FNV-bestuurder Jaap de Bie geeft aan dat er met behoud van de toeslag positief is voor iedereen. “Werknemers kunnen hun dagelijkse boodschappen blijven betalen en Schiphol prijst zichzelf niet uit de markt als werkplek." Ook vakbond CNV is tevreden met het akkoord. "De arbeidsmarkttoeslag blijft nog ruim een jaar intact, dat kan tot zo'n 200 euro per maand schelen", aldus CNV-onderhandelaar Erik Maas. "Daarnaast bevat het akkoord belangrijke afspraken over het verlagen van de werkdruk en een betere werk-privébalans. Er komen betere roosters én een recht op onbereikbaarheid.”
Situatie verbeteren voor werknemers
De afgelopen maanden hebben Schiphol en de vakbonden CNV Vakmensen en FNV intensieve gesprekken gevoerd over een mogelijke verlenging van het sociaal akkoord. Dat akkoord, van 1 juni 2022, verbeterde de situatie voor grote groepen werknemers op Schiphol: schoonmakers, beveiligers, begeleiders van passagiers en buschauffeurs. Doel was om het werk op de luchthaven aantrekkelijker te maken om zo het personeelstekort terug te dringen. Het akkoord liep op 1 september af, waarmee onder meer de arbeidsmarkttoeslag op losse schroeven kwam te staan. Die situatie is nu dus veranderd. Het nieuwe akkoord wordt de komende weken voorgelegd aan de leden van de twee vakbonden.
Werkdruk omlaag
Vanaf 2025 komt de urentoeslag voor Schiphol-personeel te vervallen. FNV ziet daarom het liefst dat de waarde van die toeslagen wordt vastgelegd in alle cao's die gelden op de luchthaven. Maas vult aan: “De komende periode gaan we gebruiken om de toeslag onder te brengen in de verschillende cao’s, zoals in de schoonmaak en de beveiliging. Wat ons betreft is de Schipholtoeslag een blijvertje, ook om meer personeel naar Schiphol te trekken en daarmee ook de werkdruk verder omlaag te krijgen."
In het akkoord staan ook afspraken om de arbeidsomstandigheden op Schiphol verder te verbeteren. Maas: “Dat gaat over concrete zaken als rustruimtes en sanitair. Maar ook over betere roosters en meer autonomie en zeggenschap daarover, met meer aandacht voor een goede balans tussen werk en privé.” In het akkoord is ook vastgelegd dat woon-werkverkeer geen geld mag kosten. Een nieuwe afspraak in het akkoord betreft de stagevergoeding. Alle stagiairs op Schiphol kunnen rekenen op een minimale vergoeding van 350 euro bruto per maand (op basis van een fulltime werkweek). De afspraak geldt voor alle groepen studenten: mbo, hbo en wo.