De feiten en fabels rondom handalcoholgel

De  feiten en fabels rondom handalcoholgel

Over het nut en noodzaak van het reinigen van handen met alcoholgel en de producten die daarvoor verkrijgbaar zijn, is al heel wat gepubliceerd deze coronatijd. Het lijkt een makkelijke manier om de handen te reinigen, maar wanneer is het nou eigenlijk nodig en waaraan moet zo'n gel voldoen? Alpheios zet op haar website de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.Volg Service Management op LinkedIn:

Moet het überhaupt?

Op basis van de richtlijnen van RIVM, kunnen we de volgende regels stellen:

Als er op een locatie gelegenheid is tot het wassen van uw handen met water en zeep, waarbij met papieren handdoekjes kan worden afgedroogd, dan is dit voldoende.

Dit betekent dat de alcoholgel dient als back-up: wanneer er niet gewassen kan worden. De hele gedachte achter deze richtlijn is om onnodig gebruik van alcoholgel te voorkomen. Water en zeep bieden voldoende bescherming als iedereen zich houdt aan de bekende, algemene voorschriften. In heel veel gevallen is hierdoor het verstrekken van handalcohol overbodig.

>> Lees ook: Water en zeep of handgel: wat werkt beter tegen corona?

Toch handalcohol gebuiken?

Welke handgels voldoen dan, gebaseerd op de richtlijnen van het RIVM en het CTGB, om virussen te bestrijden?

  • Er is een vrijstelling verleend voor producten, waar normaal gesproken een toelating voor nodig is.
  • Ieder product met een alcoholpercentage tussen 70% en 85% en gemaakt op basis van ethanol of 2-propanol (isopropylalcohol) is geschikt voor virusbestrijding (en corona is een virus).
  • Dit product mag ingezet worden voor gebruik in een professionele omgeving.
  • De vorm waarin dit product wordt toegepast (vloeibaar of in gel vorm) maakt voor de werking niet uit, maar is puur voor het gebruiksgemak.

Op dit moment is er sprake van een vrijstelling voor gebruik voor al deze producten tot 9 september 2020. Alpheios verwacht dat deze vrijstelling verlengd wordt, mogelijk met 3 tot 6 maanden. Dit is echter niet zeker. Het advies is daarom niet té grote voorraden op te bouwen van producten die vallen onder deze tijdelijke vrijstelling (dus producten zonder toelating die wel voldoen aan deze kenmerken).

Bron: Alpheios

>> Lees ook: Handgels voldoen lang niet altijd aan de norm: ‘Je hebt geen idee wat je op je handen smeert’

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.