De ontvangen klachten kwamen van CNV-leden en hadden te maken met het niet doorbetalen van hun loon tijdens de sluiting van het vakantiepark ’t Hooge Holt.
>> Lees ook: Projecten CAO-schoonmaak: subsidies voor goed gesprek en gezond pensioen halen
Feestdagen onbetaald en 0-uren contracten
In de arbeidsovereenkomst van de betrokken schoonmakers staat dat Care de feestdagen niet betaalt. Dat is tegen de cao. Daar staat dat schoonmakers hun feestdagen, ook al hoeven ze niet te werken, doorbetaald moeten krijgen. Net als andere mensen zijn schoonmakers op feestdagen betaald vrij. Als Care dat niet betaalt, dan scheelt het de betrokken schoonmakers 3% inkomsten per jaar.
Ook hadden de betrokken schoonmakers een 0 uren contract en kregen ze alleen maar betaald als ze werden opgeroepen. Ook dat is in strijd met de cao. Als er al sprake moet zijn van een min-max contract, dan moet er minimaal 8 uur per 4 weken betaald worden. Bij een school hebben we een 40 weken contract aangetroffen. Dat mag, maar ook dan moeten de feestdagen (die altijd in een schoolvakantie vallen) gewoon betaald worden. Dat gebeurde niet.
>> Lees ook: RAS treft minder fouten aan bij cao-controles in schoonmaaksector
Goedkoper werken dan concurrent
CNV geeft aan deze punten aan Care te hebben laten weten met het verzoek dit aan te passen. Echter is dit (nog) niet gebeurd en heeft de organisatie niet gereageerd. De vakbond heeft dan ook geen antwoord op hun vragen en opmerkingen gekregen. “Naar ons idee probeert Care dienstengroep over de rug van schoonmakers goedkoper te werken dan de concurrent”, aldus CNV Vakmensen. “Wat CNV Schoonmaak betreft kan dat niet. Een cao is er om de rechten van schoonmakers te beschermen en alle bedrijven moeten zich daar aan houden.”
De vakbond roept Care-medewerkers die de genoemde punten herkennen contact op te nemen.
Dit artikel betreft de Nederlandse organisatie Care Dienstengroep B.V. en niet het Belgische Care B.V.