Overbodige verpakking wekt de illusie van duurzaamheid

Overbodige verpakking wekt de illusie van duurzaamheid

Verpakkingsafval vormt wereldwijd een ernstig milieuprobleem. De Amerikaanse Environmental Protection Agency meldt dat er in 2018 meer dan tachtig miljoen ton verpakking werd geproduceerd, waarvan twee derde uit plastic of papier bestaat. Veel producten worden in meerdere lagen verpakkingsmateriaal, met grote bergen verpakkingsafval tot gevolg. Tatiana Sokolova, onderzoeker bij Tilburg University ontdekte dat overbodig papier de illusie van duurzaamheid wekt. ''Papier wordt vaak gezien als milieuvriendelijk, zelfs als het juist schade aan het milieu toebrengt.''

Zodra een verpakking niet meer nodig is, wordt een deel ervan gerecycled en een deel belandt op stortplaatsen. Ondanks de mogelijke milieu- en financiële voordelen bij het verminderen van overmatige verpakking, blijven nog veel producten oververpakt. Sokolova, verbonden aan faculteit Economie en Management van Tilburg University, onderzocht hoe consumenten reageren op oververpakkingen waarbij onnodig papier wordt toegevoegd aan plastic. Uit het onderzoek blijkt dat plastic en papieren verpakkingen als milieuvriendelijker beoordeeld worden dan identieke plastic verpakkingen zonder papier. ‘’Gedreven door het idee een milieuvriendelijke keuze maken, zijn consumenten bereid meer te betalen voor oververpakte producten en zijn ze eerder geneigd deze te kiezen,’’ legt Sokolova uit.

Sticker ‘minimale verpakking’

In een van de onderzoeken is een test gedaan waarin deelnemers voor verschillende opties verpakkingen konden kiezen. De eerste groep kon kiezen tussen mueslirepen verpakt in plastic en papier of in alleen plastic. De tweede groep kon kiezen tussen repen verpakt in plastic en papier of alleen plastic met een sticker waarop de tekst ‘minimale verpakking’ was geplakt. In de eerste groep waren mensen gemiddeld meer geneigd om de plastic en papieren mueslireep te kiezen. Zodra de sticker ‘minimale verpakking’ wordt toegevoegd aan de plastic verpakking, verandert de voorkeur. ‘’De bredere les die we uit dit onderzoek kunnen trekken, is dat objectieve duurzaamheid en de perceptie van duurzaamheid niet altijd met elkaar overeenkomen,’’ verklaart Sokolova. ‘’Als we een duurzamere keuze moeten maken, moeten we eerst nagaan of wel duidelijk is wat een duurzame keuze eigenlijk is.’’

Duurzaamheid

Helpt jouw organisatie mee tijdens World Cleanup Day?

Op zaterdag 16 september is het weer World Cleanup Day. Op deze dag gaan mensen over de hele wereld de straat op en de natuur in om de wereld weer een stukje zwerfafval-armer te maken. Voor organisaties zijn er verschillende manieren om mee te doen.

Duurzaamheid

Robin Stöcker: Op naar een wereld met minder afval

Robin Stöcker is Solutions manager bij ISS Nederland en voelt zich helemaal thuis in de wereld van facilitair management. Waar ze best trots op is? Dat ze mocht meewerken aan de landelijke campagne Bring Your Own, The Way To Go op de NS stations. "Op naar een wereld met minder afval." Hierover, en over andere onderwerpen vertelt ze in een interview met Facto, een zusterblad van Service Management.

Duurzaamheid

Ondernemers zijn te porren voor overstap naar elektrisch rijden

De animo onder ondernemers om over te stappen op een elektrische bestelbus is groot. De subsidiepot voor elektrische bestelauto's is nu al leeg en dat is sneller dan vorig jaar, toen de subsidieregeling tot eind oktober liep. De belangstelling voor de subsidie is verklaarbaar: vanaf 2025 mogen steden namelijk zero-emissiezones in en rond hun stadscentra aanwijzen, waar op termijn alleen busjes en vrachtwagens welkom zijn die geen uitlaatgassen uitstoten tijdens het rijden.

Duurzaamheid

ADP: Werkenden ervaren gemiddeld zeven werkdagen per maand stress

Meer dan de helft van alle werkenden ervaart een of meerdere keren per week stress. Het gaat daarbij gemiddeld om zeven werkdagen per maand. Dit blijkt uit het onderzoek People at Work 2023, uitgevoerd door onderzoeksinstituut van HR- en salarisdienstverlener ADP. In het geval van stress en mentale gezondheid voelt slechts 54 procent zich gesteund door de leidinggevende. Tegelijkertijd vindt vier op de tien werkenden dat manager en andere collega's niet in staat zijn om zonder oordeel het gesprek aan te gaan. Daarbij geeft 27 procent aan dat de werkgever niets doet om de mentale gezondheid van werknemers te bevorderen.