Wereld Handenwasdag: eigen belang voorop?

Vandaag is het Wereld Handenwasdag, een goed moment om even stil te staan bij handhygiëne. Driekwart van de mensen wast vandaag de dag vaker zijn handen dan vóór de COVID-19 pandemie. Maar dat is niet uit zorg voor anderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 73 procent van de Nederlanders zijn handen wast voor de eigen veiligheid. Slechts 23 procent doet dit om de ander te beschermen. Ook blijkt dat vrouwen hun handen secuurder én anders wassen dan mannen. Volg Service Management op LinkedIn:

Het recent uitgevoerde wereldwijde onderzoek van Essity heeft als doel het bewustzijn rondom hygiëne, gezondheid en welzijn te vergroten. Dit jaar is er speciale aandacht voor veranderingen in gedrag als gevolg van COVID-19. Zo geeft tweederde van de respondenten aan de manier van handen wassen te hebben veranderd en in totaal driekwart van de respondenten zegt tegenwoordig vaker hun handen te wassen dan vóór de uitbraak van de pandemie. Maar is het genoeg?

>> Lees ook: Water en zeep of handgel: wat werkt beter tegen corona?

Voor wie was je je handen?

Handhygiëne is essentieel bij het bestrijden van ziekten en in tijden als deze dus extra belangrijk. Gelukkig bevestigt tweederde van de wereldwijd 15.000 ondervraagden een positieve verandering in hun gedrag omtrent handhygiëne. 77 procent van de respondenten geeft aan hun handen te wassen om zichzelf te beschermen. (In Nederland ligt dit percentage op 73 procent.) Zo wast een meerderheid (78 procent) hun handen na een bezoek aan een openbare ruimte, terwijl minder dan de helft (38 procent) dit doet voordat ze een openbare ruimte betreden. Een teken dat mensen zich meer zorgen maken zelf besmet te raken, dan over het feit dat ze mogelijk een ander besmetten.

>> Lees ook: Handgels voldoen lang niet altijd aan de norm: “Je hebt geen idee wat je op je handen smeert”

Vrouwen als rolmodel

Er is verschil te zien in hoe en wanneer mannen en vrouwen hun handen wassen. Zo wassen veel vrouwen (80 procent, tegenover 70 procent van de mannen) hun handen na het niezen of het neussnuiten. Ook buitenshuis zijn vrouwen voorzichtig: 84 procent geeft aan hun handen te wassen na het aanraken van ‘vreemde’ oppervlakken zoals deurklinken en trapleuningen. Bij mannen doet 76 procent dit.

Handhygiëne heeft invloed op de bedrijfsreputatie

De manier waarop wordt omgegaan met handhygiëne in publieke ruimten is nu essentieel geworden om klanten zich veilig en op hun gemak te laten voelen. Tijdens COVID-19 zijn de verwachtingen ten aanzien van de hygiënestandaarden toegenomen. Zes op de tien respondenten zegt hogere hygiëneverwachtingen te hebben van restaurants en cafés en hetzelfde percentage voelt zich veiliger bij het kennen van de details over handhygiëneprotocollen in openbare ruimten.

In totaal is 81 procent van de respondenten het eens of sterk eens met de stelling: “Ik verwacht dat openbare sanitaire voorzieningen nu een veiligere hygiëneomgeving zullen bieden dan vóór COVID-19”.

Lees meer:

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.