Toiletalliantie vraagt formerende partijen om openbare wc's

Toiletalliantie vraagt formerende partijen om openbare wc's

Er moeten meer openbare toiletten komen in Nederland. Dat schrijft de Toiletalliantie, een verzameling van ruim twintig organisaties die zich inzetten voor meer toiletten in Nederland, in een brief aan de formerende partijen.

De Toiletalliantie doet drie verzoeken in de brief. De toiletnorm, om de 500 meter een wc in drukke voetgangersgebieden en stads- en dorpscentra, moet in de wet worden opgenomen en gemeenten moeten verplicht worden daaraan te voldoen. Gemeenten moeten voldoende geld krijgen om zelfreinigende, rolstoeltoegankelijke openbare toiletten te bouwen. En alle regionale treinen moeten verplicht binnen drie jaar een toilet hebben.

Levenskwaliteit lijdt eronder

Volgens de alliantie hebben te veel mensen er last van als er niet genoeg openbare wc's zijn. "Een derde van de Nederlanders stelt dat hun levenskwaliteit hieronder lijdt, een vijfde blijft soms regelmatig thuis uit angst op pad geen toilet te vinden."

Toiletnorm

Sommige gemeenten, zoals Utrecht, Rotterdam en Pijnacker-Nootdorp, streven de toiletnorm na, ziet de alliantie. "Daar zijn we erg blij mee," zegt Bernique Tool, oprichter van de Toiletalliantie en directeur van de Maag Lever Darm Stichting. "Maar twee derde van de gemeenten heeft niet eens toiletbeleid. Daarom zeggen wij: neem de norm op in de wet, houd gemeenten eraan maar geef hen óók geld om eraan te kunnen voldoen."

Blog André de Reus: Nederlandse schoonmaakkennis internationaal ingezet

Blog André de Reus: Nederlandse schoonmaakkennis internationaal...

Het Europese Erasmus+ programma voorziet in allerlei onderzoeken en studies voor een groot aantal belangrijke maatschappelijke activiteiten. Zo werd Nederland, met SVS-opleidingen als regie, betrokken bij twee langdurige onderzoeken, namelijk 'Ergonomisch werken in de schoonmaaksector' en 'Veilig schoonmaken tijdens een pandemie'.

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.