Last van kalkaanslag in het toilet? Zo kom je er vanaf

Ook in het geval van kalkaanslag in de sanitaire ruimte is voorkomen beter dan genezen, schreef SVS-Docent en Schoonmaakgoeroe Jaap Niezen onlangs in een artikel voor Service Management. Maar wat nu als het daarvoor te laat is, en het toilet al volledig onder de kalk zit?Volg Service Management op LinkedIn:

Kwastje is geen effectieve methode voor ontkalken

Kalkaanslag: voorkomen beter dan genezen
hoe verwijder je kalkaanslag

LEES HIER ALLES OVER KALKAANSLAG

“Dan heb je niet zo veel aan een dagelijkse toiletreiniger”, schreef Niezen. “Je zult dan echt een periodiek moeten uitvoeren: het ontkalken van het toilet. Tijdens de basisopleiding wordt de schoonmakers geleerd de pot in te zetten met een ‘kwastje’. Persoonlijk ben ik geen voorstander van deze manier van ontkalken omdat ik hem weinig effectief vind.”

Schuurspons met wit schuurgedeelte beste manier

Hoe doe je het dan wél? Niezen: “Het goed ontkalken van een toilet doe je met een schuurspons met een wit schuurgedeelte. Zorg ervoor dat je het waterniveau in de pot verlaagt. Maak de schuurspons nat, knijp hem uit tot druipvrij en doe wat van de ontkalker op de spons (denk hierbij goed aan de PBM’s). Schuur vervolgens de pot goed met het schuurgedeelte en het zuur. Laat het even inwerken, schuur nogmaals en spoel vervolgens door. Indien er sprake is van veel kalk in de toiletpot, dient deze handeling meerdere malen herhaalt te worden.”