Handhygiëne: waar moet je op letten?

Handhygiëne: waar moet je op letten?

Handhygiëne is een hot item, ook onder wielrenners. Dat bleek deze week tijdens de Tour de France. Een aantal coureurs geeft liever geen handen of kiest ervoor direct na het schudden de handen te ontsmetten met alcohol, uit angst ziek te worden. En dat is helemaal geen slecht plan.

handen wassenUit onderzoek blijkt dat de meeste ziekteverwekkers via de handen worden verspreid. Dat zegt ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Door je handen regelmatig te wassen met water en zeep verklein je de kans dat bacteriën en virussen zich verspreiden én dat je ziek wordt. Volgens het RIVM moet je je handen onder meer wassen na toiletbezoek, na het schoonmaken, na niezen, hoesten of snuiten van de neus en na het aaien van dieren.

Handhygiëne – volg tijdens het handen wassen de volgende stappen:

– Maak je handen goed nat.
– Neem wat vloeibare zeep uit een pompje. Wrijf de handen lang genoeg over elkaar, zorg dat de boven- en onderkant goed bedekt zijn met zeep.
– Wrijf hierbij goed alle vingertoppen in.
– Wrijf ook tussen de vingers.
– Spoel de zeep zorgvuldig af.
– Droog je handen goed af, vergeet hierbij niet de huid tussen de vingers.

Lees ook:
Wat weet u over handhygiëne?
Handen wassen: Wat is schoon?

RIVM: Slechte hygiëne waarschijnlijk oorzaak van hepatitis A-besmettingen door blauwe bessen

RIVM: Slechte hygiëne waarschijnlijk oorzaak van hepatitis...

Goede (hand)hygiëne in de voedingsmiddelenindustrie is cruciaal. Dat blijkt maar weer nu mensen besmet raken met hepatitis A na het eten van besmette blauwe bessen van de Albert Heijn. Het RIVM vermoedt dat slechte hygiëne de oorzaak is.

Blog chef-kok Willem Amery: Verse producten en goede hygiënegewoonten sleutel tot serveren geweldig eten deze zomer

Blog chef-kok Willem Amery: Verse producten en goede hygiënegewoonten...

Chef-kok Willem Amery, opgeleid aan de gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, België, werkt al meer dan 15 jaar in privé catering in Roeselare. In zijn blog deelt hij zijn beste tips over keukenhygiëne tijdens de zomermaanden.

Blog Marc Van Ranst: "Je beseft het pas echt als je ziet hoe virussen zich via de lucht verspreiden"

Blog Marc Van Ranst: "Je beseft het pas echt als je ziet hoe virussen...

Ik word altijd getroffen door de reactie van mensen als ze zien hoe virussen zich verspreiden via de lucht die we inademen. Het zorgt vaak voor een echt besefmoment. Ik gebruik een zwarte achtergrond en speciaal licht, waardoor we de deeltjes in de lucht daadwerkelijk kunnen zien vliegen. Wetenschap kan ingewikkeld zijn, maar de impact van hoest en verkoudheid is iets waar we ons allemaal mee kunnen identificeren.

Blog Mark Wilcox en Frédéric Barbut: Beste praktijkvoorbeeld voor handdrogen in ziekenhuizen

Blog Mark Wilcox en Frédéric Barbut: Beste praktijkvoorbeeld voor...

Specialisten op het gebied van infectiebeheersing professoren Mark Wilcox en Frédéric Barbut, waren elk prominente figuren in het beheer van de Covid-19-pandemie in hun respectievelijke landen en op Europees niveau. Hun onderzoek naar de beste manier voor het drogen van handen, uitgevoerd in toiletruimtes van ziekenhuizen in Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië, beïnvloedt overheidsbeleid over de hele wereld.