Tien digitale machines en middelen die de schoonmaak vooruit helpen

Tien digitale machines en middelen die de schoonmaak vooruit helpen

Digitaal is het helemaal en daarom speurden we tien innovatieve schoonmaakmachines en -materialen op die de moeite van het vermelden waard zijn. Van schrobzuigmachines tot fietsgedreven wasmachine.

1 Adlatis Robotics

De CR700 van Adlatis Robotics is een volledig automatisch te gebruiken schrobzuigmachine, maar kan ook handmatig worden ingezet. Zo kan er eenvoudig via tablet of smartphone een instructie worden gegeven om een automatische plaatselijke reiniging uit te voeren of om via de Dual-Use in de handmatige modus te werken.

De sensortechnomogie en de slimme verwerking van sensorgegevens zorgen er voor dat ook moeilijk te herkennen objecten, zoals mensen of bewegende materialen veilig te ontwijken zijn. Er kunnen, afhankelijk van de omgeving, verschillende navigatiemodules worden geselecteerd. Zo kun je gebruikmaken van oriëntatiepunten als lokalisatiemethode. Bijvoorbeeld bij omgevingen met uiteenlopende objecten en weinig statische structuren. Of van de lokalisatiemethode zonder oriëntatiepunten voor plekken met veel vaste obstakels zoals muren en planken.

Verder heeft de CR700 een eenvoudig te gebruiken interface, rijdt hij zelfstandig naar zijn benzinestation als de batterijcapaciteit laag is, de watertank vol is of als er vers water nodig is en is hij volledig connected met het Internet of Things waardoor hij ook kan communiceren met objecten in zijn omgeving.

Leuk weetje, tijdens een wedstrijd voor schoonmaakrobots bij Deutsche Bahn kwam de CR700 als beste uit de test. Daarmee won Adlatis Robotics een tweejarig contract bij de spoorwegexploitant. Daarnaast was de schrobzuigrobot genomineerd voor de Amsterdam Innovation Award tijdens de Interclean in Amsterdam.

2 My Clean City App

My Clean City App helpt om de fysieke leefomgeving afvalvrij en schoon te houden door gebruikers een gemakkelijke manier te bieden om dingen zoals rondslingerend afval, kapotte bestrating, kapotte straatverlichting, graffiti en nog veel meer te rapporteren bij de instelling die er over gaat. Wie een probleem via de app doorgeeft, verdient er bovendien credits mee. Daarmee zijn waardebonnen of certificaten te verkrijgen. Je kunt er zelfs een (digitale) boom mee sparen.

De app werd ontwikkeld in het kader van The Startup in Residence Programma Den Haag 2016, een wedstrijd voor kansrijke startups die door de gemeente Den Haag was uitgeschreven om inwoners mee te laten werken aan het oplossen van problemen in de stad. De Clean City App werd na aanleiding van deze wedstrijd samen met de gemeente ontwikkeld.

3 IntelliCare Diversey Hybride Dispenser

Het is de eerste touchless hybride dispenser voor handverzorging ter wereld: de Intellicare van Diversey. De dispenser heeft een groot raam waardoor het product goed zichtbaar is, er is een indicator die de batterijduur weergeeft en er zijn lage en hoge doses mogelijkheden. Het apparaat is in verschillende kleuren leverbaar en er kan in dezelfde dispenser zowel vloeibare zeep als foam. Verder kan er gemakkelijk worden overgeschakeld van de handenvrije naar de handmatige modus. Het apparaat is geïntegreerd in het Internet of Clean-platform van Diversey.

4 De fietsende wasmachine

We gaan er niet vanuit dat heel professioneel schoonmakend Nederland deze wasmachine direct zal aanschaffen, maar de innovatie vonden we zo leuk dat we hem toch meenemen in deze top 10. Dit project combineert namelijk twee activiteiten in één: fietsen en de was doen. Hierdoor kun je trainen op de stationaire fiets, terwijl je tegelijkertijd je kleding wast. De trapbeweging zorgt ervoor dat de trommel van de wasmachine draait, terwijl tegelijkertijd de overtollige elektriciteit die wordt opgewekt gebruikt kan worden voor het voeden van het beeldscherm of wordt opgeslagen voor toekomstig gebruik. Mocht er ooit een dergelijke oplossing komen voor een schrobzuigmachine, dan laten we dat direct weten.

5 Viogaurd UVKB50 zelfreinigend toetsenbord 

Wie wel eens een toetsenbord schoon heeft gemaakt, begrijpt waarom wij deze uitvinding zo geweldig vinden. De Viogaurd UVKB50 is namelijk een zelfreinigend toetsenbord en daarmee voorkomen je een wildgroei aan bacteriën achter de knoppen. Uit onderzoek van de Universiteit van Arizona blijkt dat er per vierkante meter gemiddeld 511 bacteriën op je toetsenbord zitten. Geen geweldige schone bedoeling dus. Maar met de Viogaurd is dat probleem opgelost. Hij wordt geleverd met een opbergbox die na gebruik een 50W UV-straal over het bord werpt, waardoor 99,99 procent van de virissen en bacteriën onschadelijk worden gemaakt. En angst voor smet vanwege een vieze muis is ook niet langer nodig, want er zit een ingebouwde touchpad bij. Prijs: 899 dollar. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

6 Kärcher KIRA B50

Natuurlijk kan de winnaar van de Amsterdam Innovation Award 2018 niet ontbreken in deze lijst. De KIRA B50 won onder meer vanwege zijn autonome prestaties. Zo weet de schrobzuigmachine zijn eigen weg naar het dockingstation te vinden en kan hij op zijn eigen houtje schoon water halen, vuil water lozen en zijn batterij opladen. Verder weet hij zijn weg prima te vinden tijdens het schoonmaken. De planning van de route gebeurt automatisch. En er is zelfs al een mogelijkheid om de machine vraaggericht schoon te laten maken. Het apparaat werkt met multi-sensorsysteem dat zorgt voor een veilige en betrouwbare werksituatie. “KIRA herkent mensen en obstakels en reageert altijd betrouwbaar door meteen te stoppen of ze te omzeilen. Met mobiele datatransmissie, GPS-tracking en Kärcher Fleet biedt KIRA volledige transparantie met een naadloze verbinding, gedetailleerde analysegegevens en actuele meldingen die per sms naar uw mobiele telefoon worden verzonden.”

7 Vermop System ONe

System ONe is ’s werelds eerste intelligente, onderling verbonden systeemoplossing voor het reinigen van professionele gebouwen. Volgens de maker zal dit systeem een revolutie teweegbrengen in het mondiale schoonmaakbeheer. Dat belooft dus wat.

Wat System ONe doet is een verbinding maken tussen slim reinigingsapparatuur en een digitale module. Door de connectie is er in een oogopslag feedback beschikbaar over de prestaties van het schoonmaakapparatuur en is te zien hoeveel vloeroppervlak er reeds is schoongemaakt. Op die manier is vrij eenvoudig te zien wat er waar in het gebouw gebeurt. “Voor het eerst kunt u de geplande doeltijden op siteniveau vergelijken met de werkelijke tijden.”

Enkele voordelen: Effectieve prestatiestatistieken in een oogopslag, informatie over bezettingsgraad van gebouwen, bepaling van reistijden, continue procesverbetering en procesbetrouwbaarheid.

8 Vendor Moment

Het wordt steeds belangrijker om klanten, medewerkers, gasten of patiënten op andere manieren te bereiken en hen nóg beter te bedienen. Organisaties moeten een antwoord bieden op de toenemende vraag aan hospitality, employer branding en beleving. Vanuit de overtuiging dat een positieve beleving op het toilet net dat verschil kan maken, ontwikkelde Vendor het Moments concept. Dat creëert voor de toiletbezoeker met bijvoorbeeld kleurrijke visuals, (online) geursystemen, bijpassende dispensers en aangepaste verlichting en muziek een moment van rust, afleiding, energie, verbazing of verrassing. Het resultaat: lichamelijk en mentaal comfort voor de bezoeker én een moment om je als organisatie te onderscheiden, bijvoorbeeld door de medewerkerstevredenheid te verhogen.

9 MoonBeam 3 van Diversey

De Moonbeam 3 levert krachtig UVC-licht voor snelle, on-demand brede gebiedsdesinfectie van oppervlakken met hoge aanrakingen in slechts 3 minuten. Deze draagbare, krachtige oplossing desinfecteert snel, betrouwbaar en op verantwoorde wijze. Het apparaat is onder meer geschikt voor gebruik in patiëntenkamers, operatiekamers en badkamers en kan worden gebruikt op apparatuur voor patiëntenzorg, klemmen, toetsenborden, monitors en werkstations op wielen (WOW’s).Het apparaat kan eenvoudig in een kamer of faciliteit worden geplaatst om snelle en effectieve desinfectiecycli mogelijk te maken.

10 Tork EasyCube

Met de juiste software kun je efficiënter schoonmaken en dat is ook exact de insteek van de Tork EasyCube. Het systeem helpt tijd te besparen terwijl de kwaliteit van de schoonmaak stijgt. Dat doen ze bij Tork door actuele gegevens over de schoonmaakbehoefte in een faciliteit te verzamelen, te sorteren en te rangschikken van meest urgent tot ‘kan wel even wachten’. Zo is direct duidelijk waar met spoed een schoonmaakteam aan de slag moet.

De data wordt verzameld door sensoren die in verbonden apparaten zitten zoals bezoekerstellers en zeepdispensersystemen. De sensoren sturen hun gegevens in een continue stroom data over schoonmaak- en vulbehoefte naar de Tork EasyCube. En met smart analytics zijn de prestaties eenvoudig te meten aan de hand van KPI’s.

Lees ook:
CMS Berlin: +10% meer bezoekers, digitalisering is hot topic
Digitalisering schoonmaak: 10 apps en robots in beeld

Kärcher introduceert nieuwe accu tapijtborstelstofzuiger

Kärcher introduceert nieuwe accu tapijtborstelstofzuiger

Kärcher lanceert de CV 30/2 Bp Adv, de nieuwe accu-aangedreven tapijtborstelstofzuiger voor professionele gebruikers. Het toestel is geschikt voor het diep en moeiteloos reinigen van tapijten en harde vloeren in verschillende ruimtes van onder andere hotels, restaurants, winkels of openbare gebouwen.

Foto: Kärcher

Bedwantsen? Gebruik stoomreinigers en stoomzuigers van Kärcher

Met de toename van internationale reizen is het probleem van bedwantsen wereldwijd gegroeid. Bedwantsen kunnen gemakkelijk van plaats naar plaats worden vervoerd, waardoor hotels, openbaar vervoer en andere plaatsen waar veel mensen samenkomen, kwetsbaar zijn voor besmettingen. In reactie hierop heeft Kärcher hun stoomreinigers en stoomzuigers laten testen door het Franse Instituut voor Onderzoek en Controle van Bedwantsen (INELP). De resultaten: de apparaten verwijderen 100 procent van de bedwantsen in alle groeistadia.

Kärcher komt met nieuwe accu-aangedreven borstelstofzuiger

Kärcher komt met nieuwe accu-aangedreven borstelstofzuiger

Het reinigen van grote tapijten en harde vloeren is een tijdrovende klus. Om daar verbetering in te brengen, lanceert Kärcher haar nieuwe accu-aangedreven CV 60/1 RS Bp Pack Stand-on borstelstofzuiger. Deze machine heeft een prestatievermogen die tot 40 procent meer oppervlakten kan reinigen dan zijn voorganger.

Veenma brengt milieuvriendelijke onkruidbestrijder naar Nederland

Veenma brengt milieuvriendelijke onkruidbestrijder naar Nederland

Veenma uit Dokkum heeft recentelijk het Finse merk Eco Weedkiller geïntroduceerd in Nederland. Deze ecologisch verantwoorde onkruidbestrijders, geproduceerd door EWK Finland Oy sinds 2016, bieden een milieuvriendelijke oplossing voor onkruidbestrijding.