MKB Nederland: Tweede Kamer vraagt terecht om aanpassing noodsteun

MKB Nederland: Tweede Kamer vraagt terecht om aanpassing noodsteun

Verschillende Tweede Kamer fracties hebben schriftelijke vragen ingediend over de nieuwe steunmaatregel Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daarmee deelt de Vaste Kamercommissie van Economische Zaken de zorgen die MKB-Nederland en VNO-NCW eerder al uitten over de regeling. Volg Service Management op LinkedIn:

Veel bedrijven ondervinden hinder van de coronamaatregelen, maar lang niet alle bedrijven krijgen noodsteun. Dit komt door het gebruik van SBI-codes, veel getroffen organisaties beschikken niet over een SBI-code waarmee steun aangevraagd kan worden. Ook schoonmaakbedrijven vallen hierdoor buiten noodsteun via de TVL. Veel fracties hadden dan ook vragen over sectoren die met de verkeerde SBI-code buiten de boot vallen.

>> Lees ook: Tegemoetkoming Vaste Lasten gaat vooralsnog aan schoonmaakondernemers voorbij

Weeffouten in de TVL repareren

Zo doet het CDA de suggestie van een commissie om arbitraire, grens- en schrijnende gevallen te (her)beoordelen, om zo weeffouten in de TVL te repareren en gedupeerde ondernemers die niet beschikken over de juiste SBI-code alsnog te compenseren. Zowel SGP als GroenLinks vragen of schrijnende gevallen zonder de juiste SBI-code wel in aanmerking voor de TLV kunnen komen, maar dan op basis van een hogere drempel dan 30 procent omzetverlies. Het bedrijfsleven is groot voorstander van een dergelijk ‘luik’ in de regeling voor schrijnende gevallen, geeft MKB-Nederland aan.

Kern moet zijn dat gedupeerde ondernemingen ondanks onjuiste SBI-code, gecompenseerd worden

Forse omzetdaling

Meerdere fracties hebben vragen gesteld over de toezegging van staatssecretaris Keijzer om met MKB-Nederland en VNO-NCW in gesprek te gaan over kapitaalintensieve sectoren met forse omzetdaling. De TVL is voor deze middenbedrijven een druppel op de gloeiende plaat. Daarnaast vraagt VVD of er nog extra steunmaatregelen komen voor sectoren die nog steeds (zo goed als) verplicht gesloten zijn, zoals discotheken en de evenementensector. Ook willen ze weten of de bestaande maatregelen voldoende zijn om deze gezonde bedrijven overeind te houden.

Broodnodige aanpassingen

MKB-Nederland en VNO-NCW hopen dat de vragen leiden tot de broodnodige aanpassingen van de regeling. Kern moet zijn dat gedupeerde ondernemingen ondanks onjuiste SBI-code, gecompenseerd worden.

CSU introduceert als eerste schoonmaakbedrijf de Nibud WerkUrenBerekenaar

CSU introduceert als eerste schoonmaakbedrijf de Nibud...

Samen met Nibud wil schoonmaakdienstverlener CSU haar medewerkers laten zien dat meer werken wel loont. Dat doen ze met de WerkUrenBerekenaar van het Nibud, toegespitst op de werknemers van CSU. Het is een online rekentool die de medewerkers helpt precies te berekenen wat extra werken hen financieel oplevert.

John Verpoort (Asito): "Als budgetcoach is het belangrijk om vertrouwen te winnen"

John Verpoort (Asito): "Als budgetcoach is het belangrijk om...

Bij veel schoonmaakbedrijven staat de financiële gezondheid van de medewerkers op de agenda. Zeker sinds de prijsstijgingen van de afgelopen twee jaar, komen steeds mer mensen in de knel. En dat zorgt voor veel stress en verdriet, terwijl de branche juist inzet op welzijn en (werk)geluk. Ook Asito helpt medewerkers die daar behoefte aan hebben daarom met hun financiën met een budgetcoach.

CSU is finalist voor award Diversiteit in Bedrijf 2024  

CSU is finalist voor award Diversiteit in Bedrijf 2024

CSU is op 1 oktober een van de drie finalisten voor de award Diversiteit in Bedrijf van de Sociaal-Economische Raad (SER). De award gaat eens per twee jaar naar het meest vernieuwende, overdraagbare en effectieve initiatief voor diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. De andere finalisten zijn Amsterdam UMC en IKEA.

Voorzichtig optimisme na presentatie Belastingplan en Miljoenennota 2025

Voorzichtig optimisme na presentatie Belastingplan en Miljoenennota...

De presentatie van de Rijksbegroting levert gemengde reacties op. Ondernemers en werkgevers zijn voorzichtig positief, hoewel de impact van de plannen verschilt per sector. Bonden zien marginale verbeteringen en vooral veel negatieve impact.