Nieuwe cao-boekjes komen eraan

Nieuwe cao-boekjes komen eraan

Na lange onderhandelingen zijn alle sociale partners akkoord met de nieuwe cao schoonmaak- en glazenwassersbranche, die ingaat per 1 juli 2024 tot en loopt tot en met 30 juni 2026. De RAS is hard bezig met het maken van de nieuwe cao-boekjes.

Op dit moment werkt de Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche hard aan de nieuwe cao-teksten. De nieuwe cao-boekjes zijn al te pre-orderen op de website van RAS.

De belangrijkste punten op een rij

Een van de belangrijkste aandachtspunten was de loonsverhoging. In de periode van 1 juli 2024 tot en met 30 juni 2026 zal deze in twee stappen worden verhoogd. Per 1 juli 2024 gaat er een loonsverhoging van 7 procent in. Op 1 januari 2025 volgt een extra verhoging van 3 procent. Een soortgelijke verhoging staat gepland op 1 januari 2026. Deze loonsverhogingen gelden voor alle loongroepen. Daarnaast is er afgesproken dat loongroep 1 per juli 2025 er 25 cent per uur bij krijgt. Loongroep 2 krijgt 15 cent en loongroep 3 tot en met 6 krijgt 10 cent meer. Op 1 januari 2026 wordt dit herhaald.

De huidige reiskostenregeling wordt aangevuld met een regeling voor reiskosten vanaf 10 tot 30 kilometer, met 14 cent per kilometer, gemeten vanaf de eerste kilometer. Ook ontvangen medewerkers die op 1 januari 2025 20 jaar of langer in de branche werken een eenmalige bruto uitkering van maximaal 1000 euro, naar rato aantal uur arbeidscontract. Verder krijgen medewerkers met ingang van 1 januari 2025 op hun verjaardag vrij. Hotelmedewerkers krijgen een toeslag voor het werken op een zondag.

Gezond en veilig werken

Gezond en veilig werken en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers waren ook belangrijke aandachtspunten in de nieuwe cao. Een basisopleiding Reiniging (BOR) voor nieuwe medewerkers laat ze kennis maken met de specialistische kant van het vak. Denk hierbij aan glasbewassing, vloeronderhoud of calamiteitenreiniging. Nieuwe leidinggevenden moeten vanaf 1 januari 2025 verplicht de opleiding voor leidinggevenden volgen. Verder gaat het betaald rouwverlof bij overlijden van bloed- en aanverwanten omhoog naar twee dagen.

Lees meer: