Griep slaat misschien heviger toe dan normaal

Griep slaat misschien heviger toe dan normaal

De kans is groot dat de griep en andere luchtwegvirussen deze winter extra veel gaan circuleren. Virologen vrezen een stevige influenza-epidemie. Door de versoepeling van de afstandsmaatregelen steken andere luchtwegvirussen weer de kop op, stellen virologen tegenover de NOS.

Het kabinet is voornemens om meer zaken te versoepelen. Zo wordt de 1,5 meterregel vanaf 25 september losgelaten en mogen clubs straks weer open, zij het tot middernacht. Versoepelen betekent een groter risico op besmettingen door het coronavirus, zegt viroloog Ab Osterhaus tegen ANP. Maar het zal gezien de vaccinatiecampagne niet meer zo uit de hand lopen als vorig jaar.

Kunnen ziekenhuizen het aan?

"De vraag blijft wel: kunnen de ziekenhuizen het aan? Daar maak ik me wel zorgen over, maar vooral omdat er waarschijnlijk een influenzagolf aan komt." Influenza (griep) zorgde ook zonder corona al eerder voor overbelaste ziekenhuizen. Vorig jaar bleef een griepgolf uit, vanwege de coronamaatregelen. Osterhaus: "We zien normaal na een 'slap' influenzajaar, dat het jaar daarop altijd zwaar wordt. Ik raad dan ook iedereen aan die wordt opgeroepen voor de griepprik om hem te nemen. Het is nu belangrijker dan ooit."

Binnen zitten en ramen dicht

Als het kouder weer wordt en de dagen korter zijn, gaan mensen meer binnen zitten en doen ze hun ramen dicht. Dat zijn goede omstandigheden voor luchtwegvirussen. De griep kan zelfs heviger dan anders toeslaan doordat minder mensen er weerstand tegen hebben. Influenza was anderhalf jaar lang helemaal weg, zegt viroloog Menno De Jong tegen de NOS. "Dat is opmerkelijk, want sinds we weten van het bestaan van het griepvirus hebben we nog nooit een winter zonder griep meegemaakt."

Meer griepvacccins ingekocht

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft inmiddels honderdduizenden griepvaccins meer ingekocht dan vorig jaar. Werden er in 2020 in totaal ruim 4 miljoen ingeslagen, nu zijn het er bijna 4,7 miljoen. Dat heeft volgens een woordvoerder niet alleen te maken met de door corona gerezen extra belangstelling voor de prik, maar ook gewoon met de toenemende vergrijzing. De prik wordt altijd samengesteld op basis van een aanbeveling van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, op basis van informatie over de meest recent circulerende griepvirussen.

Vorig jaar kregen minder mensen de griep

Vorig jaar kregen echter aanzienlijk minder mensen de griep doordat de coronamaatregelen als afstand houden en handen wassen ook helpen tegen influenza en aanverwante besmettingen. Dat maakte het nu wat lastiger om advies te geven voor de samenstelling een het nieuwe griepvaccin, maar toch is dat gelukt. Intussen adviseert het RIVM nog steeds het volgen van de coronamaatregelen, zoals handen wassen, ook om de griep binnen de perken te houden.

Immuunsysteem zwakker?

Ook veel ziekenhuizen vrezen dat de griep deze winter als een boemerang terugkomt, omdat de immuniteit van veel mensen naar beneden is gegaan. "Zou de afstand die wij nu van elkaar nemen, influenza remmen? Of zou het feit dat wij al ruim anderhalf jaar afstand nemen van elkaar, zorgen dat ons immuunsysteem juist zwakker is geworden en influenza meer kans heeft?", vraagt Yvonne van der Weele, woordvoerder van het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Goes, zich af.

Nu al komen coronapatiënten in veel ziekenhuizen bovenop de normale bezetting. Ziekenhuizen stellen dat de reguliere zorg en inhaalzorg nog steeds onder druk staan door de aanhoudende stroom van mensen met Covid-19. Een grote groep grieppatiënten zou de druk op het aantal beschikbare bedden verder vergroten.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.