ADP: Werkenden ervaren gemiddeld zeven werkdagen per maand stress

ADP: Werkenden ervaren gemiddeld zeven werkdagen per maand stress

Meer dan de helft van alle werkenden ervaart een of meerdere keren per week stress. Het gaat daarbij gemiddeld om zeven werkdagen per maand. Dit blijkt uit het onderzoek People at Work 2023, uitgevoerd door onderzoeksinstituut van HR- en salarisdienstverlener ADP. In het geval van stress en mentale gezondheid voelt slechts 54 procent zich gesteund door de leidinggevende. Tegelijkertijd vindt vier op de tien werkenden dat manager en andere collega's niet in staat zijn om zonder oordeel het gesprek aan te gaan. Daarbij geeft 27 procent aan dat de werkgever niets doet om de mentale gezondheid van werknemers te bevorderen.

‘’Werkgevers moeten, ook na COVID-19, waakzaam blijven en aandacht houden voor de mentale gezondheid van werknemers’’, benadrukt Agnes Jongkind, senior HR directeur bij ADP Nederland. Het onderzoeksinstituut vindt het opvallend dat de ondersteuning vanuit werkgevers bij mentale gezondheidsproblemen is verslechterd ten opzichte van het onderzoek een jaar geleden. Vorig jaar voelde 61 procent van de werkenden zich gesteund door zijn manager. Dat percentage is nu gedaald naar 54 procent. De aandacht die werkenden vanuit collega’s ervaren, is ook gedaald van 66 naar 60 procent. Het percentage werkgevers dat niets doet is licht gestegen van 26 naar 27 procent. En dat terwijl het percentage werkenden dat zegt dat het werk daadwerkelijk onder stress lijdt, licht gestegen is naar 34 procent.

Communicatie en contactmomenten

Uit het onderzoek blijkt dat 15 procent van werkgevers nog steeds ondersteuning bieden in de vorm van extra vrije dagen. Daarnaast biedt 20 procent ondersteuning in het intensiveren van de communicatie en het contact met hun werknemers. Deze percentages zijn lager dan een jaar geleden, toen 20 procent extra vrije dagen kreeg en 26 procent aangaf dat er meer communicatie en contact vanuit de werkgever was. Het aantal ondervraagden dat aangeeft dat teambuildingsactiviteiten georganiseerd worden om het welzijn te bevorderen, is gestegen van 19 naar 22 procent. Ook geeft 15 procent aan dat ze na werktijd geen berichten van de werkgever meer hoeven te lezen en te beantwoorden.

Steun vanuit leidinggevenden

“Er is werk aan de winkel als 40 procent vindt dat de leidinggevende niet in staat is om dat zonder oordeel op de juiste manier te doen en slechts 54 procent van de medewerkers zich gesteund voelt door de manager. Die urgentie moet voelbaar en zichtbaar zijn. Een werkgever die goed zorgt voor zijn mensen, krijgt dat namelijk uitbetaald. Medewerkers die zich veilig en gesteund voelen, presteren meestal beter, zijn minder vaak ziek en voelen zich positiever over het bedrijf waarvoor ze werken’’, vindt Jongkind.

Helpt jouw organisatie mee tijdens World Cleanup Day?

Helpt jouw organisatie mee tijdens World Cleanup Day?

Op zaterdag 16 september is het weer World Cleanup Day. Op deze dag gaan mensen over de hele wereld de straat op en de natuur in om de wereld weer een stukje zwerfafval-armer te maken. Voor organisaties zijn er verschillende manieren om mee te doen.

Robin Stöcker: Op naar een wereld met minder afval

Robin Stöcker: Op naar een wereld met minder afval

Robin Stöcker is Solutions manager bij ISS Nederland en voelt zich helemaal thuis in de wereld van facilitair management. Waar ze best trots op is? Dat ze mocht meewerken aan de landelijke campagne Bring Your Own, The Way To Go op de NS stations. "Op naar een wereld met minder afval." Hierover, en over andere onderwerpen vertelt ze in een interview met Facto, een zusterblad van Service Management.

Ondernemers zijn te porren voor overstap naar elektrisch rijden

Ondernemers zijn te porren voor overstap naar elektrisch rijden

De animo onder ondernemers om over te stappen op een elektrische bestelbus is groot. De subsidiepot voor elektrische bestelauto's is nu al leeg en dat is sneller dan vorig jaar, toen de subsidieregeling tot eind oktober liep. De belangstelling voor de subsidie is verklaarbaar: vanaf 2025 mogen steden namelijk zero-emissiezones in en rond hun stadscentra aanwijzen, waar op termijn alleen busjes en vrachtwagens welkom zijn die geen uitlaatgassen uitstoten tijdens het rijden.

Rondetafelgesprek: ''Er is geen operationele reden om niet te verduurzamen''

Rondetafelgesprek: ''Er is geen operationele reden om niet te...

Tijdens de Interclean Amsterdam 2022 ging het niet alleen over alle spraakmakende innovaties waarmee de gasten in de RAI Amsterdam zich omringd zagen. Ook het thema duurzaamheid stond hoog op de agenda. Tijdens het rondetafelgesprek Duurzaamheid werd ingezoomd op hoe de schoonmaakbranche actie moet ondernemen voor een gezondere planeet. "Het is een lastige opgave, maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen." De volgende Interclean is van 14 t/m 17 mei 2024.