Om een goed overzicht te krijgen van de aanstelling van vertrouwenspersonen in de sector, verzoekt de RAS om de gegevens van je vertrouwenspersoon aan hen door te geven. Dit stelt de RAS in staat om:
- Ondersteuning te bieden: vertrouwenspersonen te ondersteunen door middel van relevante intervisiesessies en nascholingsprogramma’s.
- Netwerken te faciliteren: een netwerk van vertrouwenspersonen op te zetten ten behoeve van kennisdeling en onderlinge ondersteuning.
- Effectiviteit te waarborgen: zicht te krijgen op de dekking en kwaliteit van vertrouwenspersonen binnen de sector. Op die manier kunnen we de vertrouwenspersonen gericht ondersteunen, zodat zij hun werk op een effectieve manier kunnen uitoefenen.
Nog geen vertrouwenspersoon?
Indien je in of voor je bedrijf nog geen vertrouwenspersoon hebt aangesteld, helpt de RAS ook met hoe je dit kunt regelen. Daarnaast gaan ze in gesprek over het belang van een vertrouwenspersoon. Want waarom wil je een vertrouwenspersoon hebben? Volgens de RAS zijn er drie hoofdredenen:
- Veiligheid en vertrouwen: een vertrouwenspersoon biedt werknemers een veilig en vertrouwelijk aanspreekpunt voor het melden van ongewenst gedrag, zoals pesten, discriminatie of intimidatie.
- Ondersteuning en advies: vertrouwenspersonen kunnen werknemers ondersteunen en adviseren bij het nemen van de juiste stappen om problemen op te lossen.
- Adviserende rol richting de organisatie: vertrouwenspersonen kunnen signaleren wat er speelt op de werkvloer en een adviserende rol innemen richting leidinggevenden en het management.
Vertrouwenspersoon aanstellen
Er is een aantal stappen die je kunt volgen om een vertrouwenspersoon aan te stellen voor je organisatie:
- Kies een geschikte kandidaat: zoek binnen je organisatie naar een persoon die vertrouwenswaardig, benaderbaar, onafhankelijk en goed op de hoogte is van de bedrijfsstructuur. Met onafhankelijk wordt bedoeld dat iemand geen lid of familie is van de directie of werkzaam is als HR-medewerker.
Een andere optie is om een externe vertrouwenspersoon aan te stellen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan je eigen arbodienstverlener. - Opleiding: zorg ervoor dat de vertrouwenspersoon een passende opleiding volgt om goed voorbereid te zijn op zijn/haar rol.
- Registratie: meld de vertrouwenspersoon aan bij de RAS, zodat deze kan deelnemen aan intervisies en nascholingen.
Vertrouwenspersoon melden
De RAS roept schoonmaakbedrijven dus op hun vertrouwenspersoon of -personen aan te melden. Dat kun je doen via het formulier op de website van de RAS. Heb je meerdere vertrouwenspersonen? Dan kun je het formulier voor elke persoon apart invullen.