Doordat de universiteit een nieuw raamcontract heeft afgesloten met het bedrijf ISS, wordt het schoonmaakpersoneel ontslagen en daarna onder nieuwe voorwaarden opnieuw aangeworven. Het aantal contracturen zal lager liggen omdat het schoonmaakbedrijf ‘inefficiënties’ wil wegwerken. De schoonmakers krijgen minder tijd om hetzelfde werk te doen. Daardoor kan de universiteit 18 procent besparen.
Duw richting armoede
Er werd ook een petitie gestart tegen de plannen, een initiatief van het 8 maart-comité. De leden eisen dat de universiteit het nieuwe contract met ISS terugdraait, en een debat organiseert over het ‘insourcen’ van het schoonmaakpersoneel. Dat betekent dat zij niet langer voor ISS zouden werken, maar voor de universiteit zelf. Ook vraagt het comité dat universitaire expertise wordt benut, in plaats van een beroep te doen op externe consultants. De Universiteit Antwerpen heeft een naam hoog te houden op het gebied van armoede-onderzoek, en geeft onder meer het Jaarboek Armoede uit.
‘Door de besparing geeft de universiteit deze mensen een duw richting armoede. Terwijl zij er zelf juist alles aan doen om uit de armoede te blijven’, zegt Dominique Kiekens van het 8 maart-comité.
Honderden euro’s per maand
Volgens vakbondssecretaris Joke Dupont (ABVV) kunnen sommige schoonmakers er honderden euro per maand op achteruitgaan. Woordvoerder Peter De Meyer van de universiteit bevestigt dat het personeel ontslagen en opnieuw aangeworven wordt, maar zegt dat ISS garanties gegeven heeft dat er geen loonverlies zal zijn. De verloren uren kunnen bijvoorbeeld bij andere klanten gepresteerd worden. Dupont acht de kans klein dat dit lukt.
De Meyer zegt dat de besparingen nodig zijn, omdat de toelage aan de universiteit niet geïndexeerd werd, terwijl de kosten stijgen. Maar Kiekens vindt dat de besparingen niet doorgeschoven mogen worden naar kwetsbare en laagbetaalde schoonmakers. Vandaag vindt overleg plaats over de plannen tussen het 8 maart-comité en de rector van de universiteit.