Coronafonds: nu ook voor schoonmakers in de zorg

Coronafonds: nu ook voor schoonmakers in de zorg

Orthopedisch chirurg Sander Muijs en traumachirurg Marijn Houwert van het UMC Utrecht richtten de particuliere Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) op. Een fonds dat zorgmedewerkers financieel ondersteunt nadat zij met corona op de intensive care belanden of overlijden. Het fonds is nu uitgebreid naar alle medewerkers die coronazorg mogelijk maken, waaronder ook schoonmakers.Volg Service Management op LinkedIn:

“Ik stond iemand te opereren die waarschijnlijk corona had en ontdekte dat mijn team echt bang was”, vertelt Muijs aan Trouw. “Ik dacht: stel dat mijn verpleegkundigen uitvallen en op de intensive care belanden, dan hebben die meer rugdekking en steun nodig dan ikzelf.” Specialisten hebben doorgaans genoeg financiële middelen en kunnen zich goed verzekeren, maar een arts in opleiding of verpleegkundige heeft dat niet, ontdekte hij. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat inmiddels al 22 zorgverleners zijn overleden als gevolg van corona. Nog eens 766 van hen werden in het ziekenhuis opgenomen.

Mensen die het hards getroffen worden

Via donaties van particulieren en organisaties haalde ZWiC ruim 4,3 miljoen euro op. Het ministerie van volksgezondheid voegde daar onlangs 10 miljoen euro aan toe. De doelstelling staat op 20 miljoen euro. Het fonds keerde tot nu aan 52 mensen een vast bedrag uit: eenmalig 30.000 euro na een ic-opname en 50.000 euro aan nabestaanden van mensen die eraan zijn overleden.

In eerste instantie kon alleen ziekenhuispersoneel van covidafdelingen er aanspraak op maken, maar al vlot breidden ze uit naar verzorgenden, ambulancepersoneel en thuiszorgmedewerkers. En nu dus voor alle medewerkers die coronazorg mogelijk maken. “Hoezo zou je alleen zorgverleners schenken?”, reageert Muijs. “Schoonmakers, baliemedewerkers, diëtisten of laboranten werken net zo hard voor die patiënt. Ons fonds draait juist om de mensen die het hardst getroffen worden, ook financieel. Wel moet je aannemelijk maken dat je op je werkplek besmet bent geraakt en intensief in de buurt was bij coronapatiënten.”

Wie wel of geen schenking krijgt, beslissen de chirurgen niet zelf, dat doet een speciale beoordelingscommissie. Voorzitter van die commissie is verzekeringsarts Rob Kok: “De criteria zijn klip en klaar: iemand moet op de intensive care hebben gelegen of zijn overleden. Tot nu toe hebben we met pijn in het hart twaalf aanvragen moeten afwijzen.”

‘Het was troostend elke dag de schoonmaker te zien op de ic’

Verzorgende Irene Bollee (50) uit Elburg ontving 30.000 euro van ZWIC. Ze lag elf dagen op de ic tijdens de eerste coronagolf en is nog aan het revalideren. “Vanwege mijn astma was ik vanaf dag één bang om corona te krijgen. Ik werk als verzorgende in een verpleeghuis in Deventer en in die eerste weken waren er te weinig beschermende middelen beschikbaar. Een deel van mijn team raakte besmet, maar ik belandde als enige op de intensive care. Angstige dagen. Ik was erg bang dat ik het niet zou redden”, vertelt ze aan Trouw.

Via een collega kwam ze in aanraking met ZWiC. Ze gebruikt de vergoeding voor vervoerskosten en om inkomsten te compenseren die ze mist nu ze geen onregelmatigheidstoeslag meer ontvangt. De rest staat op de spaarrekening. “Voor het geval ik niet meer volledig kan werken.”

Bollee is blij te horen dat nu ook ondersteunend personeel in aanmerking komt voor zo’n schenking. Ze was tijdens haar ic-opname de schoonmaker erg dankbaar. “Ik vond het zo dapper dat ze steeds kwam, terwijl ook zij risico liep. Het was heel troostend om haar elke dag te zien.”

Bron: Trouw

Lees ook:

Onderzoek: effectiviteit desinfectiemiddel in zorgomgeving sterk beïnvloed door soort middel en contacttijd bij schoonmaak

Onderzoek: effectiviteit desinfectiemiddel in zorgomgeving sterk...

Dat het ene desinfectiemiddel het andere desinfectiemiddel niet is, dat weten we allemaal wel. Zeker tijdens de coronapandemie is er veel gezegd en geschreven over desinfectiemiddelen. Diversey voegt daaraan een nieuw hoofdstukje toe. Uit een onderzoek dat de producent van schoonmaakoplossingen aanjoeg aan de Purdue University blijkt dat bij de bescherming tegen de Candida Auris schimmel afhangt van de samenstelling van het desinfectiemiddel en de contacttijd bij het schoonmaken.

Conceptrichtlijn Reiniging en desinfectie van ruimte ligt ter inzage

Conceptrichtlijn Reiniging en desinfectie van ruimte ligt ter inzage

Goed en grondig schoonmaken is in zorginstellingen van groot belang voor de gezondheid van de patiënt, cliënt of bewoner. Als hulpmiddel hiervoor is de richtlijn Reiniging en desinfectie van ruimten opgesteld. Deze richtlijn is recent onder de loep genomen. Het is mogelijk om deze maand deze conceptversie te lezen en om commentaar te geven.

29 procent van de toiletten in de gezondheidszorg blijken schoon

29 procent van de toiletten in de gezondheidszorg blijken schoon

Uit de resultaten van het Nationaal Toiletonderzoek 2022 daalde de toilethygiëne in ziekenhuizen, gezondheidszorg en klinieken aanmerkelijk. Van 44 procent goed in 2017, naar 42 procent in 2018 om voor 2022 uit te komen op 29 procent. Een teruggang van niet minder dan 13 procent. Daarbij past een kanttekening, want die teruggang is minder dramatisch dan het lijkt. In de eerste plaats omdat we toiletten testen bij wachtkamers, restaurants en in en rond de hal van een ziekenhuis. Dus niet op of bij verpleegafdelingen waar hygiëne letterlijk een levensvoorwaarde is. In de tweede plaats omdat de zorg door covid al bijna twee jaar wordt overlopen door potentiële patiënten en hun begeleiders. Als de schoonmaakfrequentie daar niet op is aangepast, ontstaat dan onafwendbaar een neergang.

Organisaties leren 'Samen werken aan infectiepreventie'

Organisaties leren 'Samen werken aan infectiepreventie'

Hoe zorg je ervoor dat schoon en veilig werken vanzelfsprekend wordt in een organisatie, zodat bijvoorbeeld infecties bij kwetsbare ouderen worden voorkomen? Het project 'Samen werken aan infectiepreventie' geeft hier antwoord op. Er is ruimte voor 25 nieuwe deelnemende organisaties.