Meer zelfstandig ondernemers treffen arbeidsongeschiktheidsvoorziening

Meer zelfstandig ondernemers treffen arbeidsongeschiktheidsvoorziening

Meer zelfstandig ondernemers houden financieel rekening met het risico dat zij arbeidsongeschikt kunnen raken. Begin 2023 had 65 procent een financiële voorziening getroffen. Dit blijkt uit cijfers uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA), een tweejaarlijks onderzoek van het CBS en TNO waar 6800 zzp'ers aan deelnamen. In 2021 had 63 procent van de zelfstandigen een voorziening en in 2019 ging het om 59 procent. Dit doen zij bijvoorbeeld door een verzekering af te sluiten of zich aan te melden bij een broodfonds.

In tegenstelling tot werknemers, zijn zelfstandigen niet verplicht verzekerd te zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Het aandeel dat zich desondanks toch laat via een arbeidsongeschiktheidsverzekering is sinds 2019 gelijk gebleven op ongeveer een vijfde. De meeste zelfstandigen (37 procent) geven aan terug te kunnen vallen op spaargeld of beleggingen. Dit is vanaf 2019 de sterkst toegenomen getroffen voorziening. Daarnaast sluiten meer ondernemers zich aan bij een schenkkring, zoals een broodfonds.

Spaargeld of beleggingen

Ondernemers zonder personeel die de financiële situatie van hun bedrijf als zeer goed beoordelen, hebben het vaakst een voorziening tegen het risico op arbeidsongeschiktheid (84 procent). Van deze groep geeft 61 procent aan dit te doen door spaargeld of beleggingen te reserveren. 23 procent daarvan geeft aan dat het de waarde van hun woning afdekt. Van de ondernemers die hun financiële situatie als matig of slecht beoordeeld is minder dan de helft ingedekt tegen het financiële risico. Zij geven wel vaker dan andere groepen aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering te hebben via hun werk in loondienst (11 procent).

Kosten voor een verzekering

De reden dat veel mensen niet kiezen voor een verzekering, is vaak financieel van aard. Zo gaf 46 procent van de ondervraagden aan dat de kosten van een verzekering niet opwegen tegen de baten. Ook gaf 32 procent aan de kosten voor een verzekering niet te kunnen betalen. 25 procent van alle onverzekerden gaf aan het financiële risico zelf te kunnen dragen. 20 procent, met name vrouwen, gaf aan in geval van arbeidsongeschiktheid terug te kunnen vallen op het inkomen van hun partner.

Doe mee aan het FMN Marktonderzoek

Doe mee aan het FMN Marktonderzoek

Wat worden de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de facilitaire branche? Het jaarlijkse Marktonderzoek van FMN gaat weer van start. "Het is al weer de twaalfde keer dat wij dit onderzoek gaan publiceren, samen met TwynstraGudde", vertelt Facility Management Nederland.

Huishoudelijk hulp via schoonmaakabonnement komt regelmatig bedrogen uit

Huishoudelijk hulp via schoonmaakabonnement komt regelmatig bedrogen...

Via websites als ikzoekeenschoonmaakster.nl, ikzoekeenhuishoudelijkehulp.nl of ikzoekeenwittewerkster.nl kun je als particulier eenvoudig een schoonmaakmedewerker of huishoudelijke hulp vinden. Maar schijn wil nog weleens bedriegen, want niet altijd wordt de belofte dat je binnen no time hulp op de stoep hebt staan, daadwerkelijk waargemaakt. Het regent dan ook klachten over de websites.

Schrikbarend veel arbeidsmigranten hebben mentale problemen

Schrikbarend veel arbeidsmigranten hebben mentale problemen

Laagbetaalde arbeidsmigranten kampen veel vaker dan Nederlandse werkenden met mentale klachten. Dat komt naar voren uit een enquête die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft laten houden onder enkele duizenden mensen, voor het merendeel afkomstig uit Oost-Europese EU-lidstaten. Verantwoordelijk minister Eddy van Hijum noemt de aantallen "schrikbarend hoog".

Luistertip: vierde aflevering podcast Glans

Luistertip: vierde aflevering podcast Glans

Van hogedruk- tot dieptereiniging en alles daartussen in. Het komt allemaal voorbij in de podcast Glans van Schoonmakend Nederland. In deze serie nemen voorzitter Tamara van Ark en woordvoerder Ilse Vanhijfte je mee in de wereld van schoonmaak.