Financiële injectie voor de aanpak van schulden en geldzorgen

Financiële injectie voor de aanpak van schulden en geldzorgen

Schulden lopen vaak hoog op, voordat mensen aan de bel trekken en hulp krijgen. Het kabinet trekt daarom de knip om schuldhulpverlening te verstevigen. De komende jaren komt er structureel 120 miljoen euro vrij voor de aanpak van geldzorgen, armoede en schulden. Ook schoonmaakbedrijven zijn blij met dit bericht, want ook in deze branche komen geldzorgen voor bij medewerkers.

Minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft de Tweede Kamer laten weten dat zij deze kabinetsperiode de duur van schuldhulptrajecten sterk wil terugbrengen en het aantal huishoudens dat schuldhulp ontvangt meer dan verdubbelen. Het geld gaat onder meer naar gemeenten, die zo meer ruimte krijgen om mensen schuldhulpverlening aan te bieden. Ook gaat er geld naar maatschappelijke organisaties die zich inzetten om kinderarmoede te bestrijden geld.

Budgetcoaches hebben het druk

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) geeft aan dat er veel meer vragen binnenkomen voor budgetcoaches dan vorig jaar rond deze tijd. Ook schoonmaakbedrijven schakelen steeds vaker budgetcoaches in om te voorkomen dat hun medewerkers in de financiële problemen belanden.

Saneringskrediet

Een van de middelen om schulden sneller af te lossen is via saneringskrediet. Hierbij neemt de gemeente de schulden over van schuldeisers tegen een gedeeltelijke kwijtschelding van de schuld. Huishoudens lossen dan nog maar af bij één schuldeiser, namelijk de gemeente of de kredietbank. Dit verkort de duur van de schuldhulpverlening. Het kabinet heeft vorig jaar een Waarborgfonds ingesteld dat het risico voor gemeenten bij saneringskredieten afdekt.

Als tijdelijke crisismaatregel zijn deze kredieten vanaf 1 december 2022 ook toegestaan aan huishoudens die vanwege de gestegen (energie)prijzen hun schulden niet meer (volledig) kunnen aflossen of geen of onvoldoende afloscapaciteit hebben om een schuldregeling overeen te komen met schuldeisers.

Kinderen in armoede

Een ander streven is om het aantal kinderen in armoede in 2025 te halveren ten opzichte van 2015. Dit wil het kabinet realiseren via inkomensmaatregelen, zoals een hoger minimumloon en meer kindgebonden budget. Een ander plan is om de financiële basiskennis van kinderen en jongeren te vergroten, waardoor op de lange termijn geldzorgen en armoede worden tegengegaan.

Gevolgen energiecrisis beperken

Naast de structurele middelen voor de aanpak geldzorgen, armoede en schulden is er voor de periode 2023-2024 aanvullend 150 miljoen euro beschikbaar om de gevolgen van de energiecrisis voor huishoudens zoveel mogelijk te beperken. Het kabinet wil deze middelen onder meer gebruiken voor de verwachte extra inzet die nodig zal zijn op het gebied van vroegsignalering van schulden en voor het verwachte extra beroep van huishoudens op de bijzondere bijstand van de gemeente.

CSU introduceert als eerste schoonmaakbedrijf de Nibud WerkUrenBerekenaar

CSU introduceert als eerste schoonmaakbedrijf de Nibud...

Samen met Nibud wil schoonmaakdienstverlener CSU haar medewerkers laten zien dat meer werken wel loont. Dat doen ze met de WerkUrenBerekenaar van het Nibud, toegespitst op de werknemers van CSU. Het is een online rekentool die de medewerkers helpt precies te berekenen wat extra werken hen financieel oplevert.

John Verpoort (Asito): "Als budgetcoach is het belangrijk om vertrouwen te winnen"

John Verpoort (Asito): "Als budgetcoach is het belangrijk om...

Bij veel schoonmaakbedrijven staat de financiële gezondheid van de medewerkers op de agenda. Zeker sinds de prijsstijgingen van de afgelopen twee jaar, komen steeds mer mensen in de knel. En dat zorgt voor veel stress en verdriet, terwijl de branche juist inzet op welzijn en (werk)geluk. Ook Asito helpt medewerkers die daar behoefte aan hebben daarom met hun financiën met een budgetcoach.

CSU is finalist voor award Diversiteit in Bedrijf 2024  

CSU is finalist voor award Diversiteit in Bedrijf 2024

CSU is op 1 oktober een van de drie finalisten voor de award Diversiteit in Bedrijf van de Sociaal-Economische Raad (SER). De award gaat eens per twee jaar naar het meest vernieuwende, overdraagbare en effectieve initiatief voor diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. De andere finalisten zijn Amsterdam UMC en IKEA.

Voorzichtig optimisme na presentatie Belastingplan en Miljoenennota 2025

Voorzichtig optimisme na presentatie Belastingplan en Miljoenennota...

De presentatie van de Rijksbegroting levert gemengde reacties op. Ondernemers en werkgevers zijn voorzichtig positief, hoewel de impact van de plannen verschilt per sector. Bonden zien marginale verbeteringen en vooral veel negatieve impact.