvuldig voor: werkgevers stellen de identiteit van hun werknemer niet vast en er worden veel uitzendkrachten onderbetaald.

Arbeidsmigranten doen risicovol werk

De risico’s op oneerlijk en onveilig werk ziet de Arbeidsinspectie als grootste bedreiging. Voor dit soort werkzaamheden zijn weinig tot geen Nederlandse arbeidskrachten te vinden, dus worden hier vaak arbeidsmigranten voor ingezet. In de helft van de gevallen werken zij op uitzendbasis. Het aantal arbeidsmigranten in 2021 bedroeg zo’n 800.000.

Lucratieve verdienmodellen en malafide constructies

De problematiek in de uitzendbranche is complex. Er bestaan vele mogelijkheden voor lucratieve verdienmodellen en malafide constructies, waarvan een deel de landsgrens overschrijdt. Daarnaast neemt het aantal ernstige ongevallen onder uitzendkrachten toe. In 22 procent van de ongevallen die de Arbeidsinspectie heeft onderzocht is het slachtoffer een uitzendkracht. Dit percentage is hoger dan te verwachten is op basis van het aandeel uitzendkrachten (5 – 7 procent) in de werkzame beroepsbevolking. De Arbeidsinspectie geeft aan dat het hoge aantal ongevallen kan liggen aan het risicovolle en onveilige werk dat uitzendkrachten relatief vaak uitvoeren.

Meer weten? Lees de Programmarapportage uitzendbureaus 2020-2022