De regeling geldt voorlopig voor een half jaar, van 1 januari 2021 t/m 30 juni 2021. Voor de langere termijn moeten hierover eventuele nieuwe afspraken worden gemaakt in de nieuwe cao voor de schoonmaaksector.
>> Lees ook: Pensioenfonds Schoonmaak: “De hoorn des overvloeds is aan het opdrogen”
Voorwaarden om in aanmerking te komen
Om van de regeling gebruik te kunnen maken moeten medewerkers aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten zij onder meer minimaal tien jaar aaneengesloten werkzaam zijn in de schoonmaaksector en minimaal 20 uur per week werken. Vanaf een contractduur van 32 uur hebben zij de keuze om gedeeltelijk óf geheel te stoppen met werken. Bij een keuze voor gedeeltelijk stoppen, moet de werknemer minimaal 19 uur blijven werken. Daarnaast moeten zij binnen de duur van de regeling nog één jaar of minder te gaan hebben tot aan hun pensioen.
De regeling wordt gefinancierd uit bestaande en beschikbare sectormiddelen. Dit betekent dat er voor de werkgevers geen kosten zijn verbonden aan de uitvoering van de regeling.
>> Lees meer: Schoonmaak kan zwaar beroep worden, maar wie gaat dat betalen?
Het is belangrijk dat oudere schoonmakers op een gezonde manier hun pensioen kunnen halen
Schoonmaak is een zwaar beroep
Khadija Tahiri, president van het FNV Schoonmakersparlement: ‘Wij zijn hier blij mee voor nu. Oudere schoonmakers voor wie het werk echt zwaar is, mogen wat eerder stoppen en krijgen zo meer kans om gezond hun pensioen te halen. De regeling is voor een halfjaar, maar wat ons betreft, blijft het hier zeker niet bij. Wij willen in een nieuwe cao afspraken maken voor langere tijd en voor meer schoonmakers.’
Ook onderhandelaar Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen verwacht dat het niet hier niet bij zal blijven. “Schoonmaakwerk valt onder de zware beroepen. Het is belangrijk dat oudere schoonmakers op een gezonde manier hun pensioen kunnen halen. Het pensioenakkoord biedt ruimte om voor deze groep werknemers afspraken te maken over eerder stoppen met werken. Dus dit onderwerp zal zeker op de agenda komen van het cao-overleg.”
>> Lees ook: “Werknemers met zwaar beroep kunnen na 45 jaar met pensioen”