Luchtreinigingstechnologie moet strijd tegen coronavirus aangaan

Luchtreinigingstechnologie moet strijd tegen coronavirus aangaan

Aanvullend wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ultra high density ionisatie in binnenruimtes een aanvulling kan zijn op alle maatregelen om besmetting met Covid-19 te voorkomen Dat stelt aanbieder van luchtreinigingstechnologie LightAir. "Het neutraliseert virussen en kan daardoor helpen terug te keren naar het nieuwe normaal als Nederland langzaam weer open gaat."Volg Service Management op LinkedIn:

Onderzoek van het Zweedse Karolinska Institute toonde volgens LightAir in 2015 al aan dat het met de techniek mogelijk is om de infectiviteit (risico van de aerosole overdracht) van virussen via de lucht met 97 procent te reduceren. “Uit dit onderzoek blijkt tevens dat deze techniek al direct na uitstoot van het virus rond een geïnfecteerde zijn werk doet. In dit onderzoek werd de technologie getest met op dat moment bekende en veel voorkomende griepvirussen.”

Techniek ook effectief tegen Covid-virussen

LightAir haalt nieuw, recent onderzoek van het  Europees onderzoeksinstituut IrsiCaixa uit Barcelona aan. ” Dat laat zien dat de techniek ook effectief is tegen Covid-virussen in druppeltjes, zoals op contactvlakken. Het ultra high density ionisatieproces valt de beschermende eiwitmantel van het virus aan en neutraliseert die. Daardoor kan het virus zich niet hechten aan cellen en wordt infectie voorkomen.”

Verschillende concentraties

Bij de testen in Spanje werden druppels met verschillende concentraties van gemanipuleerde SARS-CoV-1- en SARS-CoV-2-virussen op contactvlakken aangebracht en vervolgens een half uur of een uur blootgesteld aan ionisatie. Daarna werd gemeten in hoeverre die druppels nog menselijke cellen konden binnendringen. Bij druppels van 20 tot 30 µL bleek de mogelijkheid van SARS-CoV-2 pseudovirussen om menselijke cellen binnen te dringen gereduceerd te zijn met 33 tot 71 procent. “De conclusie van IrsiCaixa is dat de IonFlow-technologie ook een duidelijke remming heeft op virale intrede wanneer virussen in druppelvorm aanwezig zijn op blootgestelde oppervlakken.”

Sportscholen en fitnesscentra

Momenteel zijn er wereldwijd meer dan 250.000 IonFlow-units geïnstalleerd. In Nederland hebben diverse sportscholen en fitnesscentra de luchtreinigingssystemen al geïnstalleerd. Een enkele eenheid genereert ongeveer 30 miljard elektronen per seconde, die, wanneer zij zuurstofmoleculen in de lucht ontmoeten, in negatieve ionen veranderen. Deze elektronenproductie resulteert in een concentratie van meer dan 19 miljoen negatieve ionen per kubieke centimeter, voldoende om continu zo’n 50 vierkante meter oftewel 125 kubiek meter binnenruimte te desinfecteren. Is een ruimte groter dan wordt een veelvoud aan systemen geplaatst.

Lees ook
Feit of fictie: kan een vloer desinfecterend werken?
‘IonFlow-technologie verwijdert virussen uit de lucht’

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.