Hoogleraar infectiepreventie Voss over coronacrisis: "Het is topsport voor de schoonmaak"

Hoogleraar infectiepreventie Voss over coronacrisis: "Het is topsport voor de schoonmaak"

Het is tijdens deze coronacrisis topsport voor de schoonmaak, ziet Andreas Voss, hoogleraar Infectiepreventie van de ziekenhuizen Radboudumc en CWZ. "Terwijl schoonmakers zich in veel gevallen toch onzeker voelen."Volg Service Management op LinkedIn:

Het is een uitbraak van een virus waarin druppelcontact de hoofdrol speelt, begint Voss het gesprek. Hij leidt op dit moment een enorm druk bestaan. “In mijn ziekenhuizen maken we drie keer op een dag schoon, daar waar dat voorheen één keer per dag was. Nog naast de desinfectie van ruimtes van coronapatiënten. Het is daardoor topsport voor de schoonmaak, waarbij er ook problemen ontstaan. De focus ligt op de intensive care, spoedeisende hulp, de COVID-afdeling en de medische medewerkers, terwijl schoonmakers de basis voor hen leggen om hun werk goed te kunnen doen. Soms mis ik richting de schoonmakers de kennis en aansturing, waardoor schoonmakers onzeker zijn over wat wel en niet kan en mag.”

Soms mis ik richting de schoonmakers de kennis en aansturing, waardoor schoonmakers onzeker zijn over wat wel en niet kan en mag

Schoonmakers staan minder hoog op de prioriteiten-lijst

Schoonmakers komen in hoogte van prioriteit achteraan, stelt Voss. “Terwijl ze net zo belangrijk zijn en net zo hard werken. Maar er ontbreekt wat aan de informatievoorziening. Schoonmakers trekken bijvoorbeeld per kamer een nieuw mondkapje aan, terwijl dat niet op alle kamers hoeft omdat er geen aerosole handelingen plaatsvinden. Dat is zonde van je persoonlijke beschermingsmiddelen.” Het zou volgens Voss goed zijn als schoonmaakbedrijven in de zorg hun medewerkers goed opleid en en experts in infectiepreventie en schoonmaken in zorginstellingen ter beschikking stellen. “Schoonmakers kijken niet elke dag Nieuwsuur of betrekken niet overal hun informatiebronnen. Er heerst daarom een informatieachterstand. Dat is iets waar de schoonmaaksector zelf iets aan kan doen.”

Het gaat verder dan 28 april

Wat verwacht Voss over het verdere vervolg van de virusuitbraak? “Ik heb geen grote glazen bol, maar ik denk dat het verdergaat dan de nu afgekondigde maatregelen die tot en met 28 april strekken. Het gaat in de periode tot dan zoals het nu gaat. In mei zitten we zeker niet in een normale situatie. Wellicht dat de ziektegetallen lager zijn, maar dan zijn er nog steeds risico’s die beheerst moeten worden. In mei is naar verwachting wel het nijpende tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen opgelost. Niet door elders in te kopen, maar door in korte tijd een productieketen op te trekken in Nederland. Ik zie dat daar hard aan wordt gewerkt.”

Hopen dat tweede golf minder hoog wordt

Eerder gaf Voss tegen dagblad De Gelderlander aan zelf pas in juni weer nieuwe afspraken te maken. “Als het loopt zoals bij de Spaanse griep in 1918 dan krijgen we tussen juni en oktober significant minder patiënten en kunnen de ziekenhuizen iets tot rust komen. En dan moet je hopen dat de tweede golf iets minder hoog wordt.’’ Voss zat 27 maart bij Omroep Gelderland aan tafel. Daar gaf hij aan dat zijn dagelijkse werkelijkheid er op dit moment totaal anders uitziet. “Normaal schrijf je een infectiepreventie-protocol, en dan ben je voor twee jaar klaar. Op dit moment hebben we al de achttiende versie van ons corona-protocol. Het is constant roeien met de riemen die er zijn en aanpassen aan de situatie die er is. Het is compleet andere infectiepreventie dan gewoon.”

Andreas Voss zat 27 maart bij Omroep Gelderland aan tafel

Hoogleraar werkt mee aan onderzoek naar vaccin

De hoogleraar werkt op dit moment mee aan onderzoek naar een vaccin tegen het coronavirus. “Dat vaccin moet je afweer verbeteren, waardoor er minder mensen ziek worden.” Dat wordt volgens hem eerst onderzocht bij mensen die in de hogere risicogroep vallen. “Maar als we aan kunnen tonen dat het werkt, kan het ook breder worden ingezet. Het is eigenlijk een bestaand vaccin tegen tuberculose dat momenteel bij de eerste mensen in tien centra in Nederland wordt onderzocht. Dat oude vaccin dat eerder al bij mensen is ingezet, is breed beschikbaar, maar moeten we dus eerst onderzoeken. Mochten na een paar maanden de resultaten goed zijn, dan kunnen we het snel breed inzetten. Bijvoorbeeld bij een eventuele tweede golf van het coronavirus.”

Betere samenwerking infectiepreventie en schoonmaak

Service Management sprak Voss eerder, in aanloop naar de Interclean van 2018. Hij hield daar een pleidooi voor een betere samenwerking tussen de disciplines infectiepreventie en schoonmaak. Wat is daarvan terechtgekomen? “Nu, niet veel. Het is nu veel te hectisch. Dat moet opgepakt worden en deze coronacrisis laat zien dat het belang groter is geworden. Maar om nu die samenwerking te intensiveren is een fout moment. Iedereen in gezondheidsinstellingen doet zijn best om zaken op te lossen. Later kijken we naar de meer structurele zaken, zoals de samenwerking tussen infectiepreventie en schoonmaak.”


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus


Blog Marc Van Ranst: "Je beseft het pas echt als je ziet hoe virussen zich via de lucht verspreiden"

Blog Marc Van Ranst: "Je beseft het pas echt als je ziet hoe virussen...

Ik word altijd getroffen door de reactie van mensen als ze zien hoe virussen zich verspreiden via de lucht die we inademen. Het zorgt vaak voor een echt besefmoment. Ik gebruik een zwarte achtergrond en speciaal licht, waardoor we de deeltjes in de lucht daadwerkelijk kunnen zien vliegen. Wetenschap kan ingewikkeld zijn, maar de impact van hoest en verkoudheid is iets waar we ons allemaal mee kunnen identificeren.

Blog Mark Wilcox en Frédéric Barbut: Beste praktijkvoorbeeld voor handdrogen in ziekenhuizen

Blog Mark Wilcox en Frédéric Barbut: Beste praktijkvoorbeeld voor...

Specialisten op het gebied van infectiebeheersing professoren Mark Wilcox en Frédéric Barbut, waren elk prominente figuren in het beheer van de Covid-19-pandemie in hun respectievelijke landen en op Europees niveau. Hun onderzoek naar de beste manier voor het drogen van handen, uitgevoerd in toiletruimtes van ziekenhuizen in Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië, beïnvloedt overheidsbeleid over de hele wereld.

Tijdelijk hoger risico op hartaanval na ernstige griep

Tijdelijk hoger risico op hartaanval na ernstige griep

Een infectie met het influenzavirus (griep) verhoogt tijdelijk het risico op een hartaanval, vooral bij personen zonder een eerdere ziekenhuisopname wegens hartproblemen. Dit blijkt uit een Nederlandse studie onder leiding van het UMC Utrecht onder ruim 23.000 volwassenen die tussen 2008 en 2019 een ernstige influenza-infectie hebben gehad.

Blog Frédéric Barbut (ETS): Waarom ze in toiletruimtes in Franse ziekenhuizen papieren handdoeken gebruiken

Blog Frédéric Barbut (ETS): Waarom ze in toiletruimtes in Franse...

We dragen allemaal vele miljoenen bacteriën op onze handen dragen: Tussen de 100 en één miljoen per vierkante centimeter huid. Veel van deze bacteriën komen van nature voor, samen met schimmels en virussen. Ze zijn normaal gesproken onschadelijk, oftewel niet pathogeen. Ze staan bekend als residente flora en kunnen zelfs nuttig zijn bij het beschermen tegen infecties. De veel voorkomende zijn onder andere Staphylococcus en Micrococcus.