Blog Ronald Bruins: Het gaat het de goede kant op, maar ook voor de schoonmaak?

Blog Ronald Bruins: Het gaat het de goede kant op, maar ook voor de schoonmaak?

Het lijkt de goede kant op te gaan met het coronavirus. Nog niet met het aantal besmettingen, maar wel met het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij komt verheugend nieuws over de komst van vaccins, die in de Verenigde Staten zelfs al in december worden toegediend. Spanje houdt het op januari. Volg Service Management op LinkedIn:

Onze gezondheidsminister Hugo de Jonge is door het noemen van het eerste kwartaal van 2021 voorzichtiger. Dan komen die vaccins alleen nog beschikbaar voor ouderen en kwetsbaren. Maar met het vaccineren van die groepen, vervalt het belangrijkste argument voor talloze maatregelen. Immers, de kwetsbaren in de samenleving zijn beschermd. Dat wil niet zeggen dat er niemand meer in het ziekenhuis zal belanden door het ziektebeeld Covid-19.

>> Lees ook: Blog Maurice Rutgrink: Post Corona Tijdperk

Handen schudden hoeft voorlopig niet terug te komen

Vraag doemt op

Belangrijk daarom zal naar mijn mening blijven dat we hygiënemaatregelen zelf handhaven. Handen schudden hoeft voorlopig niet terug te komen, evenals de drie zoenen. Anderhalve meter kan in mijn ogen pas verdwijnen als het overgrote deel van de bevolking is gevaccineerd. Of dat laatste gaat gebeuren is nog maar de vraag. Ik zie, zelfs bij mijn kapper, de vraag opdoemen of het wel verstandig is om te vaccineren.

Dat is op zich een terechte vraag, maar tegelijkertijd is het ook duidelijk dat in het normale proces van het ontwikkeling van een vaccin geen stap is overgeslagen. De wetenschap heeft in de ontwikkeling de afgelopen maanden abnormaal veel werk gestoken en er is een dusdanige hoeveelheid geld beschikbaar gekomen zodat het vaccin in korte tijd kon worden ontwikkeld.

>> Lees ook: Healthcare Cleaning Forum: meet kwaliteit van cruciale hygiëne in zorg

Minder kantoorruimte

Ik ben benieuwd naar het vervolg in de schoonmaakbranche. Een onderzoek laat zien dat medewerkers die vóór de corona-uitbraak gemiddeld 0,7 dag per week thuiswerkten, nu denken gemiddeld 1,7 dag thuis te gaan werken. Dat vermindert de behoefte aan kantoorruimte en dat gaat over ruimtes die niet meer schoongemaakt hoeven te worden. Die kantoorruimte kon wel eens omgebouwd gaan worden naar huizen, want daar is een schreeuwend tekort aan.

>> Lees ook: Anderhalvemetereconomie: 1,2 miljoen bureaus minder schoon te maken

Handenwassen? Daar waren we als Nederlanders smeerpoetsen in

Mensen vergeten snel

Ik ben ook benieuwd of het hygiënebewustzijn op een hoog niveau blijft als we eenmaal zijn gevaccineerd. De drie kussen konden wel eens als eerste verdwijnen. De handdruk twijfel ik nog over. Wellicht dat dat een boks wordt. En het handenwassen? Daar waren we als Nederlanders smeerpoetsen eerste klas in. Dat laten we hopelijk achter ons. Want handen dertig seconden wassen met water en zeep helpt ons niet alleen tijdens corona, maar ook tijdens komende griepgolven. Daarin kan 1,5 meter ons ook helpen, zonder er altijd te spastisch over te doen.

>> Lees ook: Nieuwe hygiënestandaard vraagt om innovatieve oplossingen

Het wordt een booming zomer

Ik zie voor de horeca, de reisorganisaties en festivals een enorme opkomst voor me. Booming. Ineens. Deze zomer. Net zo snel als het virus opkwam. Virusfeesten worden een begrip. We gaan massaal inhalen wat we gemist hebben totdat we er weer klaar mee zijn. Dan hoop ik toch dat er iets is blijven hangen van dat hygiënebewustzijn. Zodat we in elk geval geen smeerpoetsen meer tegenkomen. Echter, ik vrees dat ons hygiënegeheugen er één is van de korte termijn. Dan is het aan schoonmaakprofessionals om hen te herinneren dat er ook andere tijden waren.

Ronald Bruins is hoofdredacteur Service Management

>> Lees ook: ‘Schoonmaak moet prioriteit blijven’

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.