Inmiddels hebben zo’n beetje alle bekende leveranciers van schoonmaakmachine al een schrobzuigrobot geïntroduceerd. Dat zijn echte robots, waarbij het verschil tussen de modellen vaak zit in prijs, maar ook in de mate van autonomie. Waar de één zichzelf kan ontdoen van vuil water bij een docking station, kan de ander dat niet. Daar waar dat docking station ook gebruikt kan worden om schoon water te tanken. Ook aantal vierkante meters per uur en accuduur zijn factoren waar nog grote verschillen in te bespeuren zijn. Zo’n schrobzuigrobot kost al gauw 20.000 tot 30.000 euro, als het niet meer is.
Doorgedrongen tot de professionele veegmachines
Sinds kort zijn robots ook doorgedrongen tot de professionele veegmachinemarkt. Het bedrijf Consensus, van Rob Boele die we nog kennen van sanitair leverancier CWS, importeert vanuit Frankrijk (nabij Parijs) de Fybots. Dat is een range aan autonome veegmachines die samen moeten werken met de schoonmaker. Schoonmaakbedrijf CSU deed vorig jaar al een proef met de FybotsXL Sweeper, het grote exemplaar. Die demo vond plaats bij PostNL in Rotterdam en RAI Amsterdam. Daaruit bleek dat de Sweeper zichzelf oplaadt en leegt.
Video van Fybot bij CSU
Duidelijk geïnspireerd op robotstofzuigers voor thuisgebruik
Eerder kwam Makita al met de DRC200Z veger, die gericht is commerciële en industriële toepassingen. Deze is qua vorm duidelijk geïnspireerd op de robotstofzuigers voor thuisgebruik. Deze zou voor ongeveer 800 euro per stuk 500 vierkante meter op zich kunnen nemen. Het apparaat heeft zelfs aanzuiging voor fijn vuil. Maar een professionele stofzuiger mag het niet genoemd worden, stelden stofzuigerfabrikanten. Zij wezen op de geringe zuigkracht om datgene aan stof wat je niet ziet mee te pakken. Simpelweg omdat er een te kleine motor in zo’n robot zit.
De Makita DRC200Z-veger
Stofzuiger voor harde en zachte vloerbedekking
Wat dat betreft is het interessant naar een nieuw initiatief te kijken. ICE, ook volop in de Benelux actief, vooral met schrobzuigmachines die aan internet hangen, produceert in opdracht van Softbank Robotics, een bedrijf met het hoofdkantoor in Japan. Het apparaat genaamd Whiz dat zij maken is een autonoom werkende stofzuiger voor harde en zachte vloerbedekking. De 33 centimeter brede borstel en zuigmond nemen volgens Rob Stokkel van ICE Benelux alles op.
Softbank werkt weer samen met Brain Corporation
Softbank werkt overigens op zijn beurt weer samen met Brain Corporation uit de Verenigde Staten. Sterker nog, het eerste bedrijf heeft in 2017 maar liefst 100 miljoen dollar in Brain Corp gestoken. Bedoeling is dat Brain Corp robots gaat maken, ook voor de schoonmaak, die het platform van het Japanse Softbank gebruiken. Gezamenlijk willen ze meerdere kleinere schoonmaakrobots in de markt zetten. Ook Tennant en het eerder genoemde ICE Benelux hebben voor hun machines een samenwerking met Brain Corp.