Hoogleraar: "Deeltjes hoestbui na een kwartier nog steeds aanwezig"

Hoogleraar: "Deeltjes hoestbui na een kwartier nog steeds aanwezig"

"Als iemand in een lift een hoestbui heeft gehad, dan zijn kleine druppeldeeltjes een kwartier later nog steeds aanwezig. Wanneer de liftdeuren open zouden blijven staan, duurt het altijd nog zo'n twee minuten voordat die heel fijne risicodruppels uit de lucht verdwenen zijn." Dat stelt Daniel Bonn, hoogleraar complexe vloeistoffen, in het tv-programma EenVandaag.Volg Service Management op LinkedIn:

Bonn is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en adviseert niet in een lift te stappen maar de trap te nemen, als dat mogelijk is. “Een ziekenhuislift waarin coronapatiënten worden vervoerd, daar zou ik al helemaal niet in gaan staan.”


Lees ook: Binnen 1,5 meter vliegen meeste hoest- en niesdruppels rond


Risicodruppels leiden tot besmetting

Gezondheidsinstituut RIVM onderschrijft volgens hem dat de risicodruppeltjes tot besmetting leiden, maar heeft het beleid daar niet op aangepast. “Dat vind ik raar, juist omdat het RIVM als uitgangspunt ‘Better safe than sorry’ hanteert. Door zangkoren, carnaval, kerkdiensten en après-ski zijn toch een heleboel besmettingen geweest.”

Op de hoogte van onderzoek naar ventilatie

Het RIVM gaat uit van besmetting via grote druppels, daarom moeten we anderhalve meter afstand houden. Volgens Bonn is het instituut op de hoogte van het onderzoek naar ventilatie. “Via uitingen die zijn gedaan in kranten is wel duidelijk dat ze ons onderzoek hebben gelezen.”

Druppels kunnen diep in je longen komen

Als mensen praten, zingen of hoesten komen er altijd druppeltjes vrij. “Het gevaar van die kleine druppeltjes is dat ze diep in je longen kunnen komen. Als een coronapatiënt in een lift hoest, blijft dat dus nog heel lang besmettelijk.” Bonn adviseert om vooral buiten op het terras te gaan zitten en niet binnen. Ook geeft hij als advies thuis en op het werk ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten voor de broodnodige ventilatie. “Als de ramen op je werkplek open kunnen tenminste.”


Lees ook: RIVM: Klimaatinstallaties hebben geen aantoonbare invloed op verspreiden coronavirus


Tamelijk succesvol in bestrijden coronavirus

In een reactie laat het RIVM weten dat “als aerogene verspreiding – door de lucht – een heel grote rol speelde, zoals bij mazelen of waterpokken, de aanpak in ziekenhuizen had geleid tot een grote uitbraak van corona”. “Die is uitgebleven. We zijn zelfs tamelijk succesvol in het bestrijden van dit virus”, aldus een woordvoerder.

“Hoe infectieus, hoe besmettelijk, zijn die kleine druppeltjes voor de verspreiding van corona, daar gaat het om. Het RIVM zegt niet dat er helemaal geen aerogene verspreiding plaatsvindt, maar de grote bulk komt van grote druppels, niet van kleine”, zegt de woordvoerder.

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.