Het recent uitgevoerde wereldwijde onderzoek van Essity heeft als doel het bewustzijn rondom hygiëne, gezondheid en welzijn te vergroten. Dit jaar is er speciale aandacht voor veranderingen in gedrag als gevolg van COVID-19. Zo geeft tweederde van de respondenten aan de manier van handen wassen te hebben veranderd en in totaal driekwart van de respondenten zegt tegenwoordig vaker hun handen te wassen dan vóór de uitbraak van de pandemie. Maar is het genoeg?
>> Lees ook: Water en zeep of handgel: wat werkt beter tegen corona?
Voor wie was je je handen?
Handhygiëne is essentieel bij het bestrijden van ziekten en in tijden als deze dus extra belangrijk. Gelukkig bevestigt tweederde van de wereldwijd 15.000 ondervraagden een positieve verandering in hun gedrag omtrent handhygiëne. 77 procent van de respondenten geeft aan hun handen te wassen om zichzelf te beschermen. (In Nederland ligt dit percentage op 73 procent.) Zo wast een meerderheid (78 procent) hun handen na een bezoek aan een openbare ruimte, terwijl minder dan de helft (38 procent) dit doet voordat ze een openbare ruimte betreden. Een teken dat mensen zich meer zorgen maken zelf besmet te raken, dan over het feit dat ze mogelijk een ander besmetten.
>> Lees ook: Handgels voldoen lang niet altijd aan de norm: “Je hebt geen idee wat je op je handen smeert”
Vrouwen als rolmodel
Er is verschil te zien in hoe en wanneer mannen en vrouwen hun handen wassen. Zo wassen veel vrouwen (80 procent, tegenover 70 procent van de mannen) hun handen na het niezen of het neussnuiten. Ook buitenshuis zijn vrouwen voorzichtig: 84 procent geeft aan hun handen te wassen na het aanraken van ‘vreemde’ oppervlakken zoals deurklinken en trapleuningen. Bij mannen doet 76 procent dit.
Handhygiëne heeft invloed op de bedrijfsreputatie
De manier waarop wordt omgegaan met handhygiëne in publieke ruimten is nu essentieel geworden om klanten zich veilig en op hun gemak te laten voelen. Tijdens COVID-19 zijn de verwachtingen ten aanzien van de hygiënestandaarden toegenomen. Zes op de tien respondenten zegt hogere hygiëneverwachtingen te hebben van restaurants en cafés en hetzelfde percentage voelt zich veiliger bij het kennen van de details over handhygiëneprotocollen in openbare ruimten.
In totaal is 81 procent van de respondenten het eens of sterk eens met de stelling: “Ik verwacht dat openbare sanitaire voorzieningen nu een veiligere hygiëneomgeving zullen bieden dan vóór COVID-19”.