André Kuipers had iedere zaterdag schoonmaakdienst in de ruimte

André Kuipers had iedere zaterdag schoonmaakdienst in de ruimte

In het programma Smaakmakers op NPO radio 1 legt astronaut André Kuipers onder andere uit hoe het Internationaal Space Station (ISS) wordt gestofzuigd. "Schoonmaken was een belangrijke taak aan boord." Volg Service Management op LinkedIn:

Kuipers, die ook arts is, vertelt dat het immuunsysteem van astronauten minder goed werkt door de gewichtloosheid. Daarbij zitten ze dicht op elkaar in een gesloten ruimte, waarin bacteriën goed gedijen. “Je moet echt voorkomen dat er een kleine epidemie aan boord ontstaat.” Als schoonmaakprofessional weten we wat dat betekent: op de hygiëne letten en dus goed schoonmaken!

Iedere zaterdag schoonmaakdag

Maar zo makkelijk is dat niet in de ruimte, er is bijvoorbeeld geen kraan met water aanwezig. Het ISS beschikt over een speciale stofzuiger om deeltjes uit de lucht te zuigen. Ook werden iedere zaterdag alle handvatten en oppervlakken gereinigd: “Dat was heel moeilijk, vooral in het Russische deel”, aldus Kuipers. “Alle muren zijn van Velcro, dat is heel makkelijk omdat je al je spullen daaraan kunt vastplakken zodat ze niet weg zweven, maar het is lastig schoonmaken.”

Hygiëne is essentieel

Door het ontbreken van een kraan is ook persoonlijke hygiëne ook een uitdaging. “Als je naar het toilet gaat, moet je heel goed met alcoholdoekjes je handen schoonmaken. Dus het is best een issue.”

Door corona zijn veel mensen nu meer gefocust zijn op hygiëne, Kuipers herkent dat dit niet altijd zo was. “Ik moet mijn kinderen wel duizend keer zeggen ‘ga je handen wassen’, maar dat is wel heel essentieel, vooral als je met eten bezig bent. Maar een hoop mensen hebben dat blijkbaar niet meer door, hoe belangrijk hygiëne is.”

Bron: NPO radio 1

Lees ook:

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.