Er mogen dertien miljoen Nederlanders stemmen in maart. De stempotloden worden tijdens de verkiezing door honderden mensen aangeraakt. Om het corona besmettingsrisico via stempotloden te verlagen, adviseert het RIVM stempotloden gedurende de dag te reinigen.
Waarom geen eigen stempotlood?
Een aantal gemeenten zijn van plan om iedereen een eigen stempotlood te geven. Echter als alle gemeenten in Nederland dit doen zorgt dat voor een grote financiële en ecologische voetafdruk. Er zijn dan zo’n 12,5 miljoen potloden extra nodig. De kosten om deze in te kopen liggen op €1.500.000,-. Dat is 100 keer meer dan voorgaande jaren. Hiervoor moeten ook nog eens 75 extra bomen gekapt worden die jaarlijks 1650 kilo CO2 absorberen. Deze CO2 opname kan gecompenseerd worden, maar hiervoor moeten bijna 300 jonge bomen worden geplant.
De ecologische voetafdruk wordt nog groter als er gekeken wordt naar de energie die het kost om de potloden naar Nederland te halen, en binnen Nederland weer te distribueren naar de duizenden stemlocaties. Naast het milieuaspect, krijgen de gemeenten te maken met logistieke problemen. De stemmers kunnen namelijk zelf kiezen bij welke stemlocatie ze gaan stemmen. Nathan Talahatu, woordvoerder van THP licht toe: “Hoeveel potloden leg je waar neer? Dat is vooraf niet goed in te schatten. De keuze is dan: risico lopen op tekort aan potloden of iedere stemlocatie voorzien van honderden extra potloden wat zorgt voor nóg meer belasting van het milieu.”
Potloden desinfecteren met UV-C straling
Een milieuvriendelijkere, maar toch veilige optie is om de gebruikte stempotloden te desinfecteren met UV-C lichttechniek. Talahatu vervolgt: “Door bacteriën, schimmels en virussen bloot te stellen aan UV-C licht wordt 99.999% gedood. Deze techniek is wetenschappelijk onderbouwd. Ook het corona-virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, wordt geëlimineerd door UV-C straling.”
Het Arnhemse bedrijf THP heeft UV-C lichttechniek verwerkt in een UV-C desinfectie box. Deze box kan op 20 stempotloden tegelijkertijd worden geplaatst om deze binnen 30 seconden te desinfecteren. THP hoopt meer gemeenten deze milieuvriendelijkere oplossing te kunnen aanbieden, zodat Nederland met een veilig gevoel kan gaan stemmen in maart.