Veel Oekraïners vonden via uitzendbureau een baan

Veel Oekraïners vonden via uitzendbureau een baan

De meeste Oekraïense vluchtelingen die sinds het uitbreken van de oorlog met Rusland naar Nederland zijn gekomen, hebben werk gevonden als uitzendkracht in onder meer de schoonmaakbranche en horeca. Dat zegt de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU). Uitkeringsinstantie UWV meldt dat zij tot en met januari van dit jaar 60.000 meldingen ontvingen van werkgevers die een Oekraïner in dienst hebben genomen, veelal vanuit de uitzendbranche.

Het UWV merkt bij dat aantal wel op dat er dubbelingen kunnen zijn. Zo kunnen Oekraïners meerdere baantjes hebben, waardoor meerdere werkgevers een melding doen van één persoon bij het UWV. Ook hoeven werkgevers een Oekraïense werknemer die de onderneming verlaat niet af te melden. Daardoor kan het zijn dat er meerdere meldingen zijn gedaan.

UWV bevestigt geschetst beeld

De uitkeringsinstantie bevestigt dat de meeste Oekraïners werken in de uitzendbranche. Zij die elders werk hebben gevonden, werken veelal in dezelfde sectoren die ABU noemt. "Een groot gedeelte werkt in de horeca en voor agrarische bedrijven", zegt een woordvoerder van het UWV. "Daarnaast ook in de schoonmaaksector, de detailhandel en de zakelijke dienstverlening. Onder die laatste tak vallen bijvoorbeeld banen als cateringmedewerker, orderpicker en productiemedewerker."

Heroyam in Zwolle

De Oekraïners vonden niet alleen werk via de bekende uitzendbureaus, als Randstad, Timing en Tempo Team. In Zwolle richtte een groep vrienden een uitzendbureau op dat zich speciaal richtte op de vluchtelingen uit het in oorlog verkerende oost-Europese land. Dat kreeg de Oekraïense naam Heroyam, naar het Nederlands vertaald "voor de helden". Het bedrijf heeft geen winstoogmerk; alle winst die wordt gemaakt gaat naar goede doelen in Oekraïne.

Op pad met een tolk

Volgens medeoprichter Bart Dikkeschei hebben zij sinds de oprichting begin vorig jaar vierhonderd Oekraïners aan een baan geholpen. "Daarbij keken we naar wat de mensen konden, bijvoorbeeld of zij de Nederlandse of Engelse taal beheersten. Dat was iets waar veel opdrachtgevers in eerste instantie angstig voor waren. Zij wilden wel Oekraïense mensen aannemen, maar zagen op tegen de taalbarrière." Om werkgevers tegemoet te komen, stuurt Heroyam tijdens de eerste werkdag een begeleider mee die als tolk fungeert. Die kan de werkgever en kersverse uitzendkracht ondersteunen bij het inwerken.

Leuke baan

Ook Dikkeschei merkt dat er vooral veel vraag is vanuit de schoonmaak- en horecasector. De Oekraïners zijn "over het algemeen" tevreden over het werk dat zij doen. "Ze snappen dat ze een leuke baan kunnen krijgen en wat geld kunnen verdienen, ook al zijn ze de Nederlandse taal niet machtig. Wij bieden daarnaast wel taallessen aan. Daarmee kunnen zij zich op termijn ontwikkelen en misschien alsnog doorstromen naar een baan die iets beter betaalt."

Schrikbarend veel arbeidsmigranten hebben mentale problemen

Schrikbarend veel arbeidsmigranten hebben mentale problemen

Laagbetaalde arbeidsmigranten kampen veel vaker dan Nederlandse werkenden met mentale klachten. Dat komt naar voren uit een enquête die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft laten houden onder enkele duizenden mensen, voor het merendeel afkomstig uit Oost-Europese EU-lidstaten. Verantwoordelijk minister Eddy van Hijum noemt de aantallen "schrikbarend hoog".

ABN AMRO doet aanbevelingen om personeelstekort te navigeren

ABN AMRO doet aanbevelingen om personeelstekort te navigeren

De arbeidsmarkt kampt met historische krapte, mede door de vergrijzing. Daarom is het volgens ABN AMRO hoognodig om creatieve oplossingen te zoeken voor personeelstekorten. Dat doen ze in het rapport 'Historische krapte arbeidsmarkt noopt tot creatieve oplossingen'.

Schoonmaak deze zomer populair vakantiebaantje

Schoonmaak deze zomer populair vakantiebaantje

De strijd om vakantiekrachten is deze zomer in volle gang. Vooral schoonmaakwerk is gewild, vanwege het hoge uurtarief van 18 tot 20 euro per uur. Dat is bijna 10 euro boven het minimumloon voor achttienjarigen.

Blog Maurice Rutgrink: Hogere Opleidingen, een vat vol tegenstellingen 

Blog Maurice Rutgrink: Hogere Opleidingen, een vat vol tegenstellingen

Binnen de schoonmaak cao hebben wij al veel geregeld over opleidingen. Bijna alle basisopleidingen zijn er en worden ook nog eens gesubsidieerd. Midden- en Hoger Kader opleidingen zijn divers in aanbod, maar niet gesubsidieerd. Dat laatste is geen ramp, maar soms een hobbel. Goede opleidingen zijn vaak duur. Afhankelijk van de uitgekozen studie uiteraard.