Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

Directeur medische zaken Redmer van Wijngaarden bij ArboNed meldde dat er in september gemiddeld 60 ziekmeldingen per 1000 werknemers waren, tegen 36 meldingen in augustus. "Als zoveel medewerkers tegelijk ziek zijn, kan dat voor flinke uitdagingen op de werkvloer zorgen." Het gemiddelde verzuim ging omhoog naar 4,6 procent. Dat is iets hoger dan een jaar geleden.

Aandacht voor basishygiëne

De toename van griepachtige klachten speelt volgens de arbodienstverleners vooral in sectoren waar binnen wordt gewerkt, waardoor mensen elkaar sneller kunnen besmetten. Van Wijngaarden adviseert werkgevers dan ook vooral meer aandacht te hebben voor de basishygiëne, zoals vaker handen wassen. Ook zouden medewerkers met zware verkoudheidsklachten zoveel mogelijk thuis moeten werken en is het goed om ruimtes vaker te luchten.

Lees meer:

Ruim helft mensen met uitnodiging griepvaccinatie liet zich vaccineren in 2023

Ruim helft mensen met uitnodiging griepvaccinatie liet zich...

In 2023 lag de vaccinatiegraad voor griep op 55 procent, in 2021 was deze 58 procent. Wat de pneumokokkenvaccinatie betreft werd 56 procent van de mensen die daartoe waren uitgenodigd door de huisarts daadwerkelijk gevaccineerd. Dit blijkt uit de jaarlijkse Monitor Vaccinatiegraad NPG (Nationaal Programma Grieppreventie) en NPPV (Nationaal Programma Pneumokokken Vaccinatie Volwassenen) van het Nivel, in opdracht van het RIVM.

Tijdelijk hoger risico op hartaanval na ernstige griep

Tijdelijk hoger risico op hartaanval na ernstige griep

Een infectie met het influenzavirus (griep) verhoogt tijdelijk het risico op een hartaanval, vooral bij personen zonder een eerdere ziekenhuisopname wegens hartproblemen. Dit blijkt uit een Nederlandse studie onder leiding van het UMC Utrecht onder ruim 23.000 volwassenen die tussen 2008 en 2019 een ernstige influenza-infectie hebben gehad.

Griepepidemie ten einde

Griepepidemie ten einde

De griepepidemie is ten einde. De epidemie begon dit jaar in de week van 15 januari en heeft in totaal negen weken geduurd. Er gaan nog een aantal virussen rond die luchtwegklachten geven, maar het aantal mensen dat met griepachtige klachten naar de huisarts gaat, ligt op basisniveau en nam vorige week verder af.

Griepepidemie houdt aan

Griepepidemie houdt aan

De griepepidemie die Nederland half januari in haar greep kreeg, is wel op haar retour maar nog steeds niet verdwenen. Deskundigen van gezondheidsinstituten Nivel en RIVM en van Erasmus MC zien het einde van de epidemie al een tijdje naderen, maar verdwijnen doet ze niet.