Autostuur is broeinest van bacteriën

Autostuur is broeinest van bacteriën

Een autostuur bevat meer bacteriën dan de wc-bril van een openbaar toilet. Dit komt mede doordat een derde van de autobezitters maximaal een keer per jaar het interieur van zijn auto reinigt. 12 procent maakt dit zelfs nooit schoon. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse autoverhuurwebsite CarRentals.com onder 1.000 automobilisten.

Vier keer viezer dan de bril van een openbaar toilet

Een groot deel van de automobilisten maakt de binnenkant van hun auto dus (vrijwel) nooit schoon. En dat terwijl we zoveel tijd besteden in onze auto’s. Het feit dat 20 procent van de bestuurders toegeeft wekelijks achter het stuur te eten, helpt niet bepaald mee voor de reinheid. Mede daardoor is het stuur zelfs gemiddeld vier keer viezer dan de bril van een openbaar toilet.

629 bacteriën per vierkante centimer

De studie bracht het gemiddelde aantal bacteriën in kaart. Op een stuurwiel zitten gemiddeld 629 bacteriën per vierkante centimeter. Voor je schakelpook en deurgreep zijn de waarden respectievelijk 115 en 256. Ter vergelijking: een scherm van een smartphone huisvest er gemiddeld ‘maar’ honderd. De knoppen van een publieke lift hebben er 313 en de bril van een publiek toilet 172.

Maar het kan nog erger…

In een gemiddelde auto leven 700 verschillende soorten bacteriën. De twee meest voorkomende zijn Stahylococcus en Probioni. De eerste wordt in verband gebracht met onder andere voedselvergiftiging en huidinfecties. De tweede kan ontstekingen veroorzaken. Het kan echter nog viezer in de autowereld: op het vulpistool van de benzinepomp kunnen wel twee miljoen bacteriën per vierkante centimeter leven.(!!!)

Geen paniek: meeste bacteriën zijn niet schadelijk

Maar: hoe vies het ook allemaal klinkt, het is geen reden voor grote paniek. De uitzonderingen daar gelaten, zijn de meeste bacteriën op dit soort oppervlakten niet ziekmakend. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om je handen even een extra keertje te wassen na het autorijden en tanken…

Lees ook:
>> Last van smetvrees? Nergens voor nodig!
>> Zo maak je je smartphone schoon; do’s en dont’s
>> Handen wassen: Wat is schoon?

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.