Toilet-ambtenaar in Utrecht

Toilet-ambtenaar in Utrecht

De wc's van gemeentelijke gebouwen in Utrecht worden steeds meer opengesteld voor voorbijgangers. De gemeente wil in het centrum om de 250 meter een behoorlijk openbaar toilet creëren. Volg Service Management op LinkedIn:

Om dit te bereiken moeten ook buurtcentra, sportzalen en zwembaden hun ’kleinste kamertjes’ beschikbaar stellen. Daarnaast is de gemeente van plan een heuse toilet-ambtenaar aan te nemen. Dat blijkt uit het actieplan Utrecht op Gemak waarover De Telegraaf schrijft.

HogeNood-app

De Utrechtse binnenstad, Hoog Catharijne en het stationsgebied telden afgelopen jaar 64 openbare toiletvoorzieningen die zijn aangemeld bij de HogeNood-app. De toiletten zijn te vinden in winkels, hotels, de Jaarbeurs, het Centraal Museum en het politiebureau. Voorbijgangers mogen al langer op de bril plaatsnemen in het Stadskantoor en het Stadhuis, maar de wc’s in gemeentelijke gebouwen waren lange tijd uitsluitend toegankelijk voor ambtenaren.

Wethouder Kees Diepeveen en zijn team hebben afgelopen jaar 33 gemeentepanden aangewezen die mogelijk de deuren kunnen openen. “Alle locaties in het centrum, vijftien in totaal, hebben we inmiddels benaderd. Dit heeft vorig jaar al geleid tot de openstelling van de toiletten in zeven gemeentelijke gebouwen”, aldus Diepeveen.

Lees ook:

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.

Leroy Ranglek en Joseph Nickisch richten Bamboi op: "Bamboe moet perceptie toiletpapier veranderen"

Leroy Ranglek en Joseph Nickisch richten Bamboi op: "Bamboe moet...

Duurzaam toiletpapier, gemaakt van 100 procent bamboe: Bamboi wil dat dit het 'nieuwe normaal' wordt. Begin dit jaar werd het bedrijf van Leroy Ranglek en Joseph Nickisch uitgeroepen tot winnaar van de CSU Smart Solution of the Year-award. "Als je vanuit je basisbehoeftes al de juiste en duurzame keuze maakt, ga je daar in de rest van je leven ook op letten."

44 procent voelt zich angstig bij gebruik openbare sanitaire ruimtes 

44 procent voelt zich angstig bij gebruik openbare sanitaire ruimtes

Uit internationaal onderzoek van Tork (Verenigde Staten, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland) blijkt dat bijna de helft van de respondenten (44 procent) zich angstig voelt bij het gebruik van openbare sanitaire ruimtes. Zij voelen zich niet veilig en nemen minder graag deel aan sociale activiteiten in het openbaar om openbare sanitaire ruimtes te vermijden.

Trends voor het kleinste kamertje: "De mogelijkheden zijn eindeloos" 

Trends voor het kleinste kamertje: "De mogelijkheden zijn eindeloos"

Het kleinste kamertje, maar absoluut niet het saaist. In de toiletruimte vindt een wereld aan innovatie plaats. De hoogste hygiënestandaard, duurzaamheid, digitalisering. Afgelopen Interclean Amsterdam proefden we er al aan met een hele hal vol sanitair. Maar wat zijn nu echt de toilettrends van dit moment? Ineke van den Bemt, Regional Segment Marketing Manager Commercial & Public Interest bij Tork, en Gaston Plantaz, head of Sales Steering, Marketing & Business Development bij CWS Hygiene Nederland, praten ons bij.