“Ik stond iemand te opereren die waarschijnlijk corona had en ontdekte dat mijn team echt bang was”, vertelt Muijs aan Trouw. “Ik dacht: stel dat mijn verpleegkundigen uitvallen en op de intensive care belanden, dan hebben die meer rugdekking en steun nodig dan ikzelf.” Specialisten hebben doorgaans genoeg financiële middelen en kunnen zich goed verzekeren, maar een arts in opleiding of verpleegkundige heeft dat niet, ontdekte hij. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat inmiddels al 22 zorgverleners zijn overleden als gevolg van corona. Nog eens 766 van hen werden in het ziekenhuis opgenomen.
Mensen die het hards getroffen worden
Via donaties van particulieren en organisaties haalde ZWiC ruim 4,3 miljoen euro op. Het ministerie van volksgezondheid voegde daar onlangs 10 miljoen euro aan toe. De doelstelling staat op 20 miljoen euro. Het fonds keerde tot nu aan 52 mensen een vast bedrag uit: eenmalig 30.000 euro na een ic-opname en 50.000 euro aan nabestaanden van mensen die eraan zijn overleden.
In eerste instantie kon alleen ziekenhuispersoneel van covidafdelingen er aanspraak op maken, maar al vlot breidden ze uit naar verzorgenden, ambulancepersoneel en thuiszorgmedewerkers. En nu dus voor alle medewerkers die coronazorg mogelijk maken. “Hoezo zou je alleen zorgverleners schenken?”, reageert Muijs. “Schoonmakers, baliemedewerkers, diëtisten of laboranten werken net zo hard voor die patiënt. Ons fonds draait juist om de mensen die het hardst getroffen worden, ook financieel. Wel moet je aannemelijk maken dat je op je werkplek besmet bent geraakt en intensief in de buurt was bij coronapatiënten.”
Wie wel of geen schenking krijgt, beslissen de chirurgen niet zelf, dat doet een speciale beoordelingscommissie. Voorzitter van die commissie is verzekeringsarts Rob Kok: “De criteria zijn klip en klaar: iemand moet op de intensive care hebben gelegen of zijn overleden. Tot nu toe hebben we met pijn in het hart twaalf aanvragen moeten afwijzen.”
‘Het was troostend elke dag de schoonmaker te zien op de ic’
Verzorgende Irene Bollee (50) uit Elburg ontving 30.000 euro van ZWIC. Ze lag elf dagen op de ic tijdens de eerste coronagolf en is nog aan het revalideren. “Vanwege mijn astma was ik vanaf dag één bang om corona te krijgen. Ik werk als verzorgende in een verpleeghuis in Deventer en in die eerste weken waren er te weinig beschermende middelen beschikbaar. Een deel van mijn team raakte besmet, maar ik belandde als enige op de intensive care. Angstige dagen. Ik was erg bang dat ik het niet zou redden”, vertelt ze aan Trouw.
Via een collega kwam ze in aanraking met ZWiC. Ze gebruikt de vergoeding voor vervoerskosten en om inkomsten te compenseren die ze mist nu ze geen onregelmatigheidstoeslag meer ontvangt. De rest staat op de spaarrekening. “Voor het geval ik niet meer volledig kan werken.”
Bollee is blij te horen dat nu ook ondersteunend personeel in aanmerking komt voor zo’n schenking. Ze was tijdens haar ic-opname de schoonmaker erg dankbaar. “Ik vond het zo dapper dat ze steeds kwam, terwijl ook zij risico liep. Het was heel troostend om haar elke dag te zien.”
Bron: Trouw