Nasima el Bachiri: Groot geworden door anderen een kans te gunnen

Nasima el Bachiri: Groot geworden door anderen een kans te gunnen

Nasima el Bachiri stapte bijna twintig jaar geleden in een onbekend avontuur. Ze begon haar eigen schoonmaakbedrijf waarbij één ding voorop stond: niet alleen de klant, maar ook de werknemer staat voorop. Ze legt onder meer uit waarom dat zo belangrijk voor haar is. Volg Service Management op LinkedIn:

Een leien dakje

Zo’n twee decennia geleden was Nasima el Bachiri directiesecretaresse bij een groot bedrijf en onder meer verantwoordelijk voor de inhuur van de schoonmaak. Een samenwerking die niet altijd van een leien dakje ging. El Bachiri, praktisch ingesteld: “Ik dacht, dat kan toch veel beter? Dus toen ben ik maar mijn eigen bedrijf begonnen.” En dat bleek een gouden zet, want een kleine twintig jaar later is ze niet alleen eigenaar van één van de grootste schoonmaakbedrijven in Flevoland, maar ook nog eens verkozen tot Zakenvrouw van het Jaar 2019 in haar provincie. “Een hele eer.”

El Bachiri komt uit een gastarbeiders gezin en haar vader – die een halve eeuw geleden naar Nederland kwam op zoek naar meer mogelijkheden – werkte zich een slag in de rondte in een chocoladefabriek in Bussum. “Hij werkte keihard in die fabriek en kreeg er geen enkele waardering voor. Dat viel mij als kind al op.”

Eén ding heel belangrijk

Toen Bflex Cleaning in Almere het levenslicht zag, was voor Nasima één ding heel belangrijk. “Ik wilde dat de mensen die voor mij zouden werken het gevoel hadden dat ze gewaardeerd werden. In die tijd heerste er binnen de schoonmaak een cultuur waarbij met name de klant voorop stond. Dat is nog steeds zo, maar gelukkig is er ook veel meer aandacht gekomen voor de schoonmaker. Wij hadden dat al vanaf het begin. Ik ben iemand die veel liever tussen de mensen staat. Ik ken mijn rol als leidinggevende, en ik snap dat aan het einde van de dag werknemers de deur achter zich dicht kunnen slaan en ‘s avonds lekker slapen, maar dat ik de verantwoordelijkheid heb en daar ook best wakker van kan liggen. Tegelijkertijd probeer ik me altijd als gelijke op te stellen tegenover de mensen die ik voor me heb. Mijn ervaring is dat dat het beste werkt.”


LEES OOK: Kalshoven: “Ondernemen in de regio is een kwestie van kennen en gunnen”


En soms leidt dat tot de nodige verwarring, vertelt de onderneemster lachend. “Laatst kwamen er twee heren op kantoor op zoek naar de directeur. Automatisch liepen ze naar de blanke man in de kamer, terwijl ik daar ook gewoon achter een bureau zat. Later zeiden ze dat ze dachten dat ik de stagiaire was.”

Maar met ruim honderd werknemers onder zich is El Bachiri weldegelijk de baas van het bedrijf. “En in die rol vind ik het belangrijk om er voor te zorgen dat mensen kansen krijgen, dat ze hun dromen waar kunnen maken. Wellicht komt dat door mijn vader, of juist doordat ik zelf wel de kansen heb gehad en dat een ander ook gun, maar bij Bflex Cleaning bieden we iedereen doorgroeimogelijkheden. We willen talenten echt benutten. En als dat lukt, geeft me dat een kick. Laatst kwam er bij ons een dame binnen die begon als toiletjuffrouw, vervolgens als schoonmaakster in een winkel ging werken en tot slot door de eigenaar van die zaak in dienst werd genomen. Nu is ze er winkelmanager. Dat is toch fantastisch?”

Ik vind het belangrijk om er voor te zorgen dat mensen kansen krijgen, dat ze hun dromen waar kunnen maken

Weinig jongeren

Een groot deel van de werknemers is 50-plusser of heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. “Voor hen is het niet altijd vanzelfsprekend om werk te krijgen. Maar wij zijn juist heel blij met ze. Oudere werknemers zijn vaak serieuzer en je kunt echt op ze bouwen. De oudste schoonmaker die we in dienst hebben is 75 jaar oud, de jongste 28 of 29. Dus we hebben sowieso maar weinig jongeren. Ze zijn natuurlijk welkom, maar we maken op de een of andere manier toch de selectie op zo’n manier dat mensen die in onze ogen een kans verdienen boven komen drijven.”

Bflex Cleannig werd in 2000 opgericht in Huizen, toen nog een klein bedrijf met enkele werknemers. “Ik had zelf wat ervaring omdat ik in de weekenden schoonmaakte naast mijn reguliere baan. Dan ging ik met emmer en mop in mijn autootje naar opdrachtgevers.” De overstap van parttime schoonmaker naar schoonmaakbaas vond de Almeerse geen enkel probleem. “Die leiderschapsrol zit in me, ik vind het ook gewoon leuk om te doen. Daarnaast ken ik ook heel duidelijk mijn verantwoordelijkheid. En dan gaat het eigenlijk als vanzelf.”


LEES OOK: Leidinggeven in de schoonmaak: alle ins en outs


De eerste crisis

Leiderschap werd eigenlijk al vrij snel na de oprichting van Bflex Cleaning gevraagd, want net na de millenniumwisseling brak de eerste crisis uit. “Op de momenten dat het zwaar wordt, is het zaak om tactisch te denken en snel te handelen. En dat hebben we op een goede manier gedaan, vind ik. Als je privé tegenslagen krijgt te verduren, wordt er ook een oermens in je wakker. Dat gebeurde bij ons zakelijk zo af en toe ook. Sinds de oprichting zijn we altijd gegroeid, ook tijdens de crises van de afgelopen jaren. We hebben er zelfs van weten te profiteren. Als ik daar nu op terugkijk, denk ik weleens: wauw, wat bijzonder dat dat zo gegaan is.”

De Flevolandse Zakenvrouw van het Jaar 2019 is in ieder geval niet bang om haar handen uit de mouwen te steken. Met een gezin met vijf kinderen die ook de nodige aandacht vragen, is het runnen van een bedrijf soms geen sinecure. “Maar ik zie ook de voordelen. Toen ik net was begonnen, dacht ik: als ik de eerste paar jaar keihard werk, dan heb ik straks meer vrijheid als de kinderen er zijn. En dat was ook wel zo, ik bracht ze om 8.30 uur naar school en haal ze om 15.00 uur weer op. Maar het betekent ook dat ik weer aan het werk ga als ze ’s avonds in bed liggen. En zo was het best hard werken.”

Geloof in jezelf, dan kun je bereiken wat je maar wilt. Waar een wil is, is een weg

Knokken voor kansen

El Bachiri heeft moeten knokken voor haar kansen en voor die van haar werknemers, maar al dat harde werk is niet zonder resultaat gebleven. Met een florerend bedrijf en de titel Zakenvrouw van het Jaar in Flevoland op zak, ziet ze de toekomst rooskleurig in. “We willen op een relaxte en kwalitatieve manier blijven doorgroeien. En daarnaast heb ik nog wat andere wensen die ik uit wil laten komen. Zo open ik binnenkort mijn eigen bruidsboetiek. Daar droomde ik als klein meisje al van.”

En zo is Nasima el Bachiri het levende bewijs dat hard werk en dromen durven na te jagen tot mooie dingen kan leiden. “Dat is ook de boodschap die ik aan iedereen in ons team meegeef en waarmee ik mijn kinderen heb opgevoed: geloof in jezelf, dan kun je bereiken wat je maar wilt. Waar een wil is, is een weg. Toen ik jong was wilde ik helemaal niet rijk of beroemd worden, maar gewoon iets voor anderen betekenen. Ik had ook nooit durven dromen dat ik dit allemaal zou meemaken en bereiken, maar het is gelukt, omdat ik in mijn eigen kunnen geloofde. En dat gun ik anderen ook.”


LEES OOK: Hoe onderneem je in de schoonmaak? 5 ondernemers vertellen


CSU introduceert als eerste schoonmaakbedrijf de Nibud WerkUrenBerekenaar

CSU introduceert als eerste schoonmaakbedrijf de Nibud...

Samen met Nibud wil schoonmaakdienstverlener CSU haar medewerkers laten zien dat meer werken wel loont. Dat doen ze met de WerkUrenBerekenaar van het Nibud, toegespitst op de werknemers van CSU. Het is een online rekentool die de medewerkers helpt precies te berekenen wat extra werken hen financieel oplevert.

Tenderoverzicht week 47 (donderdag 21 november)

Tenderoverzicht week 47 (donderdag 21 november)

Service Management publiceert elke donderdag het tenderoverzicht. Dat is het laatste nieuws over openstaande en gegunde schoonmaakaanbestedingen via TenderNed.

Onderzoek: werkgevers cruciaal voor inclusie kwetsbare groepen op arbeidsmarkt

Onderzoek: werkgevers cruciaal voor inclusie kwetsbare groepen op...

Nieuw promotieonderzoek van Tilburg University laat de sleutelrol van werkgevers zien bij het includeren van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals mensen met een beperking, langdurig werklozen en mensen met een migratieachtergrond. Het onderzoek biedt waardevolle inzichten voor bedrijven die willen bijdragen aan een meer inclusieve arbeidsmarkt.

Doorbraken met mkb hoognodig voor versterken economie

Doorbraken met mkb hoognodig voor versterken economie

"Voor onze economie en ons verdienvermogen hebben we doorbraken nodig, zowel gedurfde keuzes van het kabinet als meer vernieuwingskracht van het mkb zelf", betoogde Jacques van den Broek, voorzitter van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, bij de presentatie van het nieuwe Jaarbericht 'Staat van het mkb 2024'. "We zijn productief, maar niet productief genoeg. Andere economieën lopen ons voorbij. Dat gaat al jaren sluipenderwijs. Ik roep het kabinet op om haast te maken, en ondernemers om niet af te wachten."