Minimumloon niet verplicht naar 14 euro volgens minister Sociale Zaken

Minimumloon niet verplicht naar 14 euro volgens minister Sociale Zaken

Er is deze week weer veel te doen over het minimumloon. De Europese Unie heeft een akkoord gesloten dat alle EU-landen voortaan moeten controleren of het minimumloon niet achterblijft bij de gemiddelde lonen. Lidstaten houden echter wel zelf de regie over de hoogte van het minimumloon. Minister Van Gennip van Sociale Zaken liet daarop weten dat het minimum niet verplicht omhoog hoeft naar 14 euro. Dat is wel wat de FNV wil.

Volgens het nieuwe principeakkoord van de EU moeten alle lidstaten elke twee jaar controleren dat het minimumloon niet achterop raakt en moet er een fatsoensnorm komen. Volgens die fatsoensnorm moet het minimumloon in Nederland omhoog naar 14 euro. Het minimumloon zou namelijk minstens de helft van het gemiddelde brutoloon en 60 procent van het mediaan brutoloon moeten bedragen. Die norm is echter niet dwingend. Elke lidstaat heeft volgens de Europese verdragen het recht zelf de hoogte van het minimumloon te bepalen.

Minimum in Nederland omhoog

Nederland was al van plan het minimumloon in stapjes te verhogen, maar niet naar 14 euro. Het kabinet wil het minimum vanaf volgend jaar stapsgewijs verhogen met 7,5 procent. Om tot 14 euro te komen, zou het minimumloon met maar liefst een derde omhoog moeten.
In het principeakkoord, dat nog langs de achterban van de onderhandelaars, het voltallige parlement en de regeringen van de lidstaten moet, staat ook dat lidstaten elke twee jaar moeten toetsen of het minimumloon nog toereikend is. Landen die het minimum al laten meestijgen met de inflatie, mogen het bij eens in de vier jaar houden. Nederland stelt het minimumloon elke twee jaar bij.

Duidelijk signaal

Minister Van Gennip betoogt dat het goed is dat lidstaten zelf de hoogte van het minimumloon blijven bepalen en is dan ook tevreden met het akkoord. PvdA’er en Europarlementariër Agnes Jongerius vindt echter dat het akkoord “een duidelijk signaal is dat we in Nederland moeten verhogen naar 14 euro”. Daar is de FNV het mee eens, al vinden zij dat het sneller moet dan binnen de twee jaar die nu in het akkoord staat. Bestuurslid Petra Bolster laat weten: “Er is nu actie nodig. Het kabinet moet het minimumloon nu in één klap verhogen naar 14 euro. Niet in ministapjes. En de uitkeringen moeten daaraan gekoppeld blijven.”

Loonsverhoging schoonmaak

In de schoonmaakbranche stond het minimumloon vorig jaar al hoog op de agenda bij de onderhandelingen voor de nieuwe schoonmaak-cao. In die nieuwe cao, die geldig is tot 1 juli 2024, staat dat het loon voor de schoonmaakbranche wel omhoog gaat naar 14 euro. Dat zal de komende jaren in stappen gebeuren.