Tien tot vijftien procent liep bonus mis
Piet Adema, voorzitter Schoonmakend Nederland, zegt over de oproep: “De ervaring met de zorgbonus 2020 leert ons dat tussen de 10 en 15 procent van de zorgschoonmakers de bonus misliep. Zorgaanbieders weigerden hen aan te dragen voor de bonus, veelal met daarbij de motivatie dat zij wilden voorkomen dat hun eigen personeel daardoor mogelijk de zorgbonus misliepen. Deze gang van zaken moeten we voor dit jaar absoluut voorkomen.”
Ingehuurde schoonmakers vielen buiten de boot
Ook werd het bezwaar gehoord dat het aandragen van ‘derden’ voor de zorgbonus, zou leiden tot te grote administratieve lasten en/of vermeende risico’s. Daardoor kregen bijvoorbeeld mensen van de eigen dienst van de zorgaanbieder wel een bonus en de ingehuurde schoonmakers uit hetzelfde team, die hetzelfde werk doen, de bonus niet. Een zeer vervelende situatie voor de betrokken schoonmakers.
Schoonmakers hebben recht op deze waardering
Adema: “De zorgbonus is bedoeld als waardering voor de grote inzet van het zorgpersoneel tijdens de coronacrisis. Ook de schoonmakers binnen de zorg hebben een belangrijk rol in de strijd tegen Covid-19. Hygiëne en schoonmaak zijn immers belangrijke pijlers om verspreiding van het virus tegen te gaan. Alle schoonmakers in zorginstellingen en ziekenhuizen hebben simpelweg recht op deze waardering.”