Voorwaarden taaltraject vereenvoudigd sinds 1 januari

Voorwaarden taaltraject vereenvoudigd sinds 1 januari

De Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en glazenwassersbranche (RAS) heeft bekendgemaakt dat de voorwaarden voor taaltraject zijn vereenvoudigd per 1 januari 2023.

Met een taaltraject of schrijftraject worden werknemers vaardigerer in de Nederlandse taal. "Dit verbetert de communicatie op de werkvloer", stelt de RAS. Daarom stelt de RAS jaarlijks budget beschikbaar om in werktijd een taaltraject te volgen. Als werkgever kun je maximaal € 3.500,00 per taaltraject per werknemer gesubsidieerd krijgen. "Om in aanmerking te komen, behoor je uiteraard aan een aantal voorwaarden te voldoen."

Voorwaarden vereenvoudigd

Sinds 1 januari zijn de voorwaarden vereenvoudigd met de onderstaande aanpassingen.

  • Er is geen werknemersverklaring meer nodig om subsidie te mogen aanvragen
  • De gegevens die je opgeeft per deelnemer wordt beperkt tot naam en intaketoets. Dus geen datum indienstreding meer verplicht als gegeven.
  • Niet vooraf een factuur indienen maar achteraf inclusief betalingsbewijs
  • Bij de intake is een intaketoets over spreken en luisteren voldoende
  • Men mag ook net na aanvang van een taaltraject een aanvraag indienen.
  • Het proces van aanvragen van subsidie en indienen van een einddeclaratie is helemaal gedigitaliseerd.
  • Het aanvraagproces loopt vanaf 1 januari helemaal via mijn.ras.nl

Wil je een korte uitleg over het nieuwe gedigitaliseerde subsidiesysteem van de RAS, dan is dat mogelijk. Op onderstaande data geef de RAS een demonstratie via teams over hoe je bij de RAS makkelijk een subsidieaanvraag voor een taaltraject kunt indienen.

Dinsdag 17 januari: 14.00 – 14.30 uur
Woensdag 18 januari: 14.00 – 14.30 uur

Wil je graag meedoen op één van deze data, stuur een mailtje met de datum naar taaltraject@ras.nl

RAS organiseert themadag (On)gewenst gedrag

RAS organiseert themadag (On)gewenst gedrag

Op 7 november organiseert de RAS de themadag (On)gewenst gedrag. In de ochtend is er een programma speciaal voor vertrouwenspersonen, waarbij ook intervisies worden gehouden. Het middagprogramma is open voor alle geïnteresseerden. Spreker en onderzoeker Audry Bron zal een inspirerende sessie verzorgen over diversiteit en gelijkwaardigheid.

Blog Bert van Boggelen: Meld je aan om de Werkdrukmeter te testen

Blog Bert van Boggelen: Meld je aan om de Werkdrukmeter te testen

De Code Verantwoordelijk Marktgedrag in de schoonmaak volgt op de voet wat er gebeurt in de schoonmaakbranche. Zeker als het gevolgen heeft voor de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en dus de schoonmakers. Een van de meest in het oog springende cao-afspraken als het gaat om samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, is de werkdrukmeter die verplicht gesteld is bij aanbestedingen met een waarde van 500.000 euro of meer per jaar. Schoonmaakbedrijven dienen in dat geval negen maanden voor en zes maanden na de contractwisseling de werkdrukmeter uit te voeren. Dit om goed te monitoren of de wisseling niet voor (onbedoelde) verhoogde werkdruk heeft geleid. En om tips te krijgen hoe het nog beter kan.

Nieuwe eindtermen basisvakopleidingen RAS in de maak

Nieuwe eindtermen basisvakopleidingen RAS in de maak

De RAS laat weten dat er nieuwe eindtermen worden opgesteld door bedrijven uit de sector die beschrijven wat een medewerker moet kennen en kunnen om zijn of haar functie goed te kunnen uitvoeren. Het gaat hierbij om de eindtermen voor de Basisvakopleiding Glazenwasser en de Basisvakopleiding Vloeronderhoud.

Ras roept op: geef je vertrouwenspersoon door

Ras roept op: geef je vertrouwenspersoon door

De RAS hecht veel waarde aan een veilige en gezonde werkomgeving voor alle medewerkers in de schoonmaaksector. Een van de essentiële elementen om een dergelijke werkomgeving te waarborgen, is de aanwezigheid van een vertrouwenspersoon binnen/voor elk bedrijf.