Hoe voer je duurzaamheid in op de werkvloer: rondetafel Interclean

Hoe voer je duurzaamheid in op de werkvloer: rondetafel Interclean

Duurzaamheid moet in de schoonmaakbranche niet blijven steken in goedbedoelde statements in de strategie, maar moet worden doorgevoerd tot aan de werkvloer. Alleen hoe pak je dat aan? En hoe zit het met de rol van opdrachtgevers? Schoonmaakexperts gaan hierover met elkaar in gesprek tijdens een rondetafeldiscussie op Interclean Amsterdam, georganiseerd door Service Management en Hygeniq.

Duurzame reinigingsmiddelen kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan het gezond houden van het personeel. Of denk aan machines die waterverbruik verminderen, het terugdringen van onnodig chemiegebruik, het recyclen van materialen, enzovoorts. Ook het vervoer naar de objecten kan duurzaam aangepakt worden. Kies je voor een oude Diesel of ga je voor elektrische bakfietsen?

Schoonmaakprofessionals in gesprek

In hoeverre gebeuren dit soort duurzaamheidsinitiatieven al? Waar zien we toch nog greenwashing? Hoe is het gesteld met het commitment aan duurzaamheid, ook vanuit de aanbestedingen van opdrachtgevers bezien?

Dinsdag 10 mei van 15:00-16:00 uur organiseert Service Management, samen met Hygeniq, op het Innovation LAB (hal 5) van de Interclean Amsterdam een rondetafelbijeenkomst over duurzaamheid in de schoonmaak. Hoe kunnen schoonmaakbedrijven de daad bij het woord voegen op het gebied van duurzaamheid?

Tafelgasten

  • Marcel in het Veld, oprichter en CEO van Hygeniq
  • Cor Gerritsen, oprichter en voorzitter van de Zero Waste Foundation
  • Jolanda Both, commercieel directeur, Hago Nederland
    Moderator: Ronald Bruins, hoofdredacteur Service Management

Blijf op de hoogte over Interclean Amsterdam 2022

Meer weten over de grootste schoonmaakvakbeurs ter wereld? Hier lees je alles over Interclean Amsterdam 2022

Jasper van der schoot helpt mkb'ers met duurzaamheidsrapportages: "De duurzaamheidsrapportage moet geen moetje worden"

Jasper van der schoot helpt mkb'ers met duurzaamheidsrapportages: "De...

Duurzaamheid voelt weleens vrijblijvend. We weten dat we er iets mee moeten, maar concrete stappen zetten staat niet altijd bovenaan de prioriteitenlijst. Ook voor het schoonmaak-mkb kan het lastig zijn om aan de slag te gaan met uitgebreide duurzaamheidsmaatregelen. Maar aan dat vrijblijvende gevoel maakt de Europese Unie een eind. Vanaf volgend jaar moeten grote bedrijven rapporteren over hun duurzaamheid en laten zien dat ze stappen zetten. Het grootbedrijf gaat daarbij vragen stellen aan mkb-ondernemers. Hoe begin je aan die opgave? Jasper van der Schoot ontwikkelde, samen met mkb'ers uit de branche, praktische handvatten.

Greenwashing: waar moet je op letten?  

Greenwashing: waar moet je op letten?

Het thema duurzaamheid speelt in veel sectoren een belangrijke rol, zo ook binnen de professionele schoonmaaksector. In dat kader willen veel bedrijven hun ecologische voetafdruk verkleinen en kiezen daarom voor duurzame producten en diensten. Helaas maken sommige bedrijven misbruik van deze trend door zich groener voor te doen dan ze daadwerkelijk zijn, een praktijk die bekend staat als greenwashing. In dit artikel bespreken we wat greenwashing is en waar je in relatie tot schoonmaakmiddelen op moet letten.

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

De maatregelen om het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten te verminderen, lijken te werken. Dat blijkt uit een evaluatie die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten uitvoeren. Wel ervaren ondernemers knelpunten in de praktijk en zijn de regels op punten onduidelijk. Daarom stuurt staatssecretaris van Milieu Chris Jansen waar nodig bij door de regels aan te passen. Dat heeft hij onlangs aan de Tweede Kamer laten weten.

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in papierindustrie

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in...

Essity sluit met haar fabriek in Cuijk aan bij het RE&UCE project van circulair techbedrijf Alucha en distributiebedrijf Grolman Group. Het doel is om een nieuwe, duurzamere methode toe te passen voor de verwerking van papierslib. Dat kan leiden tot een jaarlijkse vermindering van 4300 ton CO2-uitstoot en 19,7 kiloton afval. Bovendien levert het project herbruikbare grondstoffen en biobrandstof op.