Vier keer viezer dan de bril van een openbaar toilet
Een groot deel van de automobilisten maakt de binnenkant van hun auto dus (vrijwel) nooit schoon. En dat terwijl we zoveel tijd besteden in onze auto’s. Het feit dat 20 procent van de bestuurders toegeeft wekelijks achter het stuur te eten, helpt niet bepaald mee voor de reinheid. Mede daardoor is het stuur zelfs gemiddeld vier keer viezer dan de bril van een openbaar toilet.
629 bacteriën per vierkante centimer
De studie bracht het gemiddelde aantal bacteriën in kaart. Op een stuurwiel zitten gemiddeld 629 bacteriën per vierkante centimeter. Voor je schakelpook en deurgreep zijn de waarden respectievelijk 115 en 256. Ter vergelijking: een scherm van een smartphone huisvest er gemiddeld ‘maar’ honderd. De knoppen van een publieke lift hebben er 313 en de bril van een publiek toilet 172.
Maar het kan nog erger…
In een gemiddelde auto leven 700 verschillende soorten bacteriën. De twee meest voorkomende zijn Stahylococcus en Probioni. De eerste wordt in verband gebracht met onder andere voedselvergiftiging en huidinfecties. De tweede kan ontstekingen veroorzaken. Het kan echter nog viezer in de autowereld: op het vulpistool van de benzinepomp kunnen wel twee miljoen bacteriën per vierkante centimeter leven.(!!!)
Geen paniek: meeste bacteriën zijn niet schadelijk
Maar: hoe vies het ook allemaal klinkt, het is geen reden voor grote paniek. De uitzonderingen daar gelaten, zijn de meeste bacteriën op dit soort oppervlakten niet ziekmakend. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om je handen even een extra keertje te wassen na het autorijden en tanken…
Lees ook:
>> Last van smetvrees? Nergens voor nodig!
>> Zo maak je je smartphone schoon; do’s en dont’s
>> Handen wassen: Wat is schoon?