Oplossing voor corona besmettingsrisico via stempotloden tijdens verkiezingen

Oplossing voor corona besmettingsrisico via stempotloden tijdens verkiezingen

Volgend jaar maart worden de Tweede Kamerverkiezingen gehouden. Gemeenten en de overheid zijn momenteel druk bezig met de voorbereidingen om de verkiezingen veilig te organiseren in coronatijd. Zij staan voor een aantal grote uitdagingen, zoals het corona besmettingsrisico via stempotloden.Volg Service Management op LinkedIn:

Er mogen dertien miljoen Nederlanders stemmen in maart. De stempotloden worden tijdens de verkiezing door honderden mensen aangeraakt. Om het corona besmettingsrisico via stempotloden te verlagen, adviseert het RIVM stempotloden gedurende de dag te reinigen.

Waarom geen eigen stempotlood?

Een aantal gemeenten zijn van plan om iedereen een eigen stempotlood te geven. Echter als alle gemeenten in Nederland dit doen zorgt dat voor een grote financiële en ecologische voetafdruk. Er zijn dan zo’n 12,5 miljoen potloden extra nodig. De kosten om deze in te kopen liggen op €1.500.000,-. Dat is 100 keer meer dan voorgaande jaren. Hiervoor moeten ook nog eens 75 extra bomen gekapt worden die jaarlijks 1650 kilo CO2 absorberen. Deze CO2 opname kan gecompenseerd worden, maar hiervoor moeten bijna 300 jonge bomen worden geplant.

De ecologische voetafdruk wordt nog groter als er gekeken wordt naar de energie die het kost om de potloden naar Nederland te halen, en binnen Nederland weer te distribueren naar de duizenden stemlocaties. Naast het milieuaspect, krijgen de gemeenten te maken met logistieke problemen. De stemmers kunnen namelijk zelf kiezen bij welke stemlocatie ze gaan stemmen. Nathan Talahatu, woordvoerder van THP licht toe: “Hoeveel potloden leg je waar neer? Dat is vooraf niet goed in te schatten. De keuze is dan: risico lopen op tekort aan potloden of iedere stemlocatie voorzien van honderden extra potloden wat zorgt voor nóg meer belasting van het milieu.”

Potloden desinfecteren met UV-C straling

Een milieuvriendelijkere, maar toch veilige optie is om de gebruikte stempotloden te desinfecteren met UV-C lichttechniek. Talahatu vervolgt: “Door bacteriën, schimmels en virussen bloot te stellen aan UV-C licht wordt 99.999% gedood. Deze techniek is wetenschappelijk onderbouwd. Ook het corona-virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, wordt geëlimineerd door UV-C straling.”

Het Arnhemse bedrijf THP heeft UV-C lichttechniek verwerkt in een UV-C desinfectie box. Deze box kan op 20 stempotloden tegelijkertijd worden geplaatst om deze binnen 30 seconden te desinfecteren. THP hoopt meer gemeenten deze milieuvriendelijkere oplossing te kunnen aanbieden, zodat Nederland met een veilig gevoel kan gaan stemmen in maart.

Lees ook:

Blog André de Reus: Nederlandse schoonmaakkennis internationaal ingezet

Blog André de Reus: Nederlandse schoonmaakkennis internationaal...

Het Europese Erasmus+ programma voorziet in allerlei onderzoeken en studies voor een groot aantal belangrijke maatschappelijke activiteiten. Zo werd Nederland, met SVS-opleidingen als regie, betrokken bij twee langdurige onderzoeken, namelijk 'Ergonomisch werken in de schoonmaaksector' en 'Veilig schoonmaken tijdens een pandemie'.

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.