De Jonge: breed gebruik mondkapjes 'niet wenselijk'

De Jonge: breed gebruik mondkapjes 'niet wenselijk'

In tegenstelling tot België en Duitsland noemt Nederland het breed inzetten van mondkapjes 'niet wenselijk'. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) herhaalde het Nederlandse standpunt. Woensdag lieten beide buurlanden weten het gebruik van mondkapjes "dringend" aan te bevelen.Volg Service Management op LinkedIn:

De Jonge baseert zich op informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en dat ziet geen reden tot het breed dragen van mondkapjes. In de zorg daarentegen is het wel wenselijk. “We hebben een schaarste, dus de voorraad die we hebben moeten we zo goed mogelijk verdelen. Wij willen dat de mensen in de zorg ze gebruiken.”

Nut en noodzaak van mondkapje

Service Management schreef eerder al over het nut en de noodzaak van een mondkapje. Helpt dit daadwerkelijk tegen het coronavirus? Ook hadden we met hoogleraar infectieziekten en medisch microbioloog Andreas Voss van het Radboudumc en ziekenhuis CWZ in Nijmegen een gesprek over het nut van 1,5 meter afstand. “Binnen 1,5 meter vliegen meeste hoest- en niesdruppels rond.”

In België juist wel aanbevolen

Het dragen van mondkapjes ter bescherming tegen het coronavirus wordt juist aanbevolen voor inwoners van België in situaties waar geen 1,5 meter afstand kan worden gegarandeerd of waar veel mensen zijn. “Het dragen van stoffen mondmaskers zal een belangrijke rol gaan spelen bij de overgang naar een normale situatie”, zei premier Sophie Wilmès na afloop van een vergadering met de Nationale Veiligheidsraad en de leiders van de deelregeringen.

Vooral bedoeld om anderen tegen besmetting te beschermen

Het land gaat de productie van mondkapjes opvoeren, zei ze. België verlengt de coronamaatregelen met twee weken tot en met 3 mei. Ook in Duitsland komt er een “dringende” aanbeveling voor het dragen van mondkapjes in het lokale openbaar vervoer en in de detailhandel. De alledaagse mondkapjes zijn volgens de Belgische gezondheidsexperts die de regering adviseren vooral bedoeld om anderen tegen besmetting te beschermen. Daarnaast moeten dragers ook de andere anticoronamaatregelen opvolgen zoals afstand bewaren, de handen vaak wassen en hoesten en niezen in de elleboog. Speciale maskers die ook de drager zelf beschermen, moeten worden gereserveerd voor medisch personeel.

In New York: Geen afstand kunnen houden, dan neus bedekken

Inwoners van de staat New York met de gelijknamige metropool New York moeten hun mond en neus bedekken als zij hun woning verlaten en niet voldoende afstand tot anderen kunnen houden. Het mag een masker zijn of iets anders, maakte gouverneur Cuomo bekend. De maatregel gaat over drie dagen in, melden Amerikaanse media. Afstand bewaren kan moeilijk zijn in bijvoorbeeld het openbaar vervoer.

Alles na 28 april nog niet normaal

Mogelijk kunnen de strenge coronamaatregelen vanaf eind deze maand iets soepeler worden. Maar – als dat al mogelijk is – dan zal het beperkt zijn. Dat zei premier Mark Rutte na afloop van de bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb). Hij temperde de verwachtingen dat alles na 28 april weer “normaal” zal zijn. “De normale samenleving zoals we die hadden, zie ik zo snel niet terugkeren.” Dinsdag maakt het kabinet bekend wat de maatregelen na 28 april worden. “Het kan ook zijn dat we het hele pakket verder verlengen.”

Niet uitsluiten dat we op bepaalde punten stap terug zetten

Rutte benadrukte nogmaals dat hoe beter we ons aan de maatregelen houden, hoe groter de kans op een versoepeling “stap voor stap”. Maar “we moeten ook niet uitsluiten dat we op bepaalde punten mogelijk weer een stap terug moeten zetten”. Hij complimenteerde iedereen nogmaals die tijdens het afgelopen weekeinde netjes binnen was gebleven, ondanks het lekkere weer. “Alleen op die manier houden we de situatie in de ziekenhuizen onder controle.” Rutte zei tijdens de persconferentie woensdag dat zijn belangrijkste boodschap is en blijft: hou vol.


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus


Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.