Wie zegt dat de schoonmaak niet innovatief genoeg is? Wie zegt dat de laatste innovatie in de schoonmaak de microvezeldoek is? Deze twaalf innovaties genomineerd voor de prestigieuze Amsterdam Innovation Award bewijzen het tegendeel. Deze kanshebbers zijn gekozen uit maar liefst 86 inschrijvingen. 12 mei worden tijdens de Interclean Amsterdam Online de winnaars per categorie bekendgemaakt. Daarna volgt ook nog de bekendmaking van een overall winnaar.
Welke innovatie zie jij zitten? Welke absoluut niet? Vertel het ons in de reacties!
Categorie: Schoonmaakmachines
Schoonmaakrobot met gezicht: Leobot van Lionsbot
De fabrikant LionsBot uit Singapore presenteerde meerdere robots voor schrobben en zuigen, vegen, en voor het vervoeren van afvalemmers. De schoonmaakrobot wordt al gebruikt in een winkelcentrum, waar veel kinderen er contact mee zoeken. “De robot kan zingen, rappen en bijvoorbeeld een mop vertellen”, stelt de fabrikant. In tegenstelling tot andere schrobzuigmachines, heeft de Leobot daadwerkelijk een gezicht. Een combinatie van hospitality en schoonmaak dus. De robot is aan te sturen via een app en er kunnen ook meerdere in een zwerm in een gebouw worden uitgezet. Via internet krijgen gebruikers inzicht in waar de robot is geweest en wat deze gedaan heeft.
Robotstofzuiger: Whiz van ICE Robotics en Softbank Robotics
Cochèl ter Schure van machinefabrikant ICE en Nils van der Zijl van Softbank Robotics presenteerden de Whiz. Dat is de eerste vanuit de professionele schoonmaakmarkt ingestoken stofzuigrobot. Natuurlijk, in de particuliere markt zijn er talloze stofzuigrobots, maar dat zijn eigenlijk vooral vegers met over het algemeen weinig zuigkracht. Volgens de twee haalt de Whiz een oppervlak van 500 vierkante meter per uur. De machine van 32 kilo wordt aangestuurd door zelfrijdende software en een reeks sensoren. De gebruiker moet wel eerst de robot de ruimte waarin hij moet schoonmaken aanleren. Daarna kan hij de taak autonoom uitvoeren. De machine is uitgerust met een laser-afstandsmeter, 3d-camera, botsingssensor en een batterij die de machine tot drie uur lang kan voeden.
Stofzuiger met bluetooth: Era pro van Sprintus
Een robuuste stofzuiger van de Duitse fabrikant Sprintus die via bluetooth gekoppeld is aan een app. En die app is weer aangesloten op een vlootmanagementsysteem. Daardoor kun je als schoonmaakbedrijf zien hoe vaak, hoe lang en wanneer de stofzuiger aan is geweest. Bovendien geeft hij de locatie weer. Zo zou je daar dus ook uit kunnen afleiden hoe lang je over het stofzuigen van een bepaald object doet. Om daar jouw calculatie op aan te passen. De stofzuiger geeft eveneens aan wanneer het tijd is om een onderhoudsbeurt te doen. Bijzonder detail: je kunt als schoonmaker jouw telefoon via een usb-kabel aan de stofzuiger opladen. De fabrikant heeft er zelfs aan gedacht om een speciaal bakje aan de stofzuiger te maken waar je je smartphone in kunt leggen tijdens het stofzuigen en opladen.
Categorie: Middelen, materialen en sanitair
Stazak met reinigingsmiddel: Reduce + reuse + recycle van green care professional
De Duitse fabrikant Werner & Mertz probeert al zijn reinigingsmiddelen zo ‘groen’ mogelijk te maken. Tot aan de flessen, die voor 100 procent gerecycled kunnen worden, aan toe. Om de vervoersbewegingen te beperken, heeft het haar fabrikant van flessen toegelaten op haar eigen bedrijfsterrein in Mainz. Met een speciale stazak wil de fabrikant nog een stap verder gaan. Met die stazak kunnen flessen opnieuw gevuld worden en de stazak, ook voor 100 procent recyclebaar, levert nog minder plastic op dan de fles. Het levert volgens Werner & Mertz een besparing van plastic op van 80 procent.
Opvangbak voor verontreinigd water: Vacutronic van Hermes
Hermes is een Duits schoonmaakbedrijf dat aan gevelreiniging doet en er een eigen ontwikkelafdeling op nahoudt. Zij demonstreerden aan de jury hoe hun Vacutronic werkt. In essentie is het een opvangbak die via een zuigtechniek vacuüm tegen een façade aan is te plakken. In deze bak is verontreinigd water op te vangen. Dat opvangen eisen steeds meer gemeenten in Nederland. Via een slang wordt het water afgevoerd naar een tank die het bedrijf in zijn bestelwagen had geplaatst. Dit is volgens Hermes bijvoorbeeld geschikt voor graffitiverwijdering waar ook de weggespoten verf kan worden opgevangen.
Werkwagen met systeem voor impregneren: Solar system van TWT
De Italiaanse fabrikant TWT presenteerde zijn werkwagen met daarop een zonnepaneel. Daarmee wordt stroom opgewerkt om een impregneersysteem aan te drijven. Met dat systeem zijn moppen op exact de goede vochtigheid en de juiste dosering van reinigingsmiddel te impregneren. Dat gebeurt door de mop aan de steel te klikken, de mop in de bak van het impregneersysteem te zetten en de knop in te drukken. “Je hoeft dus niet meer de mop fysiek aan te raken”, aldus de fabrikant. De werkwagen is vervolgens ook nog eens voor 90 procent gemaakt van gerecycled plastic.
Categorie: E-cleaning
Analyse van data schoonmaakmachines: Intellitrail analytics van Taski, Diversey
Machinefabrikant Taski, onderdeel van Diversey, had al het vlootmanagementsysteem Intellitrail. Daarmee kon je als schoonmaakbedrijf via een dashboard op internet zien welke prestaties de schoonmaakmachines leverden en wanneer het tijd was voor onderhoud. “Maar wat is die data waard als je deze niet kunt analyseren?” Taski gaat daarom een stap verder en wil met de analyse van de data een hamvraag beantwoorden: is de machine die je gebruikt geschikt voor de ruimte en het aantal vierkante meters die je aan het schoonmaken bent? Aansluitend geeft Taski een advies: zou je een grotere of een kleine machine moeten hebben?
Software om schoonmaak aan te sturen: Tork digital cleaning plans
Service Management kreeg al een preview van de digitale schoonmaakplannen tijdens de Vakbeurs Facilitair. De Tork-software omvat functies voor planning, communicatie, administratie en de controle van schoonmaak. Tot dertig ruimtes kun je de software vrij gebruiken, daarna komt het schoonmaakbedrijf terecht in een abonnementsvorm. Via het platform kunnen schoonmakers en leidinggevenden met elkaar communiceren, mits ze op het internet zijn aangesloten. Schoonmaakbedrijven en facility managers hebben overzicht van welke schoonmaak al wel en niet gedaan is.
Machines koppelen aan internet: Toolsense internet of things & now
Hoe koppel je bestaande schoonmaakmachines aan het internet? Die uitdaging probeert Toolsense op te lossen met een module die aan bestaande machines kan worden gekoppeld. In minder dan vijf minuten is volgens het Duitse bedrijf het systeem operationeel en kan het de locatie, het aantal draaiuren en gegevens over de borsteldruk en de zuigkracht naar het internet sturen. Via dashboards kunnen gebruikers vervolgens die gegevens inzien. Toolsense kost volgens de fabrikant een tiende van de kosten die de oplossingen die de machinefabrikanten bieden om schoonmaakmachines aan internet te koppelen. Toolsense werkt met allerlei soorten machines. Van Cleanfix, Numatic en Tennant tot aan de iMop. Het systeem werkt met een simkaart en kan in de hele Europese Unie gegevens doorsturen. Bijvoorbeeld over dat een machine onderhoud nodig heeft. Je kunt als schoonmaakbedrijf ook benchmarken. Hoe doe ik het bij het gebruik van schoonmaakmachines ten opzichte van anderen?
Categorie: Gerelateerde producten en diensten
Lege kunststof verpakkingen retour neren: Recycle factory van Spectro
Spectro is de Nederlandse fabrikant van reinigingsmiddelen uit Oss. Zij hebben het eigen label Ecodos en maken daarnaast ook private label reinigingsmiddelen. Op het moment van de corona-uitbraak was Spectro zeer druk met het produceren en afleveren van een desinfectant, maar Laurens en Alissa Metternich van het familiebedrijf vonden tussen de bedrijvigheid door toch tijd om hun recycle factory te presenteren voor de jury. Dat is een opvangunit waarmee klanten van Spectro de mogelijkheid hebben om lege plasticverpakkingen te retourneren. Die gebruikt het bedrijf vervolgens om of her te gebruiken of te recyclen tot nieuwe verpakkingsmaterialen. Het is de bedoeling dat de ingezamelde verpakkingen worden meegenomen zodra er een levering plaatsvindt. Laurens Metternich: “Op de Interclean in november laten we de eerste verpakkingen van eigen hergebruikt materiaal zien.”
VR-training voor handhygiëne: Virtual reality clean hands training van Tork
In hoeverre kan virtual reality gebruikt worden om bijvoorbeeld medewerkers in de zorg te trainen op het gebied van handhygiëne? Daar waar dat soort trainingen vaak saai worden gevonden. Die vraag lijkt met de uitbraak van het coronavirus actueler dan ooit. Tork verzon een training in de vorm van een gratis te downloaden app. Die training is vormgegeven aan de hand van de vijf momenten die de Wereldgezondheidsorganisatie als essentieel bestempelt bij het wassen van de handen. De app kan via de Apple Appstore of Google Playstore worden gedownload. Wie zijn smartphone vervolgens in een virtual reality-bril hangt (en die zijn er al vanaf 3 euro), kan het spel spelen. Zorgmedewerkers krijgen feedback als ze het niet goed doen. En er zijn, net als in het dagelijkse leven in een ziekenhuis, allerlei elementen om de speler van de wijs te brengen.
Uitwisselbare batterijen: Battery universe van Kärcher
Kärcher kwam met batterijen van 18 en 36 volt die uitwisselbaar zijn. Dus de batterij die een rugstofzuiger gebruikt, kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor de gewone draadloze stofzuiger. Of voor de hogedrukreiniger. Batterijen voor professioneel gebruik zien er dan wat anders uit en zijn wat robuuster, je kunt ze ook inzetten voor de particuliere machines van Kärcher. En andersom. Daarbij komt dat de batterijen laten zien hoeveel tijd je nog kunt stofzuigen voordat de batterij geen stroom meer heeft. Ze zijn daarnaast waterbestendig en kunnen duizend keer worden opgeladen. Met een dergelijke batterij kan een draadloze hogedrukreiniger naar schatting 30 minuten aan het werk.