10 weetjes over het toilet

We besteden in ons leven best veel tijd op het toilet. Thuis, op het werk of onderweg: als je moet, dan moet je. Denk jij inmiddels alles al te weten over de wc?

1. Jaarlijks 2.500 keer

Een gemiddeld persoon gaat per jaar ongeveer 2.500 keer naar het toilet. Dit komt neer op zo’n 7 keer per dag.

2. Het achterste toilethokje

Mensen kiezen onbewust voor een toilethokje wanneer er een rij toiletten beschikbaar is. Wanneer het erg druk is hebben we vaak geen keuze, maar als het rustig is kiezen vrijwel alle mensen het liefst voor het hokje helemaal achteraan de ruimte. Dit geeft een groter gevoel van privacy. Omdat bijna iedereen dit denkt, is dit hokje het meest onhygiënisch van de hele rij.

3. Horeca toiletten zijn het schoonst

Loop je in de stad en heb je hoge nood? Vermijd dan de toiletten in openbare gebouwen als bibliotheken of in winkelcentra en warenhuizen. De grootste kans op een schoon toilet heb je namelijk in de horeca, zo blijkt uit het Nationaal Toiletonderzoek 2018

4. 21.000 vellen toiletpapier

Natuurlijk, de ene persoon verbruikt wat meer dan de ander, maar gemiddeld verbruiken we op jaarbasis bijna 21.000 toiletpapiervelletjes per persoon. Omgerekend zijn dit er tussen de 55 en de 60 per dag.

5. Blaasontsteking van openbaar toiletten

Vrouwen kunnen een blaasontsteking krijgen als gevolg van een bezoek aan het openbaar toilet. Dit heeft niet zo zeer te maken met de hygiëne van het openbaar toilet, maar vooral met het feit dat dames hier niet op de bril willen gaan zitten. Dit vinden zij niet hygiënisch en dus blijven zij er met de bips boven hangen om te plassen. Deze plashouding veroorzaakt blaasontsteking.

6. 6 op de 10 dames willen niet op een toilet zitten

Veel mensen hebben moeite met het naar het toilet gaan bij vreemden of in een openbare gelegenheid. Het idee dat anderen ook op de pot zitten, zorgt ervoor dat we het liever niet doen. Mannen komen er vaak makkelijk vanaf als het alleen om de kleine boodschap gaat. Voor vrouwen is het wat lastiger. Maar liefst 6 op de 10 vrouwen gaat niet op een vreemde bril zitten. Bij mannen gaat het overigens om 1,5 op de 10.

7. Vrouwentoiletten zijn het schoonst

Toch best gek dat vrouwen zoveel moeite hebben met openbare toiletten en mannen niet. Het blijkt namelijk al jaren uit onderzoek dat vrouwentoiletten schoner zijn dan mannentoiletten.

Download hier het volledige Nationaal Toiletonderzoek 2018

8. Vrouw krijgt 30.000 dollar na het breken van de toiletpot

Een zwaarlijvige dame dacht even rustig een plasje te plegen bij een Amerikaanse fastfoodketen. Dit ging niet helemaal zoals het moest. De toiletpot was niet bestand tegen het gewicht en brak doormidden. Hierbij liep de dame letsel op. De oorzaak zou nalatigheid zijn in plaats van het gewicht van de dame, dus zij kreeg een schadevergoeding van 30.000 dollar.

9. Grootste toiletgebouw

Er zijn enorm grote kantoorgebouwen ter wereld waarin bizar veel toiletten te vinden zijn. Dit moet ook wel, want er zijn veel mensen aanwezig. In China staat een gebouw met alleen maar openbaar toiletten. Er is dus geen kantoor gevestigd en er woont ook niemand. Het drie etages hoge pand heeft in totaal meer dan 1.000 toiletpotten voor iedereen die nodig moet en toevallig voorbij loopt.

10. Boete voor niet doorspoelen toilet

Wereldwijd zijn er nogal wat vreemde wetten te vinden. Er zijn ook eigenaardige wetten die betrekking hebben op toiletgebruik. U kunt bijvoorbeeld een vrij hoge boete krijgen wanneer u een toilet vergeet door te spoelen in Singapore. Verblijft u in de Schotse Hooglanden en moet u naar het toilet? U kunt zomaar overal aanbellen. Het is hier namelijk strafbaar om iemand toegang tot het toilet te weigeren, ook thuis.

Lees ook: Nationaal Toiletonderzoek 2018: Kans om schoon toilet aan te treffen 41 procent

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.

Leroy Ranglek en Joseph Nickisch richten Bamboi op: "Bamboe moet perceptie toiletpapier veranderen"

Leroy Ranglek en Joseph Nickisch richten Bamboi op: "Bamboe moet...

Duurzaam toiletpapier, gemaakt van 100 procent bamboe: Bamboi wil dat dit het 'nieuwe normaal' wordt. Begin dit jaar werd het bedrijf van Leroy Ranglek en Joseph Nickisch uitgeroepen tot winnaar van de CSU Smart Solution of the Year-award. "Als je vanuit je basisbehoeftes al de juiste en duurzame keuze maakt, ga je daar in de rest van je leven ook op letten."

44 procent voelt zich angstig bij gebruik openbare sanitaire ruimtes 

44 procent voelt zich angstig bij gebruik openbare sanitaire ruimtes

Uit internationaal onderzoek van Tork (Verenigde Staten, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland) blijkt dat bijna de helft van de respondenten (44 procent) zich angstig voelt bij het gebruik van openbare sanitaire ruimtes. Zij voelen zich niet veilig en nemen minder graag deel aan sociale activiteiten in het openbaar om openbare sanitaire ruimtes te vermijden.

Trends voor het kleinste kamertje: "De mogelijkheden zijn eindeloos" 

Trends voor het kleinste kamertje: "De mogelijkheden zijn eindeloos"

Het kleinste kamertje, maar absoluut niet het saaist. In de toiletruimte vindt een wereld aan innovatie plaats. De hoogste hygiënestandaard, duurzaamheid, digitalisering. Afgelopen Interclean Amsterdam proefden we er al aan met een hele hal vol sanitair. Maar wat zijn nu echt de toilettrends van dit moment? Ineke van den Bemt, Regional Segment Marketing Manager Commercial & Public Interest bij Tork, en Gaston Plantaz, head of Sales Steering, Marketing & Business Development bij CWS Hygiene Nederland, praten ons bij.