Schoonmakers Care Dienstengroep ontvangen te weinig loon

Schoonmakers Care Dienstengroep ontvangen te weinig loon

CNV Vakmensen meldt dat Care Dienstengroep de CAO schoonmaak op een aantal punten niet naleeft. Hierdoor zouden schoonmakers loon mislopen. CNV heeft, naar aanleiding van een aantal klachten, goed gekeken naar  de arbeidsvoorwaarden bij Care, deze blijken in strijd met de cao.

De ontvangen klachten kwamen van CNV-leden en hadden te maken met het niet doorbetalen van hun loon tijdens de sluiting van het vakantiepark ’t Hooge Holt.

>> Lees ook: Projecten CAO-schoonmaak: subsidies voor goed gesprek en gezond pensioen halen

Feestdagen onbetaald en 0-uren contracten

In de arbeidsovereenkomst van de betrokken schoonmakers staat dat Care de feestdagen niet betaalt. Dat is tegen de cao. Daar staat dat schoonmakers hun feestdagen, ook al hoeven ze niet te werken, doorbetaald moeten krijgen. Net als andere mensen zijn schoonmakers op feestdagen betaald vrij. Als Care dat niet betaalt, dan scheelt het de betrokken schoonmakers 3% inkomsten per jaar.

Ook hadden de betrokken schoonmakers een 0 uren contract en kregen ze alleen maar betaald als ze werden opgeroepen. Ook dat is in strijd met de cao. Als er al sprake moet zijn van een min-max contract, dan moet er minimaal 8 uur per 4 weken betaald worden. Bij een school hebben we een 40 weken contract aangetroffen. Dat mag, maar ook dan moeten de feestdagen (die altijd in een schoolvakantie vallen) gewoon betaald worden. Dat gebeurde niet.

>> Lees ook: RAS treft minder fouten aan bij cao-controles in schoonmaaksector

Goedkoper werken dan concurrent

CNV geeft aan deze punten aan Care te hebben laten weten met het verzoek dit aan te passen. Echter is dit (nog) niet gebeurd en heeft de organisatie niet gereageerd. De vakbond heeft dan ook geen antwoord op hun vragen en opmerkingen gekregen. “Naar ons idee probeert Care dienstengroep over de rug van schoonmakers goedkoper te werken dan de concurrent”, aldus CNV Vakmensen. “Wat CNV Schoonmaak betreft kan dat niet. Een cao is er om de rechten van schoonmakers te beschermen en alle bedrijven moeten zich daar aan houden.”

De vakbond roept Care-medewerkers die de genoemde punten herkennen contact op te nemen.

Dit artikel betreft de Nederlandse organisatie Care Dienstengroep B.V. en niet het Belgische Care B.V.

Lees ook:

CSU introduceert als eerste schoonmaakbedrijf de Nibud WerkUrenBerekenaar

CSU introduceert als eerste schoonmaakbedrijf de Nibud...

Samen met Nibud wil schoonmaakdienstverlener CSU haar medewerkers laten zien dat meer werken wel loont. Dat doen ze met de WerkUrenBerekenaar van het Nibud, toegespitst op de werknemers van CSU. Het is een online rekentool die de medewerkers helpt precies te berekenen wat extra werken hen financieel oplevert.

John Verpoort (Asito): "Als budgetcoach is het belangrijk om vertrouwen te winnen"

John Verpoort (Asito): "Als budgetcoach is het belangrijk om...

Bij veel schoonmaakbedrijven staat de financiële gezondheid van de medewerkers op de agenda. Zeker sinds de prijsstijgingen van de afgelopen twee jaar, komen steeds mer mensen in de knel. En dat zorgt voor veel stress en verdriet, terwijl de branche juist inzet op welzijn en (werk)geluk. Ook Asito helpt medewerkers die daar behoefte aan hebben daarom met hun financiën met een budgetcoach.

CSU is finalist voor award Diversiteit in Bedrijf 2024  

CSU is finalist voor award Diversiteit in Bedrijf 2024

CSU is op 1 oktober een van de drie finalisten voor de award Diversiteit in Bedrijf van de Sociaal-Economische Raad (SER). De award gaat eens per twee jaar naar het meest vernieuwende, overdraagbare en effectieve initiatief voor diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. De andere finalisten zijn Amsterdam UMC en IKEA.

Voorzichtig optimisme na presentatie Belastingplan en Miljoenennota 2025

Voorzichtig optimisme na presentatie Belastingplan en Miljoenennota...

De presentatie van de Rijksbegroting levert gemengde reacties op. Ondernemers en werkgevers zijn voorzichtig positief, hoewel de impact van de plannen verschilt per sector. Bonden zien marginale verbeteringen en vooral veel negatieve impact.