Bedwantsen? Gebruik stoomreinigers en stoomzuigers van Kärcher

Bedwantsen? Gebruik stoomreinigers en stoomzuigers van Kärcher
Foto: Kärcher

Met de toename van internationale reizen is het probleem van bedwantsen wereldwijd gegroeid. Bedwantsen kunnen gemakkelijk van plaats naar plaats worden vervoerd, waardoor hotels, openbaar vervoer en andere plaatsen waar veel mensen samenkomen, kwetsbaar zijn voor besmettingen. In reactie hierop heeft Kärcher hun stoomreinigers en stoomzuigers laten testen door het Franse Instituut voor Onderzoek en Controle van Bedwantsen (INELP). De resultaten: de apparaten verwijderen 100 procent van de bedwantsen in alle groeistadia.

Bedwantsen en hun eitjes zijn niet bestand tegen hoge temperaturen en sterven bij temperaturen boven de 60 graden Celsius. Stoomreinigers en stoomzuigers bieden daarom een effectieve en chemievrije oplossing voor de bestrijding van deze hardnekkige parasieten. De hete stoom dringt diep door in kieren, spleten en andere moeilijk bereikbare plekken waar bedwantsen zich graag verstoppen.

Waar moet je op letten?

Bij het gebruik van stoomreinigers is het belangrijk om bepaalde richtlijnen te volgen om de effectiviteit te maximaliseren:

  • Langzaam bewegen: het mondstuk van het stoomapparaat moet langzaam over het oppervlak worden bewogen op een afstand van maximaal vijf centimeter. Dit zorgt ervoor dat de stoom het oppervlak voldoende kan verwarmen en diep kan doordringen.
  • Systematisch werken: begin met het stomen van gordijnen of draperieën en werk vervolgens naar beneden toe, langs bedframes en plinten.
  • Voorzichtig met warmtegevoelige materialen: dikke gestoffeerde meubels en matrassen kunnen gevoelig zijn voor hitte en moeten daarom met zorg behandeld worden.

Laboratoriumtest

In een gecontroleerd experiment met Cimex lectularius-insecten (bedwantsen) uit een kweekprogramma, werden eieren, jonge en volwassen bedwantsen blootgesteld aan stoom. Op een afstand van vijf centimeter bleek het dodelijke effect honderd procent, voor alle ontwikkelingsstadia van de bedwantsen. Met name de eieren, die resistent zijn tegen chemische oplossingen, bleken zeer gevoelig voor hitte. De beschermende waslaag van het ei biedt geen weerstand tegen de hoge temperaturen van de stoom.

Conclusie

De tests, uitgevoerd door het Institut National d'Etudes et de Lutte contre les Parasites, bevestigen dat de Kärcher Stoomreiniger SG 4/4 en de Stoomzuiger SGV 8/5 dus goede hulpmiddelen zijn in de strijd tegen bedwantsen. Beide apparaten kunnen continu werken in een professionele omgeving, met stoomtemperaturen van ongeveer 100 graden Celsius. Dat is voldoende om zelfs de kleinste poriën te bereiken. Met de juiste toepassing kunnen deze apparaten niet alleen volwassen bedwantsen, maar ook hun eitjes effectief doden. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor gebruik in omgevingen met veel reizigers, zoals hotels en openbaar vervoer, waar het risico op bedwantsenbesmetting het grootst is.

Lees meer: