Schoonmaak in verkiezingsprogramma's: CDA wil mkb-ondernemingen door de crisis helpen

Schoonmaak in verkiezingsprogramma's: CDA wil mkb-ondernemingen door de crisis helpen

Van VVD tot aan Forum voor Democratie… Op volgorde van de huidige zetelverdeling spitte Service Management de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen voor de Tweede Kamerverkiezingen door. Op zoek naar de plannen die relevant zijn voor de schoonmaakbranche. Dat hebben we gebundeld in een gratis whitepaper (die je HIER kunt downloaden). Elke dag zetten we de spotlight op een andere partij. Met vandaag: het CDA.

Het CDA (heeft nu 19 zetels in Tweede Kamer) zegt in haar verkiezingsprogramma de schouders te zetten onder een krachtig economisch herstel. “We investeren in nieuwe banen, kennis en innovatie. We gaan voor de beste ideeën van Nederlandse bodem als basis voor een duurzame en eerlijke economie van morgen. Wij zorgen dat je in elke baan weer de waardering, zekerheid en ruimte krijgt om het beste uit jezelf te halen en te bouwen aan je eigen toekomst. We verhogen het minimumloon en zorgen dat meer werken ook meer loont.”

2,5 miljoen mensen in ons land hebben in het dagelijks leven moeite met lezen en schrijven

Ruimere mogelijkheden voor verlof

Als het aan het CDA ligt gaan werkgevers en werknemers afspraken maken over ruimere mogelijkheden voor calamiteitenverlof en rouwverlof. “We verruimen de aanspraak op het ouderschapsverlof tot het 18e jaar.” Het CDA zegt te komen met een concreet plan om het aantal kinderen dat in armoede opgroeit in vier jaar tijd te halveren. “Gezinnen worden geholpen met werk, gemeenten krijgen meer ruimte voor maatwerk en de regels voor schuldeisers worden aan- gescherpt. Zo komt er een maximum aan de incassokosten en wordt de maximale termijn voor schuldhulpverlening teruggebracht van drie naar anderhalf jaar.”

Recht op deeltijdpensioen

De christendemocraten willen een recht op deeltijdpensioen introduceren. “Waarmee je vanaf vijf jaar voor de AOW-leeftijd minder kunt gaan werken. Werknemers en werkgevers maken hierover per sector afspraken in de eigen cao’s.” Het CDA steunt het nieuwe pensioencontract, waarover sociale partners na vele jaren van overleg een akkoord hebben bereikt. “Wij blijven aandringen op een goede regeling voor het nabestaandenpensioen en het arbeidsongeschiktheidspensioen. Ook voor zelfstandigen moet het eenvoudiger en vanzelfsprekender worden om een pensioen op te bouwen.”

Wildgroei aan thuiszorgorganisaties

Sommige schoonmaakbedrijven hebben ook een thuiszorgorganisatie. “De wildgroei aan thuiszorgorganisaties wordt beperkt door hogere eisen te stellen aan nieuwe aanbieders”, stelt het CDA.

De partij vraagt aandacht voor laaggeletterdheid. “Nu al hebben 2,5 miljoen mensen in ons land in het dagelijks leven moeite met lezen en schrijven. Daarmee is ook de laaggeletterdheid veel te hoog. Het zet mensen onterecht op achterstand en leidt tot een nieuwe tweedeling in de samenleving. Wij maken ook hier een forse slag om dit probleem terug te dringen met innovatieve taalprogramma’s en laagdrempelige hulpverlening via gemeenten en op de werkvloer.”

Maatschappelijke onderneming wettelijk verankeren

Naast het zorgverlof willen het CDA ook een vrijwilligersverlof. “Waar sociale partners in cao’s afspraken over maken.” De partij wil de maatschappelijke onderneming wettelijk verankeren. “Als een eigen rechtsvorm voor maatschappelijke initiatieven zonder winstoogmerk. Een wettelijke basis regelt de structuur en de zeggenschap van belanghebbenden en maakt het mogelijk om maatschappelijke ondernemingen voorrang te geven bij overheidsaanbestedingen.”

Omvangrijk crisis- en herstelpakket

Het CDA zegt een omvangrijk crisis- en herstelpakket voor investeringen in de woningbouw, infrastructuur, digitalisering, innovatie en duurzaamheid te lanceren. “Voor deze projecten versnellen en vereenvoudigen we de procedures om sneller resultaat te boeken.” Even later: “Wij alles op alles om gezonde mkb-ondernemingen door de crisis te helpen en deze ondernemers de ruimte en ondersteuning te bieden om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen.” Ondernemers hebben volgens de partij de ruimte nodig om te ondernemen, groeien en innoveren. “Onnodige regels en ingewikkelde procedures zitten dan in de weg. Wij willen een dienstbare overheid die met ondernemers meedenkt, oplossingen biedt en belemmeringen wegneemt.”

Familiebedrijven zijn sterk geworteld

“Goed ondernemerschap is eigen aan de traditie van familiebedrijven”, vervolgt de partij. “Zij zijn sterk geworteld in de regio en van groot belang voor de lokale economie. Omdat het familiebelang en het bedrijfsbelang samenkomen in de ambitie om het bedrijf door te geven aan de volgende generatie, staat niet de winst, maar de continuïteit voorop. Wij willen een gerichte ondersteuning die rekening houdt met het bijzondere karakter van familiebedrijven. Wij willen de bedrijfsopvolgingsregeling voor familiebedrijven behouden en vereenvoudigen, zodat de Belastingdienst sneller de fiscale vrijstelling voor een overdracht kan goedkeuren. Familiebedrijven krijgen een vast contactpersoon op het regiokantoor van de Belastingdienst om ook andere fiscale zaken snel en eenvoudig te kunnen regelen. Dat regelen we ook voor het MKB, start-ups en scale-ups.”

Versoepeling aanbestedingsregeling

Het CDA wil een versoepeling van de Europese aanbestedingsregels. “Zodat investeringen met belastinggeld bij voorkeur ten goede komen aan bedrijven in Nederland of Europa. Wij vergroten de kennis van inkopers bij de overheid om bij aanbestedingen meer oog te hebben voor het eigen mkb. De investeringsfondsen InvestNL en InvestInternational worden opengesteld voor het midden- en kleinbedrijf en kansrijke start ups en scale ups. Wij halveren de wettelijke betalingstermijn van grote bedrijven aan het mkb en zzp’ers van 60 dagen naar 30 dagen. Die termijn geldt ook voor betalingen van facturen door de overheid.”

Belastingdruk afhankelijk van contractvorm

Belastingen worden naar draagkracht geheven, zegt het CDA. “Bij gelijke inkomens hoort in principe een gelijke belastingdruk. Alleen als meer mensen in een huishouden van één inkomen moeten rondkomen, moeten de lasten ook lager zijn. Wij willen dat de belastingdruk op arbeid minder afhankelijk wordt van de contractvorm waarin het werk wordt verricht. Dat is een herwaardering van het vaste contract ten opzichte van tijdelijke opdrachtovereenkomsten. Wij maken werken weer lonend. Op dit moment is de prikkel om meer te verdienen door meer te werken niet groot genoeg omdat de totale belastingdruk op extra inkomsten te hoog is. Dit komt vooral door het stelsel van kortingen en toeslagen bovenop je normale inkomstenbelasting.”

Wij vergroten de kennis van inkopers bij de overheid om bij aanbestedingen meer oog te hebben voor het eigen mkb

Bonus voor aannemen eerste werknemer

Het CDA wil een bonus voor het aannemen van een eerste werknemer op een vast contract. “Daarmee stimuleren we het ondernemerschap en de groei van startende ondernemingen. We vergroten de weerbaarheid van bedrijven door de fiscale prikkel om zoveel mogelijk te lenen af te bouwen. Wij stimuleren het aanhouden van eigen vermogen in de onderneming via een aftrekmogelijkheid voor eigen vermogen. Wij behouden de bedrijfsopvolgingsregeling voor familiebedrijven en willen een snellere behandeling van aanvragen door de Belastingdienst. Nu kan het toekennen van de fiscale vrijstelling jaren duren. Er komt een regeling voor ondernemers die werknemers met problematische schulden helpen. Zij hoeven geen belasting te betalen over de kosten die maken bij de hulp die ze verlenen.”

Voorkeur voor vast contract

Het CDA zegt een voorkeur voor een vast contract te hebben. “Dat betekent dat we meer zekerheden en minder financiële en fiscale voordelen gaan verbinden aan de keuze om een werknemer flexibel in te huren via een uitzendcontract of als zelfstandig ondernemer. Voor alle werkenden komt er een basisvoorziening voor arbeidsongeschiktheid en voor zelfstandigen wordt het eenvoudiger en vooral vanzelfsprekender om een pensioen op te bouwen.” Overheid, sociale partners en onderwijsinstellingen komen wat betreft het CDA gezamenlijk tot een ambitieuze aanpak voor een stelsel van leerrechten. “Hiermee kun je zelf de benodigde kennis en vaardigheden op peil houden en omscholen als dat nodig is.”

Verhogen wettelijk minimumloon

“Veel mensen die op het minimumloon werken kunnen nauwelijks rondkomen van het inkomen dat ze verdienen”, valt te lezen in het verkiezingsprogramma. “Dit zijn vooral jongeren, die net beginnen in een eerste baan of een bijbaan. Daarom verhogen wij het wettelijk minimumuurloon met 10 procent voor een veertigurige werkweek. Ook gaan we elke twee jaar het sociaal minimum herijken om te kijken of de hoogte nog toereikend is om van te leven.”

Terugkeer naar sociale werkvoorziening

De partij van Wopke Hoekstra wil een terugkeer van de sociale werkvoorziening. “In de vorm van een landelijk netwerk van Sociaal Ontwikkelbedrijven voor mensen die meer begeleiding nodig hebben bij eenvoudig werk. Net als iedere werknemer hebben zij het recht om mee te doen op de arbeidsmarkt, hun talenten te ontwikkelen en binnen de Sociaal Ontwikkelbedrijven of met dezelfde ondersteuning bij een gewoon bedrijf aan de slag te kunnen. Wij belonen en ondersteunen ondernemers die mensen met een beperking in dienst nemen. Wij vergroten de zekerheid voor arbeidsgehandicapten, omdat deze groep bij een economische crisis vaak als eerste hun baan kwijtraakt. Ook voor hen is werken een recht.”

Meer werk maken van integratie

Onder het kopje migratie: “Het toelaten van mensen zonder hun echt een plaats te kunnen bieden in onze samenleving is niet barmhartig. Het leidt al snel tot uitbuiting en slechte werkomstandigheden voor arbeidsmigranten of tot achterstanden en integratieproblemen in opeenvolgende generaties. Daarom moeten we meer werk maken van integratie; als een wederzijdse opdracht voor de nieuwkomer en de samenleving. Integratie vraagt van nieuwkomers burgerschap, het leren van de taal, het vinden van werk en de erkenning van de waarden van onze samenleving. Daar moet tegenover staan dat wie voluit kiest voor ons land, ook moet ervaren dat hij hier een toekomst heeft als volwaardig burger in onze samenleving.” Even later: “Het integratiebeleid wordt uitgebreid naar tweede en derde generaties, voor zover die door achterstanden of taalproblemen nog onvoldoende meekomen in de samenleving.”

Voor racisme en discriminatie is geen enkele plaats in onze samenleving

Strengere eisen aan uitzendbureaus

Het CDA wil slechte werkomstandigheden, misbruik en uitbuiting van arbeidsmigranten aanpakken. “Met strengere eisen aan bemiddelaars en uitzendbureaus en meer controles in het grijze en zwarte circuit. Wij geven werkgevers met een grote behoefte aan arbeidsmigranten een eigen verantwoordelijkheid in de opvang, huisvesting en begeleiding.” Voor racisme en discriminatie is geen enkele plaats in onze samenleving, stelt de CDA. “Uitsluiting en belediging op basis van welke grond dan ook is een gif dat verhoudingen tussen mensen en groepen verziekt en mensen uit elkaar drijft.”

Bron: CDA