Schoonmaakmedewerkers van Asito aan de slag als taalambassadeur

Schoonmaakbedrijf Asito is een samenwerking gestart met Taalpunt Almelo. Schoonmaakmedewerkers die zelf een taaltraining hebben gevolgd, gaan aan de slag als taalambassadeur. Zij stimuleren andere mensen ook om de Nederlandse taal te leren.

Anderen helpen met taal

Ella de Rooij, manager Leren en Ontwikkelen bij Asito. “Door de 100 nationaliteiten van onze medewerkers is niet iedereen bij ons de Nederlandse taal machtig. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om onze mensen daarbij te helpen als ze dat willen. Naast schoonmaaktrainingen, geven we zelf taaltrainingen en werken we samen met lokale organisaties. Een van de meest recente samenwerkingen op gebied van taal is het project taalambassadeurs van Taalpunt Almelo. Taalpunt is een samenwerking van de bibliotheek, gemeente Almelo, stichting Lezen en Schrijven, ROC en Avedan. Taalpunt gaat ervaringsdeskundigen inzetten om anderen te helpen met taal. Collega’s die taaltraining hebben gekregen van ons, gaan nu zelf en op vrijwillige basis andere mensen stimuleren ook de taal te leren.”

Het verhaal van Semsa

Een van de schoonmaakmedewerkers van Asito die aan de slag gaat als taalambassadeur is Semsa Bagir. Ze verhuisde 34 jaar geleden van Turkije naar Nederland. “Ik had mijn man en schoonfamilie hier, maar moest veel zelf uitzoeken. Veel dingen wist ik niet, zoals dat ik hier mijn studie kon voortzetten. De Nederlandse taal leren vond ik belangrijk, want ik wilde aan het werk. Ik volgde een cursus Nederlands en kon aan de slag in een fabriek in Wierden waar mijn man werkte. Daar sprak ik eerst alleen Engels met de vrouwen op mijn afdeling, maar uiteindelijk ging het Nederlands steeds beter. Ik pakte mijn studie voor lerares weer op, waar ik in Turkije mee was begonnen en sloot me aan bij de Turkse Vereniging. Helaas moest ik stoppen met mijn studie vanwege persoonlijke omstandigheden.”

De Nederlandse taal leren vond ik belangrijk, want ik wilde aan het werk

Semsa heeft haar eigen ontwikkeling altijd erg belangrijk gevonden. Ook toen haar kinderen klein waren bleef ze actief bij de vereniging en op school. “Voorlezen, autorijden, de maandafsluiting, koken voor de school, overblijfmoeder. Ik heb veel vrijwilligerswerk gedaan op de school van mijn kinderen. En ik startte parttime bij Asito, dat is nu bijna 18 jaar geleden. Bij Asito kreeg ik de mogelijkheid om een taalcursus te doen en dat wilde ik heel graag. Met name voor de moeilijk woorden. Ik stimuleer ook mijn collega’s om de Nederlandse taal te leren.”

Taalambassadeurs helpen op verschillende manieren

Het Taalpunt Almelo zet met taalambassadeurs ervaringsdeskundigen in om anderen te helpen. Jenny Bergsma is coördinator Taalpunt bij Avedan. Ze begeleidt onder andere Semsa bij haar rol als taalambassadeur. “We hebben taalambassadeurs die Nederlands als moedertaal hebben, maar niet konden lezen en schrijven. En we hebben taalambassadeurs als Semsa, met Nederlands als tweede taal. Beiden kunnen met hun eigen ervaring en kennis anderen helpen met taal.”

Taalambassadeurs worden op verschillende manieren ingezet door Taalpunt. Bergsma: “Ze werven nieuwe deelnemers voor de taalcursussen en helpen het taboe doorbreken. Taalambassadeurs geven voorlichting aan organisaties en professionals, zoals wijkcoaches. Ze leren hen problemen signaleren en hulp bieden. Taalambassadeurs kunnen ook als testpanel ingezet worden, bijvoorbeeld door de gemeente of organisaties die vaak met burgers communiceren. Het testpanel beoordeelt of teksten eenvoudig genoeg zijn en geeft tips en adviezen om bijvoorbeeld brieven, flyers en posters begrijpelijker te maken. En tenslotte denken taalambassadeurs mee op beleidsniveau. Daarbij kun je denken aan de aanpak van laaggeletterdheid in een gemeente.”

“Hulp bieden die ik graag had gehad”

Binnenkort start Semsa als taalambassadeur in Almelo. Vanwege corona komt dit wat langzamer op gang, maar ze heeft er heel veel zin in. “Ik vind het ontzettend leuk om met mensen in contact te zijn en mensen te helpen. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat je de taal spreekt. Ik kijk ernaar uit om mensen de hulp te bieden die ik graag had willen hebben 34 jaar geleden!”

(Bron: Asito)

Meer weten?

Maak nog voor 31 december gebruik van scholingsfonds RAS

Maak nog voor 31 december gebruik van scholingsfonds RAS

In de cao voor de schoonmaak is afgesproken dat schoonmakers een opleiding kunnen volgen om een baan buiten de schoonmaaksector te vinden. De RAS betaalt deze opleiding. Echter, deze regeling stopt op 31 december 2024. Voor 2025 en 2026 is er geen budget meer beschikbaar.

Werkgevers met leerplaatsen hebben betere ondersteuning nodig

Werkgevers met leerplaatsen hebben betere ondersteuning nodig

In Nederland zetten veel bedrijven in op het opleiden van jonge mensen in de beroepspraktijk. Maar de kosten die bedrijven maken voor het aanbieden van stages en leer-werktrajecten, variëren wel enorm. Uit onderzoek van ResearchNed in opdracht van MKB-Nederland en VNO-NCW blijkt dat dit onder andere afhangt van de student, het type bedrijf en stage en de benodigde begeleiding.

Vlnr: Josette Dolhain, Inge de Jongh, Ozgur Yazar, Jonne de Kok, Adriaan Belonje, Joris Bosma, Guido Ubaghs, Peter Hamers, Niek Meertens, Catharien Kerkman, Bianca Mulkens, Dyonne Frissen.

Universiteit Maastricht en Asito gaan nieuw partnerschap aan

Schoonmaakdienstverlener Asito is de komende jaren de nieuwe schoonmaakpartner van Universiteit Maastricht (UM), waarbij beide partijen inzetten op een gelijkwaardig partnerschap. De nieuwe partners gaan gezamenlijk streven naar het oplossen van uitdagingen en het verbeteren van de schoonmaakervaring op de universiteit en de campus. Daarin staan wederzijds vertrouwen, innovatie en samenwerking centraal.

John Verpoort (Asito): "Als budgetcoach is het belangrijk om vertrouwen te winnen"

John Verpoort (Asito): "Als budgetcoach is het belangrijk om...

Bij veel schoonmaakbedrijven staat de financiële gezondheid van de medewerkers op de agenda. Zeker sinds de prijsstijgingen van de afgelopen twee jaar, komen steeds mer mensen in de knel. En dat zorgt voor veel stress en verdriet, terwijl de branche juist inzet op welzijn en (werk)geluk. Ook Asito helpt medewerkers die daar behoefte aan hebben daarom met hun financiën met een budgetcoach.