Het project bestaat uit vier fases:
- Bijtijds opsporen van en in contact treden met de medewerkers, waarvan door toedoen van de coronacrisis hun toekomst niet bij de huidige werkgever ligt;
- Het gezamenlijk invullen door medewerkers en werkgever van een skills-paspoort;
- Op basis van dit paspoort worden medewerkers van werk naar werk begeleid;
- Bij (tijdelijk) geen passend werk krijgen medewerkers een opleiding, training of praktische ontwikkeling van vaardigheden aangeboden om hun skills uit te breiden en zo hun kans op passend werk te vergoten.
>> Lees ook: Werkloosheid 2021: aandacht voor jongeren en mensen met een arbeidsbeperking
Uitdagend om weer aan het werk te komen
Projectleider Leonore Nieuwmeijer legt uit: “Schoonmaakbedrijven in bijvoorbeeld de hotel- en de reisbranche hebben het momenteel ongelofelijk zwaar. Dit raakt al hun medewerkers, maar raakt medewerkers met een arbeidsbeperking extra hard. Het is voor deze groep extra uitdagend om weer aan het werk te komen. Daarom benaderen wij vanaf nu actief de schoonmaakbedrijven om zo in contact te komen met de mensen die het betreft en hen te behouden voor de schoonmaaksector.”
Op basis van een ingevuld skills-paspoort worden mensen begeleid van werk naar werk. Is er geen passend werk beschikbaar, dan wordt de medewerker een opleiding, een training of praktische ontwikkeling van vaardigheden aangeboden om zijn of haar ‘skills’ uit te breiden.
>> Lees ook: Blog Linda Bekebrede: Baankansen in de schoonmaak afgenomen door corona? Welnee!
Basis voor succes
Inzicht in kennis, ervaring en goede begeleiding is een belangrijke basis voor succes bij het begeleiden van mensen naar een nieuwe baan. Voor medewerkers met een arbeidsbeperking is het belangrijk dat ze structuur houden en dat werk onderdeel blijft van het dagelijkse ritme. Indien direct van werk naar werk begeleiden niet mogelijk is, dan wordt er samen met de medewerkers en werkgevers gekeken of er een kans is om de medewerkers binnen een ander facet van de schoonmaaksector aan een baan te helpen.
>> Lees ook: Baan zonder sollicitatie bij GWS dé Schoonmaker: ‘Echt, wie het eerst komt, krijgt hem’
Maatschappelijke en sociale sector
Nieuwmeijer sluit af: ‘De schoonmaaksector is een maatschappelijke en sociale sector. Ondernemers willen bijdragen aan de ontwikkeling van hun medewerkers en samen met hen antwoord geven op de vraag wat zij nodig hebben, zodat medewerkers niet thuis op de bank komen te zitten. Ondernemers uit onze branche willen deze doelgroep kansen bieden en dat kan via dit project.’
Dit project is een samenwerkingsverband met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het ministerie ondersteunt het project met een cofinanciering.
>> Lees ook: 1 op de 3 schoonmaakondernemers vindt regels rondom social return complex