Ras roept op: geef je vertrouwenspersoon door

Ras roept op: geef je vertrouwenspersoon door

De RAS hecht veel waarde aan een veilige en gezonde werkomgeving voor alle medewerkers in de schoonmaaksector. Een van de essentiële elementen om een dergelijke werkomgeving te waarborgen, is de aanwezigheid van een vertrouwenspersoon binnen/voor elk bedrijf.

Om een goed overzicht te krijgen van de aanstelling van vertrouwenspersonen in de sector, verzoekt de RAS om de gegevens van je vertrouwenspersoon aan hen door te geven. Dit stelt de RAS in staat om:

  • Ondersteuning te bieden: vertrouwenspersonen te ondersteunen door middel van relevante intervisiesessies en nascholingsprogramma’s.
  • Netwerken te faciliteren: een netwerk van vertrouwenspersonen op te zetten ten behoeve van kennisdeling en onderlinge ondersteuning.
  • Effectiviteit te waarborgen: zicht te krijgen op de dekking en kwaliteit van vertrouwenspersonen binnen de sector. Op die manier kunnen we de vertrouwenspersonen gericht ondersteunen, zodat zij hun werk op een effectieve manier kunnen uitoefenen.

Nog geen vertrouwenspersoon?

Indien je in of voor je bedrijf nog geen vertrouwenspersoon hebt aangesteld, helpt de RAS ook met hoe je dit kunt regelen. Daarnaast gaan ze in gesprek over het belang van een vertrouwenspersoon. Want waarom wil je een vertrouwenspersoon hebben? Volgens de RAS zijn er drie hoofdredenen:

  • Veiligheid en vertrouwen: een vertrouwenspersoon biedt werknemers een veilig en vertrouwelijk aanspreekpunt voor het melden van ongewenst gedrag, zoals pesten, discriminatie of intimidatie.
  • Ondersteuning en advies: vertrouwenspersonen kunnen werknemers ondersteunen en adviseren bij het nemen van de juiste stappen om problemen op te lossen.
  • Adviserende rol richting de organisatie: vertrouwenspersonen kunnen signaleren wat er speelt op de werkvloer en een adviserende rol innemen richting leidinggevenden en het management.

Vertrouwenspersoon aanstellen

Er is een aantal stappen die je kunt volgen om een vertrouwenspersoon aan te stellen voor je organisatie:

  • Kies een geschikte kandidaat: zoek binnen je organisatie naar een persoon die vertrouwenswaardig, benaderbaar, onafhankelijk en goed op de hoogte is van de bedrijfsstructuur. Met onafhankelijk wordt bedoeld dat iemand geen lid of familie is van de directie of werkzaam is als HR-medewerker.
    Een andere optie is om een externe vertrouwenspersoon aan te stellen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan je eigen arbodienstverlener.
  • Opleiding: zorg ervoor dat de vertrouwenspersoon een passende opleiding volgt om goed voorbereid te zijn op zijn/haar rol.
  • Registratie: meld de vertrouwenspersoon aan bij de RAS, zodat deze kan deelnemen aan intervisies en nascholingen.

Vertrouwenspersoon melden

De RAS roept schoonmaakbedrijven dus op hun vertrouwenspersoon of -personen aan te melden. Dat kun je doen via het formulier op de website van de RAS. Heb je meerdere vertrouwenspersonen? Dan kun je het formulier voor elke persoon apart invullen.

Lees meer:

Veiligheidskundige Maurice Rutgrink zet veiligheid in schoonmaak op agenda

Veiligheidskundige Maurice Rutgrink zet veiligheid in schoonmaak op...

Maurice Rutgrink schreef zijn scriptie over het gebruik van harnasgordels en lijnen in de glasbewassing. Dat glazenwassers en de schoonmaakbranche op arbogebied 'van ver moeten komen', is volgens hem het understatement van het jaar. Zelf is hij 38 jaar glazenwasser geweest en eigenaar van een schoonmaakbedrijf. Na te zijn gevormd in een wereld van wurgtarieven en 'meters maken', gunt hij zichzelf als veiligheidskundige een nieuwe, verfrissende blik op zaken. Een blik die hij bovendien enthousiast met anderen deelt.

Blog Maurice Rutgrink: Is veilig werken in onze branche wel de norm? 

Blog Maurice Rutgrink: Is veilig werken in onze branche wel de norm?

Voor ik begin met mijn column, wil ik duidelijk maken dat dit geen aanklacht is tegen wie dan ook. Niet tegen de RAS, Schoonmakend Nederland of zelfs Keurmerken in eender welke vorm. Het is een opiniërend stuk waarop geschoten mag worden, graag zelfs.

Update Calamiteiten Plan Reconditionering Nederland (CPRN)

Update Calamiteiten Plan Reconditionering Nederland (CPRN)

Het doel van het Calamiteitenplan Reconditionering Nederland (CPRN) is het creëren van rust (voor de betrokken gedupeerden) en stabiliteit (ten aanzien van de geleden schade) bij een grootschalig incident, ramp of crisis waarbij schade is ontstaan aan gebouwen. Het maken van dit plan is een lang traject waarin Schoonmakend Nederland samen met haar partners onderweg is en waarvoor commitment nodig is van reconditioneerders, verzekeraars én de overheidspartners (crisispartners veiligheidsregio).

Schoonmakers bij Utrecht CS onwel door onbekende drank

Schoonmakers bij Utrecht CS onwel door onbekende drank

De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeerde de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen. "Of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.