Moet het überhaupt?
Op basis van de richtlijnen van RIVM, kunnen we de volgende regels stellen:
Als er op een locatie gelegenheid is tot het wassen van uw handen met water en zeep, waarbij met papieren handdoekjes kan worden afgedroogd, dan is dit voldoende.
Dit betekent dat de alcoholgel dient als back-up: wanneer er niet gewassen kan worden. De hele gedachte achter deze richtlijn is om onnodig gebruik van alcoholgel te voorkomen. Water en zeep bieden voldoende bescherming als iedereen zich houdt aan de bekende, algemene voorschriften. In heel veel gevallen is hierdoor het verstrekken van handalcohol overbodig.
>> Lees ook: Water en zeep of handgel: wat werkt beter tegen corona?
Toch handalcohol gebuiken?
Welke handgels voldoen dan, gebaseerd op de richtlijnen van het RIVM en het CTGB, om virussen te bestrijden?
- Er is een vrijstelling verleend voor producten, waar normaal gesproken een toelating voor nodig is.
- Ieder product met een alcoholpercentage tussen 70% en 85% en gemaakt op basis van ethanol of 2-propanol (isopropylalcohol) is geschikt voor virusbestrijding (en corona is een virus).
- Dit product mag ingezet worden voor gebruik in een professionele omgeving.
- De vorm waarin dit product wordt toegepast (vloeibaar of in gel vorm) maakt voor de werking niet uit, maar is puur voor het gebruiksgemak.
Op dit moment is er sprake van een vrijstelling voor gebruik voor al deze producten tot 9 september 2020. Alpheios verwacht dat deze vrijstelling verlengd wordt, mogelijk met 3 tot 6 maanden. Dit is echter niet zeker. Het advies is daarom niet té grote voorraden op te bouwen van producten die vallen onder deze tijdelijke vrijstelling (dus producten zonder toelating die wel voldoen aan deze kenmerken).
Bron: Alpheios
>> Lees ook: Handgels voldoen lang niet altijd aan de norm: ‘Je hebt geen idee wat je op je handen smeert’