De economen van ABN Amro verwachten dat het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland met 1,4 procent groeit in 2025. Voor volgend jaar voorspellen zij een economische groei van 1,3 procent.
Voor de facilitaire dienstverlening voorzien economen een sterkere groei, namelijk 2 procent. In 2024 werd de totale facilitaire markt geschat op circa 75 miljard euro. Ongeveer de helft daarvan had betrekking op vastgoedbeheer en -exploitatie; de andere helft bestond uit overige facilitaire diensten. Volgens jaarlijks onderzoek van consultant TwynstraGudde bedraagt het uitbestede deel van deze markt zo’n 43 miljard euro – oftewel 57 procent van het totaal.
Krappe arbeidsmarkt grootste uitdaging
Een van de grootste uitdagingen voor facilitaire dienstverleners is het aantrekken en behouden van personeel, met name in de schoonmaak en beveiliging.
Volgens ABN Amro blijft de personeelsschaarste op zowel de korte als lange termijn een risico, door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt en de vergrijzing.
Een tekort aan medewerkers vormt een direct bedrijfsrisico: zonder voldoende personeel kunnen dienstverleners opdrachten mislopen. Daarnaast zorgt de schaarste in de schoonmaakbranche voor stijgende cao-lonen, wat de marges onder druk zet.
Technologie kan hierin deels uitkomst bieden. Innovaties en arbeidsbesparende oplossingen kunnen op termijn helpen om de impact van personeelstekorten te verkleinen
Sector is conjunctuurgevoelig
Schoonmaakbedrijven en andere facilitaire dienstverleners worden niet direct geraakt door de invoerheffingen van de Verenigde Staten. Maar, zo stellen de economen, de handelsoorlog heeft wel een indirect effect op de branche.
De invoerheffingen hebben namelijk een negatieve invloed op de Nederlandse economie en het bbp, en dát heeft wel effect op de facilitaire markt. Deze is namelijk conjunctuurgevoelig en deint over het algemeen mee met de macro-economische ontwikkeling.
Risico op schijnzelfstandigheid in de zakelijke dienstverlening
Een andere uitdaging die de economen zien, is het risico op schijnzelfstandigheid. In de gehele zakelijke dienstverlening, waar FM en dus ook schoonmaak onderdeel van uitmaken, zijn namelijk veel zzp'ers werkzaam: maar liefst een kwart van alle werkzame personen in de zakelijke dienstverlening is volgens ABN Amro zzp'er. Ter vergelijking: in de hele economie is dat zo'n 13 procent.
Het gaat dan vooral om bijvoorbeeld consultants en boekhouders, maar de bank ziet ook schoonmakers die als zzp'er actief zijn.
Sinds 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst strenger op schijnzelfstandigheid. Werkgevers die werken met zzp’ers lopen het risico op naheffingen en boetes als sprake is van schijnzelfstandigheid, ook wel een verkapt dienstverband genoemd. Het risico op schijnzelfstandigheid bestaat bijvoorbeeld bij inbedding in de organisatie en aansturing, dus gezagsuitoefening. Civiele procedures waarbij ‘zelfstandigen’ werknemersrechten opeisen, vormen een aanvullend risico.
Volgens ABN is het dan ook de vraag of facilitaire dienstverleners, zoals schoonmakers, als zzp’er kunnen blijven werken.
Bron: ABN Amro