Schoonmakend Nederland waarschuwt voor schimmige uitleenconstructies

Schoonmakend Nederland waarschuwt voor schimmige uitleenconstructies

Brancheorganisatie Schoonmakend Nederland waarschuwt schoonmaakondernemingen voor schimmige uitleenconstructies.

"De huidige krapte op de arbeidsmarkt is, voor sommige ondernemers, reden om zich op de markt van arbeidsbemiddeling te storten", zegt de brancheorganisatie. "Soms als uitzendbureau, maar ook als bemiddelaar van ZZP'ers. Deze laatsten noemen zich soms ook platform voor freelancers en/of ZZP'ers."

Met bonafide bedrijf in zee

Schoonmakend Nederland: "We hebben de indruk dat hier soms schimmige constructies achter schuilgaan. Daarom adviseren we je: wil je mensen inlenen, let er dan op dat je met een bonafide partij in zee gaat. Deze zijn bijvoorbeeld aangesloten bij de ABU of NBBU, en/of beschikken over het SNA-Keurmerk."

Ketenaansprakelijkheid

Als het bureau zijn zaken niet op orde heeft, loopt het schoonmaakbedrijf in het kader van de ketenaansprakelijkheid het risico aansprakelijk gesteld te worden voor eventueel niet afgedragen belastingen en premies. "Ook uitzendkrachten die niet het cao-loon hebben gekregen, kunnen hier alsnog aanspraak op maken. Ook loop je het risico dat ondeugdelijke constructies bij de keurmerkinspectie aan het licht komen, wat weer kan leiden tot ingewikkelde en mogelijk kostbare herstelacties."

Arbo: ''Uitbuiting en onderbetaling van uitzendkrachten komt nog vaak voor''

Arbo: ''Uitbuiting en onderbetaling van uitzendkrachten komt nog vaak...

In Nederland wordt veel gebruik gemaakt van uitzendarbeid. In de uitzendsector zijn ruim 16.000 bedrijven actief en jaarlijks werken er bijna een miljoen mensen een of meerdere dagen als uitzendkracht. Naast het uitzendcontract, worden ook flexibele contract aangeboden zoals tijdelijk-, oproep- en zzp-contracten. Nog maar 56 procent van werkend Nederland heeft een vast contract. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Hiermee behoort Nederland tot de top 5 in Europa van landen met de meeste werknemer met een flexibel contract. De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft de afgelopen drie jaar 1.304 uitzendbureaus en hun inleners gecontroleerd. De inspectie constateert nog veel overtredingen in de uitzendsector, waaronder onderbetaling.

Nieuw akkoord cao voor uitzendkrachten is een stap vooruit

Nieuw akkoord cao voor uitzendkrachten is een stap vooruit

Goed nieuws voor uitzendkrachten. De werkgeversverenigingen ABU en NBBU en de vakbonden FNV, CNV en De Unie hebben een akkoord bereikt voor de nieuwe cao voor uitzendkrachten. Met het akkoord wordt een stap gezet naar gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten.

FNV: Overheid moet handhaven bij Helpling

FNV: Overheid moet handhaven bij Helpling

FNV blij met de (link: https://servicemanagement.nl/sector/hof-schoonmaken-via-helpling-is-uitzendwerk text: recente uitspraak van het gerechtshof target: _blank) in Amsterdam dat het bedrijf geen digitaal prikbord voor schoonmakers bij particuliere huishoudens is, maar gewoon een uitzendbureau. Maar de overheid moet nu gaan handhaven, aldus de vakbond.