MKB en schoonmaak: groeien om aan te haken

MKB en schoonmaak: groeien om aan te haken

In de rubriek 'De Baas' gaat Dick van Zomeren in gesprek met schoonmaakondernemers. Deze keer sprak hij met het team achter Nieuw Leven Facility Groep. Volg Service Management op LinkedIn:

Volgens de directie van Nieuw Leven Facility Groep te Diemen onderstreept de deuk door de coronacrisis de stelling dat schoonmaakbedrijven met een omzet van rond de tien miljoen moeten kiezen voor versnelde groei om zo aan te haken teneinde aan een nieuwe concentratie door overnames te ontkomen. Een profiel van een MKB’er die de uitdaging aangaat.

Door: Dick van Zomeren

“Op de markt is de verdeling binnen de Top Tien wel duidelijk. Maar de vijver daaromheen, waar wij als MKB in vissen, is heel groot. In dat segment zal de coronacrisis naar mijn mening door nieuwe inzichten gaan leiden tot overnames en concentratie. Niet elke ondernemer zal doorgaan. Zeker niet als er een tweede golf met corona komt. Je moet dan body hebben en nu bepalen of je kiest voor doorgaan, dus aanhaken, of afhaken. Wij als Nieuw Leven willen absoluut aanhaken en doorgaan”, aldus uitvoerend directeur André van den Heuvel.

Veel veranderd in de afgelopen vijf jaar

Er is sinds 2015 het nodige veranderd bij Nieuw Leven Facility Groep. Vijf jaar geleden overleed Peter de Gast senior, die vanaf 1989 als directeur-eigenaar leiding gaf aan het schoonmaakbedrijf te Diemen, nabij Amsterdam. Hij was een telg van de familie De Gast die al sinds 1917 actief is in de schoonmaak. Na zijn overlijden werd het bedrijf voortgezet door zijn vrouw Ans de Gast, nu directeur-eigenaar. Zij is er primair voor begeleiding van de financiële zaken en bewaakt daarnaast wat ze de kernwaarden van het bedrijf noemt: de manier van dienstverlening, dichtbij de klant en permanent bouwen aan langdurige relaties met het personeel, de klant en leveranciers.

Sprong voorwaarts maken

Haar zoon, Peter de Gast jr. (34), is operationeel directeur bij Nieuw Leven Facility Groep, terwijl de functie van commercieel directeur wordt ingevuld door Fabian Belderbos (35) die vanaf 2007 bij het bedrijf werkt. Sinds 1 juni is daar de hierboven al geciteerde André van den Heuvel (55) aan toegevoegd als uitvoerend directeur en adviseur/beleidsbepaler. Dat heeft alles te maken met de voorgenomen groei. Van den Heuvel begon ooit, in 1980, bij de NCRV als schoonmaker in dienst van De Gast Schoonmaakbedrijven bv. Maar vanaf 1995 werkte hij elders negen jaar als facility manager en eigenaar van een adviesbureau. Vanaf 2004 gaf hij leiding aan schoonmaakbedrijf HV Partners, tot deze onderneming in 2017 werd verkocht aan de Effektief Groep. Na een sabbatical trad hij onlangs aan voor de sprong voorwaarts die Nieuw Leven Facility Groep dit jaar doet.

Amsterdams schoonmaakbedrijf verbreedt horizon

Bij het bedrijf werken onder vier rayonleiders circa 205 personen, actief op ongeveer 346 locaties. Het bedrijf heeft van oudsher het stempel een echt Amsterdams schoonmaakbedrijf te zijn en is daarom niet toevallig gevestigd in de buurgemeente Diemen. Groot Amsterdam zorgt inderdaad voor het leeuwendeel van de omzet (60 procent), maar de rest van Noord-Holland, de Flevopolders, Brabant en Zuid-Holland, met name de regio’s Rotterdam en Den Haag, dragen toch ook nog 40 procent bij. Amsterdamse roots of niet, in het kader van de expansie is er inmiddels ook een vestiging in Blaricum geopend voor ’t Gooi en de regio Utrecht. Bovendien komt er binnen afzienbare tijd ook een vestiging in de Rijnmond.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Geen Europese aanbestedingen

Peter de Gast over de primaire doelgroep: “Op nummer één beheerders van commercieel vastgoed met bijvoorbeeld bedrijfsverzamelgebouwen. Op twee grote kantoorgebouwen en op drie retail als winkelcentra.” Kortom: het bedrijfsleven dus. Onderwijs en de zorg ontbreken. “Dat klopt. Nog wel. Dat heeft vooral te maken met de Europese inschrijvingen in die sectoren.” Van den Heuvel daarover: “We doen liever niet mee aan Europese aanbestedingen, omdat we daar nog niet in gespecialiseerd zijn.”

>> Lees ook: Waarom schrijven regionale schoonmaakbedrijven niet in op Europese aanbestedingen?

Jaarlijkse groei van tien procent

In 2014 verdubbelde het oppervlak van het kantoor in Diemen en het jaar daarop begon de omzet beduidend te groeien. Die steeg van toen circa vier miljoen naar ruim zeven miljoen euro in 2018 en eindigde vorig jaar op 7,6 miljoen. Peter de Gast: “We groeien ongeveer tien procent per jaar en één keer zelfs zestien procent. Dat alles door mond-tot-mond reclame en door gewoon te doen wat we hebben afgesproken. We blijken onderscheidend door luisteren en meedenken.” De voortdurende groei manifesteert zich ook door de nieuwe vestiging in Blaricum en (binnen afzienbare tijd) dus eveneens in de Rijnmond.

Op zoek naar overnamekandidaten

Dat is niet het enige nieuwe bij Nieuw Leven Facility Groep. Acquisitie is nu ook een wens. De Gast: “Het realiseren van minimaal een omzetverdubbeling lukt je niet alleen door autonome groei. Vandaar dat we nu ook kijken naar overnamekandidaten met een omzet van drie tot vier miljoen. In eerste instantie in de regio Rotterdam en Den Haag. Het is voor ons echter heel duidelijk dat je daarbij oog moet hebben voor de lokale cultuur: dus uitvoerenden die ook gaan werken met leiding uit de regio Rijnmond.”

Inzetten op actieve verkoop

In de 85 jaar die het bedrijf bestaat, is nooit aan actieve verkoop gedaan. Bij Nieuw Leven Facilty Groep dus geen mailings, advertenties, telefonische acquisitie of verkopers. Maar in het kader van de expansie gaat ook dat veranderen. Uitvoerend directeur c.q. adviseur Van den Heuvel: “De lat ligt hoog als je voor de toekomst inzet op een groei van rond de twee miljoen omzet per jaar. Nog dit jaar formeren we een salesteam dat binnen afzienbare tijd vooral voor autonome groei moet zorgen.”

We zien genoeg expansiemogelijkheden in meer sectoren

Een hele stap voor een onderneming die nooit actief was op dat terrein. De commercieel directeur, Fabian Belderbos, over de actieve sales: “We hebben ons jaren geleden gericht op vastgoedbeheerders en dat heeft een fantastische portefeuille opgeleverd. Nu gaat onze groep zich met het nieuwe salesteam richten op de verbreding van de portefeuille om zo een full-service dienstverlener te zijn voor alle opdrachtgevers. We zien genoeg expansiemogelijkheden in meer sectoren.”

Nieuwe openheid

In tegenstelling tot de wat cijfers betreft altijd gesloten senior, de overleden Peter de Gast, is het huidige team verrassend open over de omzet en de plannen. Vanwaar die ommekeer? Van den Heuvel: “We willen eerlijk en meer open zijn. Nieuw Leven Facility Groep is vernieuwd. De zaak draait nu operationeel vooral om Peter de Gast en Fabian Belderbos voor de commercie. Jong management, toekomst gericht en bereid om te durven ondernemen en uitbreiden. De focus op rendement resulteert nu vooral in mogelijkheden voor het bedrijf om te expanderen. Kijk maar naar de nieuwe vestigingen en het creëren van een salesteam. Wat hier sterk leeft, is dat je om te groeien moet kunnen delen en in dit geval ook een duidelijke verwachting durft uit te spreken. We hadden het er in het begin al even over: we moeten ook wel. De coronacrisis en het daarbij komende hygiënebesef hebben ons allemaal wakker geschud. Zeker in deze bedrijfstak. Wij merken nu ook dat er in de klantenkring sprake is van banenverlies, faillissementen en werktijdverkorting. Met een omzet van goed zeven miljoen ben je dan kwetsbaar. Óf je zakt weg, óf je groeit door richting vijftien miljoen.”

Ik heb moeten leren loslaten. Dat je je niet overal mee moet bemoeien

Samen gemaakte plannen doorzetten

Peter de Gast begon ooit op de werkvloer, werkte enkele jaren elders en is nu operationeel directeur. Wat heeft hij vooral moeten leren? “Loslaten. Afleren dat je je niet overal mee moet bemoeien. Sturend bezig zijn en op de werkvloer niemand voor de voeten lopen. ’t Is net voetballen: een coach komt ook niet zelf aan de bal.”

Sinds het overlijden van haar man is Ans de Gast al vijf jaar directeur-eigenaar en de hoogst verantwoordelijke binnen Nieuw Leven Facility Groep, in een fase waarin vernieuwing gestalte krijgt. Bezwaart dat? “Nee, Peter en ik hadden een duidelijke toekomstvisie wat het bedrijf betreft. Ook na zijn overlijden zet ik de samen gemaakte plannen door. Het is geweldig om te zien hoe Peter junior, Fabian en het team dit oppakken. Het zou mooi geweest zijn als Peter dit had kunnen meemaken. Hij zou trots zijn.”

Lees ook:

CSU introduceert als eerste schoonmaakbedrijf de Nibud WerkUrenBerekenaar

CSU introduceert als eerste schoonmaakbedrijf de Nibud...

Samen met Nibud wil schoonmaakdienstverlener CSU haar medewerkers laten zien dat meer werken wel loont. Dat doen ze met de WerkUrenBerekenaar van het Nibud, toegespitst op de werknemers van CSU. Het is een online rekentool die de medewerkers helpt precies te berekenen wat extra werken hen financieel oplevert.

Tenderoverzicht week 47 (donderdag 21 november)

Tenderoverzicht week 47 (donderdag 21 november)

Service Management publiceert elke donderdag het tenderoverzicht. Dat is het laatste nieuws over openstaande en gegunde schoonmaakaanbestedingen via TenderNed.

Onderzoek: werkgevers cruciaal voor inclusie kwetsbare groepen op arbeidsmarkt

Onderzoek: werkgevers cruciaal voor inclusie kwetsbare groepen op...

Nieuw promotieonderzoek van Tilburg University laat de sleutelrol van werkgevers zien bij het includeren van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals mensen met een beperking, langdurig werklozen en mensen met een migratieachtergrond. Het onderzoek biedt waardevolle inzichten voor bedrijven die willen bijdragen aan een meer inclusieve arbeidsmarkt.

Doorbraken met mkb hoognodig voor versterken economie

Doorbraken met mkb hoognodig voor versterken economie

"Voor onze economie en ons verdienvermogen hebben we doorbraken nodig, zowel gedurfde keuzes van het kabinet als meer vernieuwingskracht van het mkb zelf", betoogde Jacques van den Broek, voorzitter van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, bij de presentatie van het nieuwe Jaarbericht 'Staat van het mkb 2024'. "We zijn productief, maar niet productief genoeg. Andere economieën lopen ons voorbij. Dat gaat al jaren sluipenderwijs. Ik roep het kabinet op om haast te maken, en ondernemers om niet af te wachten."